İstanbul'dan hemen kaçın! Bakan Özhaseki İstanbul'da yıkılacak bina sayısını açıkladı: Duyanlar kulaklarına inanamadı

İstanbul'dan hemen kaçın! Bakan Özhaseki İstanbul'da yıkılacak bina sayısını açıkladı: Duyanlar kulaklarına inanamadı

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen ve 50 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden olan depremlerin ardından İstanbul'da yaşayan vatandaşlar yıllardır beklenen 'Büyük İstanbul Depremi' için önlem almaya başlarken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da olası bir depremde yıkılacak bine sayısını resmen açıkladı.

6 Şubat'ta Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan'da meydana gelen 7,7 ve 7,6'lık iki deprem on bir ili yerle bir ederek Türkiye'nin en büyük afetlerinden biri olarak tarihe geçti. Türkiye'yi yasa boğan depremlerde 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybederken gözler İstanbul'a çevrildi. Kahramanmaraş depreminin ardından İstanbul'da yaşayan vatandaşlar, kentte meydana gelecek olası bir deprem karşısında önlem almaya başladı.

Şubat ayında KARAR'a konuşan Türkiye Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, İstanbul'da meydana gelecek büyük bir depremde 200 bin binanın yerle bir olacağını belirterek kentteki binaların yüzde 60'ının da risk altında olduğunu duyurmuş ve acilen önlem alınması gerektiğini açıklamıştı.

22 Adet Yerinde Dönüşüm Ofisinin Açılışı ve Emek Mahallesi Kentsel Dönüşüm Temel Atma Töreni’ne katılmak üzere bulunduğu Hatay’da Habertürk'ün sorularını yanıtlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul'da yüksek şiddetli bir deprem olması halinde kentte yıkılacak bina sayısını resmen duyurdu.

Özhaseki açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"En büyük korkumu söyleyeyim. İlk bakanlık yaptığım dönemde durmadan İstanbul depremine kafayı takmıştım. Arkadaşlarımız “İkide bir İstanbul depremi deyip durmasın” demişti. Gerçekten deprem olacaksa 7’nin üzerinde şiddetli bir deprem. İstanbul’da 1,5 milyon riskli, 600 bini ilk etapta yıkılacak gibi gözüküyor. 900 bini belki idare edebilir. Bunun manası şu; şunu diyemezsiniz; 600 bin de gitsin diyemezsiniz. Her sokakta 2 bina yıkıldığında bütün sokaklar trafiğe kapanır. 600 bin bina yıkılınca altyapı ölür, doğalgaz kesilir. Trafik olduğu gibi durur. Suyu kesmek zorundasınız, elektriği keserseniz, kanalizasyon akmaz. Kocaman hapishane olur. Binbir türlü salgın hastalıkla karşılaşırsanız. Bizim bir an önce yapmamız gerekiyor.

Birkaç proje hazırladım, önümüzdeki dönemde Meclis’te paylaşacağım. İstanbul’a gidip paydaşlarla paylaşacağım. Bu İstanbul’u depreme hazırlama projesi. Deprem sağ partili, sol partili dinlemiyor. Siyaset buralara girmemesi lazım. Ekrem Bey geldi, onunla da prensipte anlaştık. Sonra bunu topluma anlatacağız. İstanbul’da 150 bin Anadolu, 200 konut civarında İstanbul yakasında hazırladığımız rezerv alan var. Bir an önce konut üretimine başlayacağız."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN