İran'dan Suriye ve Türkiye yakınlaşmasına övgü

İran'dan Suriye ve Türkiye yakınlaşmasına övgü

İran Dışişleri Bakanlığı, uzun süre önce diplomatik ilişkileri kopan İran ve Suudi Arabistan arasındaki görüşmelerin devam ettiğini, ilişkilerin yeniden kurulabileceğini söyledi. Ankara ve Şam'ın da tekrar diplomatik temaslarda bulunmasından övgüyle bahseden Bakanlık, bu görüşmelerin Türkiye ve Suriye için olumlu olduğunu belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan Beyrut'ta gazetecilere verdiği demeçte, geçen ay Ürdün'de Orta Doğulu ve Avrupalı yetkililerin katıldığı bir konferansta Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan el-Suud ile görüştüğünü söyledi. Emirabdullahiyan ile Prens Faysal arasındaki görüşme, yedi yıl önce ilişkileri kesen iki ülke arasındaki en üst düzey temas oldu.

Mezhep farklılıkları olan iki ülke, İran'daki 1979 İslam Devrimi'nden bu yana anlaşmazlık içindeydi, ancak Şii din adamı Nimr Bakır el-Nimr'in 2016'da Suudi Arabistan tarafından idam edilmesinin ardından ilişkiler iyice kötüleşti. Olay her iki ülkede de protestolara yol açtı. Tahran'da göstericiler Suudi Büyükelçiliği'ni ateşe verdi.

'ANLAŞMAYA VARILDI'

Associated Press'te yer alan habere göre, ilişkileri geliştirmek amacıyla Nisan 2021'de Irak'ın arabuluculuğunda doğrudan görüşmeler başlatıldı. Şimdiye kadar elde edilen tek dikkate değer sonuç, İran'ın Suudi Arabistan'ın Cidde kentindeki İslam İşbirliği Teşkilatı temsilciliğini yeniden açması olsa bile, iki ülke arasındaki diyaloğun sürmesi kazanım olarak değerlendiriliyor.

Emirabdullahiyan, Suudi mevkidaşıyla Aralık ayında Ürdün'de yaptığı görüşmeyle ilgili olarak, "Sonunda iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirecek olan Suudi-İran diyaloğunu sürdürmek için bizim bakış açımıza göre bir anlaşmaya varıldı" dedi.

TÜRKİYE VE SURİYE TEMASLARINA ÖVGÜ

İran Dışişleri Bakanı, "İran İslam Cumhuriyeti ile Suudi Arabistan Krallığı arasındaki normal ilişkilerin yeniden kurulmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Riyad ve Tahran'daki diplomatik misyonların ve elçiliklerin yeniden açılması konusunda bir anlaşmaya varmayı umut ediyoruz" diye ekledi.

Emirabdullahiyan, Suriye ve Türkiye arasındaki temaslara da övgüde bulunarak, bu tür görüşmelerin bu iki ülkenin çıkarları üzerinde olumlu etkileri olacağını söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN