Ispartalı üretici zorda: Yevmiye 2.000 TL, elma 3 TL!

Ispartalı üretici zorda: Yevmiye 2.000 TL, elma 3 TL!

Elma üretiminin merkezi olan Isparta’da üretici zorda. Ürün yoğunluğu yaşanan bölgede işçilerin yevmiyesi 2.000 TL olurken, elmanın fiyatının 3 TL’ye düşmesi üreticiyi büyük zarara uğrattı.

Isparta ve Eğirdir’de elma üreticileri, artan girdi maliyetleri karşısında meyve suyu elması fiyatlarında yaşanan sert düşüşten dolayı zor günler geçiriyor. Depoların dolduğu, tüccarın uğramadığı ve fabrikaların önünde tırların beklediği bölgede çiftçiler zararda olduklarını ifade ediyor.

ispartada-elma-fiyatlari-dustu-1.jpg

FİYATLAR DİBİ GÖRDÜ

Bölge üreticileri, geçen yıla göre meyve suyu elması fiyatlarında yaşanan sert düşüşe dikkat çekiyor. Yüksek kalitede olan ve aromasıyla dikkat çeken Isparta elmasında fiyat dalgalanması yaşanması çiftçiyi mağdur ediyor. Üretici Tahsin Taşbaş, yaşanan süreçle ilgili "Çiftçinin geçen sene 12 liraya sattığı bu meyve suyu elma şu anda 3 lira. Canı sıkılan şirketler, bazen 3'e indiriyorlar. Çiftçiyle sanki oynanıyor. Bu elma o çiftçinin aslında çalıştırdığı insanlara vereceği para” dedi.

Üretim giderlerindeki artışın çiftçiyi zorladığını söyleyen 30 yıllık elma üreticisi Ali İhsan Ünver, zararda olduklarını belirterek, "Bir işçinin günlük yevmiyesi 2 bin lira. Elmanın ilaç masrafı, gübre masrafı, su giderleri var, elektrik giderleri var, mazot giderleri var. Yani verilen tekliflere göre, fiyat tekliflerine göre zarardayız” ifadelerini kullandı.

ispartada-elma-fiyatlari-dustu-2.jpg

“İHRACAT OLMADIKÇA TÜRKİYE’DE ELMA ÜRETİMİ FAZLA”

Elmaların soğuk hava depolarında çürümeye bırakıldığını ve iç piyasanın üretimi kaldırmadığını söyleyen Ali Çiftçi de "Önü nasıl açılacak derseniz, önü yurt dışına ihracat. Ana sebeplerinden bir tanesi budur. Bu ihracat olmadığı müddetçe Türkiye genelinde elma üretimi fazla. Dolayısıyla çekmiyor. Çekmeyince işte elma bu şekilde depolarda bekledi” diye konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN