En uzun iki hafta

En uzun iki hafta

Seçiminin ilk turunda hiçbir aday yüzde 50+1’i bulamadı. Kartların yeniden karılacağı kritik 15 gün için ittifaklar da 14 Mayıs karnelerini önlerine koydu. Başa baş geçecek ikinci tur öncesi siyasi partiler, iki aylık propaganda döneminde dile getirdikleri söylemlerini, vaatlerini gözden geçirecek. ‘Nerede hata yaptık’ analizlerinin ardından seçmen ikna edilmeye çalışılacak.

Seçim yarışı öncesi miting meydanlarında ‘terörist, darbe, işgal’ söylemleriyle yankılanan ağır dil sandığa yansımadı. 54 milyon seçmen sağduyulu şekilde olaysız tercih yaptı. Katılımın rekor seviyede olması da demokratik bilincin olumlu yansıması olarak görüldü. Ancak ilk turda hiçbir aday kazanamadı. Erdoğan’ın yüzde 52’nin üstünde olan oy oranı 50’nin altına indi. 2018 seçimlerine göre AK Parti’nin oyları 75 ilde düşerken, 6 ilde arttı.

GENEL MERKEZLERDE ANALİZ MASALARI KURULDU

Meclis’te Cumhur İttifakı 322 vekille üstünlük elde etti. Resmi olmayan sonuçlara göre Millet İttifakı ise 212 milletvekili çıkardı. Oyları kritik hale gelen Sinan Oğan “Süreci analiz edeceğiz. Üstümüze düşeni yapıp Türkiye’nin bir krize girmesine izin vermeyeceğiz” dedi. Gelinen noktada partilerin, 28 Mayıs’ta kurulacak sandıklar öncesi stratejilerini revize edeceği belirtildi. Seçmenlerini yeniden sandığa çekecek hamlelerin planlanacağı görüşü dillendirdi.

‘ÜMİTSİZLİĞE KAPILMAYIN AYAĞA KALKIP ALACAĞIZ’

Kılıçdaroğlu ile Millet İttifakı’nın liderleri ‘Millet ikinci tur diyorsa başımızın üstüne’ mesajı verdi. “Erdoğan beklediği sonucu alamadı” tespitinde bulunan Kılıçdaroğlu “Dik duracağım. Ayağa kalkıp bu seçimi ikinci turda kazanacağız. Her şeyin sonunda sadece milletin isteği olacak” dedi. Twitter’dan bir video mesaj da paylaşan CHP lideri masaya vurarak “Ben buradayım” ifadesiyle kararlılık vurgusu yaptı.

SANDIK 28 MAYIS PAZAR GÜNÜ

Kesin olmayan sonuçları açıklayan YSK Başkanı Ahmet Yener, Erdoğan’ın yüzde 49.51, Kılıçdaroğlu’nun ise yüzde 44.88 oy aldığını bildirdi. Seçimin ikinci tura kaldığını resmi olarak duyuran Yener “Hiçbir aday seçilme yeterliliğini kazanamadı. İkinci tur seçimler 28 Mayıs Pazar günü yapılacak” dedi.

xc.png

Yüksek Seçim Kurulu’nun açıkladığı verilere göre seçim %0,49 oy oranı ve yaklaşık 260 bin oy farkla ikinci tura kalmış oldu. YSK Başkanı Ahmet Yener, dün saat 15.15 itibarıyla yurt içi sandıklarının yüzde 100 oranında açıldığını, yurt içi katılım oranının 88,92 olduğunu bildirdi. Yurt dışında ise 52,69 oranında bir katılım gerçekleştiğini aktaran Yener, yurt dışında veri girişi devam eden 35 bin 874 oy bulunduğunu söyledi.

Yener, seçimin kesin olmayan sonuçlarına ilişkin şu bilgileri verdi:

Şu anda kesin olmayan geçici sonuçlara göre, Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 49,51, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzde 44,88, Sayın Sinan Oğan’ın yüzde 5,17 ve Sayın Muharrem İnce’nin yüzde 0,44 oy aldığı görülmüştür. Saat 15.15 itibarıyla sisteme girilmesi devam eden 35 bin 874 oyun tamamının ilk iki sırada yer alan adaylarımızdan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a verilmiş olduğunu kabul etmemiz halinde, Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın oy oranının yüzde 49,54 olduğu görülmüş, aynı şekilde 35 bin 874 oyun tamamının Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na verildiğini kabul etmemiz halinde de yüzde 44,85 oranında oy aldığı görülmüş. Böylece 6271 sayılı Yasa’nın 4. maddesinde öngörülen seçilme yeterliliğini hiçbir adayın kazanamadığı görülmüş ve daha önceden ilan edilen Seçim Takvimi’ne göre, 28 Mayıs 2023 Pazar günü ikinci tur seçimlerinin yapılmasına kurulumuzca karar verilmiştir.”
Türkiye’de ilk defa gerçekleşecek ikinci tur seçimleri hakkında bilgi veren Yener, 19 Mayıs’ta kesin sonuçların ilan edileceğini bildirdi. Kesin sonuçların ilanından sonra yurt dışında oy verme işlemlerinin 20 Mayıs’ta başlayacağı açıklandı.

50 BİN YENİ SEÇMEN

64 milyondan fazla seçmenin oy kullanma hakkı olduğu, 14 Mayıs seçimlerinde yaklaşık 6 milyon genç ilk kez oy kullandı. Seçimin ikinci tura kalmasıyla, 28 Mayıs’a kadar 18 yaşına girecek yaklaşık 50 bin genç seçmen ilk defa sandık başına gidecek. Erdoğan ve Kılıçdaroğlu arasında önemli bir oy farkı bulunurken yüzde 2.5 puana denk gelen 1 milyon 363 bin 143 oyun geçersiz sayılması dikkat çekiyor.

‘EN UZUN İKİ HAFTA’

Öte yandan Reuters “Türkiye ikinci tura giderken, Erdoğan ilk testi atlattı ama risk altında” başlığıyla yayımladığı haberde, siyasi analistlerin ve ekonomistlerin sonuçlarla ilgili yorumlarına yer verdi. Ajans ayrıca “Önümüzdeki iki hafta, Türkiye tarihinin en uzun iki haftası olacak ve birçok şey yaşanacak” görüşünü savundu.

Millet İttifakı temsilcileri umut mesajları paylaşırken Cumhur İttifakı’ndan ikinci turu Erdoğan’ın göğüsleyeceğine dair açıklamalar geldi. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök “Esas seçim şimdi başlıyor” derken CHP Sözcüsü Faik Öztrak “İkinci turda mutlaka ama mutlaka kazanacağız. Millet İttifakı, ipi önde göğüsleyecek. Biz kazanacağız” ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da “Mücadeleyi bıraktığın zaman kaybedersin. İstanbul örgütümüzle birlikte yine elimizden geleni yapacak ve yine vatandaşlarımızın hem gönlünü hem oyunu almaya çalışacağız. Son sözü vatandaş söyleyecek ve inanıyorum ikinci turda başaracağız” paylaşımı yaptı.

Tunç Soyer, Veli Ağbaba gibi isimler de ikinci tura dair mesajlar paylaştı. Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Ömer Faruk Yazıcı da iktidarın yüzde 50’nin altında kaldığını söyleyerek “İnsanımızın %50’sinden fazlası “değişim” talebini ortaya koymuştur. Her şey daha yeni başlıyor. Sandık varsa umut vardır, bu ülkeye baharı getireceğiz” dedi.

‘ERDOĞAN’I BAŞKAN YAPTIRACAĞIZ’

Yüzde 10’u aşarak sürpriz yapan MHP’nin Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ise “Sayın Erdoğan’ın, 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci turda yine açık ara birinci geleceği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 13. Cumhurbaşkanı olarak seçileceği şimdiden belli olmuştur” ifadesini kullandı. AK Parti listelerinden Meclis’e giren HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu da “Cumhurbaşkanımızı ikinci turda da olsa yeniden başkan yaptıracağız” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN