'İsrail’in olduğu dünyada Çocuk Hakları Günü olamaz'

Dünyada 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü olarak kutlanıyor. Ancak daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl Filistinli çocuklar yine kutlama yapamayacak. İsrail'in saldırılarında 7 ekimden bu yana Gazze'de öldürülen sivillerin sayısı 12 bini aştı. Bunların en az 5 bini çocuk ve 3 bin 300'ü kadın. Ölüm karası Gazze'de yaşananlara dair bir video paylaşan Saadet Partisi yayınladığı videolu mesajında “İsrail’in olduğu dünyada Çocuk Hakları Günü olamaz” vurgusu yaptı.

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü. Çocuk hakları, çocukların doğuştan sahip olduğu varsayılan yaşam ve tehlikelere karşı korunma haklarını tanımlayan evrensel bir kavram. Bu anlamlı güne, yıllardır sistematik olarak Filistin'i işgal eden ve yaşlı-çocuk demeden katliamlar yapan İsrail kara leke vurmuş durumda, önceki yıllarda yaptığı gibi.

BM, 2021 yılında her 4 saniyede bir çocuk veya gencin öldüğünü ve önlem alınmazsa bu sayının hızla yükseleceğini açıkladı. BM'nin acı raporu 2022 ve 2023'te çok daha kötü bir tablo haline döndü. Savaşlar, açlıklar, hastalıklar ve İsrail'in yıllardır Filistin'e uyguladığı sistematik katliamlar. Halbuki Çocuk Hakları Sözleşmesi'nde onlarca ülkenin imzası bulunuyor.

İSRAİL DE BOMBALARLA FİLİSTİNLİ ÇOCUKLARI ÖLDÜRÜYOR

BM Genel Kurulu'nun 20 Kasım 1989'da Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni benimsemesinin üzerinden 34 yıl geçti. Filistinli çocuklar, İsrail güçlerinin ihlalleri gölgesinde bu sözleşmede yer alan haklardan yararlanamıyor.

Yetim Vakfı Başkanı Murat Yılmaz "Birleşmiş Milletler Soykırım Sözleşmesi'ne göre bir grubu öldürmek, bir grubu hedef olarak yaralamak, o gruba fiziksel ve mental anlamda zarar vermek soykırım suçları olarak ifade ediliyor. Bu suçların tamamı şu anda çocuklarla ilgili Gazze'de gerçekleştiriliyor maalesef" dedi.

SAVAŞIN GÖLGESİNDEKİ ÇOCUKLAR

İsrail'in Gazze'de günlerdir sürdürdüğü katliamda, insanlık vicdanına çakılan utanç görüntüleri ortaya çıktı. TRT Haber'in aktardığına göre günlerce aç ve susuz kalan çocuklar su ihtiyacını ancak yağmurla karşılayabildi.

Binlerce çocuk saldırılarda hayatını kaybetti, binlercesi ise yetim kaldı. Annesini kaybeden küçük bir kız çocuğu gözyaşları içinde "Annemle birlikte ölseydim" diye haykırdı. Han Yunus'ta öldürülen babalarının yanından ayrılamadı çocuklar. Çığlıkları vicdanları sızlattı.

TAMAMI TRAVMA YAŞIYOR

Hayatta kalan çocukların çoğu ise bombardımanlar nedeniyle engelli hale geldi. O çocuklardan biri Olan Layan Al-Baz, henüz 13 yaşındaki iki bacağını da kaybetti. Yılmaz, Gazze'de 1 milyondan fazla çocuğun yaşadığını ve gece gündüz bombardıman altında olan çocukların tamamının travma yaşadığını vurguladı.

İsrail'in, bebekleri bile hedef alacak kadar gözü dönmüş durumda. Güneş panelleri vurulan Şifa Hastanesi'ndeki bebekler kuvözlerden çıkarılmak zorunda kalındı. 7 Ekim'den bu yana İsrail 5 bine yakın çocuğu öldürdü. Dünya çocukları bir kez daha tanık oldu ki "Çocuk Hakları Sözleşmesi" bazı ülkeler için bir anlam ifade etmiyor.

'İSRAİL'İN ÖLDÜRDÜĞÜ ÇOCUK SAYISI 5 bin 500'

Öte yandan çocuklar için özel olan bugünde Saadet Partisi de videolu bir mesaj paylaştı. Mesajda Gazzeli çocukların durumuna dikkat çekildi. Partinin resmi X hesabından yapılan paylaşımda “İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırılarda öldürdüğü çocuk sayısı 5500. İsrail’in olduğu dünyada Çocuk Hakları Günü olamaz” ifadeleri kullanıldı.

DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ NEDİR?

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü, her çocuğun dili, dini, ırkı ne olursa olsun daha güzel bir dünyada yaşama hakkının uluslararası sözleşmeyle koruma altına alındığını hatırlatan özel bir gün.

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü, 1989 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından çocuklara yönelik hakların kabul edildiği Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin kabul edilmesiyle ortaya çıktı.

Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi, çocukların sağlık, eğitim, ifade özgürlüğü gibi temel haklarını koruyan kapsamlı insan hakları sözleşmelerinden biri.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Bunlar da İlginizi Çekebilir