İslam Memiş altında kalpazanlara karşı uyardı! Piyasa resmen bunlarla kaynıyor: Dikkat etmeyen çok pis dolandırılır

İslam Memiş altında kalpazanlara karşı uyardı! Piyasa resmen bunlarla kaynıyor: Dikkat etmeyen çok pis dolandırılır

İslam Memiş’ten uyarı geldi! Altın dolandırıcılığının arttığı bugünlerde Memiş altın kalpazanlarına karşı uyardı. Piyasa resmen bunlarla kaynıyor! Dikkat etmeyen çok pis dolandırılır... İşte Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş’in uyarıları...

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, internet üzerinden yapılan altın dolandırıcılığına karşı önemli bilgiler verdi. TV100.com'daki yazısında, altın dolandırıcılığına karşı alınacak yeni önlemleri paylaşan Memiş, tüketicilere de uyarılarda bulundu.

AYIRT ETMESİ MÜMKÜN OLMAYAN SAHTE ALTINLAR

Son yıllarda teknolojik imkânların gelişmesi ve internetten alışverişin artmasıyla birlikte, özellikle sarrafiye grubuna ait altınların (çeyrek, yarım, cumhuriyet altınları) kalpazanlar tarafından taklit edilmesi endişe yarattığını söyleyen Memiş, şöyle devam etti: “Kalpazanlar o kadar kaliteli düşük ayar veya taklit altın görünümlü metal basıyor ki, vatandaşın gözüyle ayırt etmesi mümkün değil!

Bakın bu da kaplama olan cumhuriyet altın örneği.

ekran-alintisi-zwnu.webp

Kuyumcu esnaflarının kendi aralarında WhatsApp grupları var, birbirlerine haber verip tedbir alabiliyorlar.

Ya da kesip mihenk taşına sürterek gerçek olup olmadığını kontrol edebiliyorlar.”

İNTERNETTE SATILAN KAMPANYALI ALTINLAR

headline-1.jpg

Tüketicinin altının gerçek olup olmadığını anlamak için ne yapması gerektiği konusunda uyarılar bulunun İslam Memiş, “Özellikle kalpazanlar, internetten vatandaşı dolandırıyor.

Gerçek altın fotoğrafı paylaşıyorlar, fiyatı da düşük tutup “kampanya var” yazıp satıyorlar.

Allah aşkına altının ucuzu olur mu?

5-10 lira il veya semtler arası fark eder, 100-200 lira nasıl fark edecek?

Nefis işte.

Ucuz altın aldığını düşünen tüketici, dolandırıldığını iş işten geçtikten sonra anlıyor.” dedi.

KIYMETLİ MADEN TAKİP SİSTEMİ

altin-1.png

Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün geçen yıl hazırlığını yaptığı Kıymetli Maden Takip Sistemi'ni (KMTS) 2024’de devreye sokacağını vurgulayan Memiş, Kıymetli Maden Takip Sistemi’ni “Rafineriler tarafından standart işlenmemiş (24 ayar) kıymetli madenler ve basılı kıymetli madenlerin üreticisi, üretim tarihi ve yeri, ağırlığı, saflık ayarı, seri numarası ve benzer özelliklerinin Darphane tarafından sağlanan benzersiz kodla her bir ürünün üzerine işlendiği ve aynı kodla Darphane tarafından kayıt altına alınan ve izlenen sistem.” diyerek tanıttı.

ALTINDA KARDEKOD UYGULAMASI

Memiş özel güvenlik önlemlerinin alınacağını belirterek, özel teknoloji ile basılan altının üzerinde gözle görülemeyecek ölçüde mikro metinle ilave güvenlik özellikleri kullanılacağını söyledi.

Memiş yazısını, bu uygulamanın tüm altınlara getirilmesini düşündüğünü söyleyerek “İşçilikli atölyeler karekod uygulamasını ürünün üzerine işleyecek, müşteri telefondan okuttuğunda altın takının tüm bilgilerini görebilecek.

Sektör, üreten atölye, müşteri arasında güven temin edilmiş olacak.

Müşteri takıyı satın aldıktan sonra aradan yıllar da geçse dileğinde karekodu okutabilir, ayar, gram ve özelliklerini tam olarak görebilir.

Telefonda kuyumcusuna karekodu yollayıp hesaplatabilir.

Takıyı arkadaşı beğendiğinde karekodu okutup nereden temin edeceğini görebilir.” şeklinde sonlandırdı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN