IMEI kayıt ücreti Türkiye'deki telefon fiyatlarını geçti

IMEI kayıt ücreti Türkiye'deki telefon fiyatlarını geçti

Yurt dışından getirilen telefonlar için ödenen IMEI kayıt ücreti, yeniden değerleme oranıyla yüzde 43,93 arttı. Ücret, Türkiye’deki bazı telefon fiyatlarını aşarak tartışmalara yol açtı. 2015’te 131 TL olan kayıt ücreti, yıllar içinde hızla arttı; 2024 başında 31 bin 692 TL iken son zamla 45 bin 614 liraya yükseldi.

Yurtdışından getirilen telefonlar için ödenen IMEI kayıt ücreti, yeniden değerleme oranının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından 45 bin 614,20 TL olarak belirlendi. Yeni düzenleme, IMEI ücretinin Türkiye’deki bazı cep telefonlarının fiyatını aşmasına neden oldu.

VERGİ VE HARÇLARDA YENİ DÖNEM

Resmi Gazete’de açıklanan yeniden değerleme oranıyla birçok vergi ve harçta artış gerçekleşirken, IMEI kayıt ücreti de önemli bir yükseliş yaşadı. 2023 yılında 20 bin TL olarak belirlenen ücret, 2024 yılı başında 31 bin 692 TL’ye çıkmıştı. Son zamla birlikte, IMEI kayıt ücreti yüzde 44 artarak 45 bin 614,20 TL’ye ulaştı.

IMEI KAYIT ÜCRETİNİN TARİHSEL DEĞİŞİMİ

IMEI kayıt ücretinin son yıllarda gösterdiği artış dikkat çekiyor:

  • 2015: 131 TL
  • 2016: 138 TL
  • 2017: 149 TL
  • 2018: 500 TL
  • 2019: 1.500 TL
  • 2020: 1.838 TL
  • 2021: 2 bin 6 TL
  • 2022: 2 bin 738 TL
  • 2023: Ocak ayında 6 bin 91 TL olarak başlayan ücret, Temmuz ayında yüzde 300’ün üzerinde artışla 20 bin TL’ye çıkmıştı.
  • 2024: Ocak ayında 31 bin 692 TL’ye yükseltilen ücret, Aralık ayında 45 bin 614,20 TL oldu.

IMEI kayıt ücretinin bazı yurtiçi telefon modellerinin fiyatlarını aşması, kamuoyunda tartışmalara neden oldu. Yeni IMEI kayıt ücretleriyle birlikte, yurtdışından telefon getirmenin maliyeti daha da artmış durumda.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN