İstanbul'da beklenen büyük depremle ilgili endişeler sürerken, ünlü deprem bilimci Prof. Dr. Osman Bektaş’tan rahatlatan açıklama. Kuzey Marmara Fayı’nın yapısını detaylı şekilde değerlendiren Bektaş, milyonlarca insanı yakından ilgilendiren önemli bir bilgi paylaştı...
Milyonlarca İstanbullunun endişeyle beklediği büyük İstanbul depremi hakkında ünlü deprem bilimci Prof. Dr. Osman Bektaş'tan sevindirici açıklamalar geldi. Bektaş, Kuzey Marmara Fay Hattı'nı San Andreas Fayı ile kıyaslayarak büyük bir depremin uzak olduğunu belirtti.
"KUZEY MARMARA FAYI KİLİTLİ DEĞİL, SÜRÜNÜYOR"
Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Kuzey Marmara Fayı'nın yapısını değerlendiren Prof. Dr. Osman Bektaş, "Kuzey Marmara Fayı San Andreas Fayı gibi batıda ve doğuda kilitli değil, ortada sürünen (creep), 3 bölümden oluşur" ifadelerini kullandı. Faya ilişkin bu yapısal değerlendirme, büyük bir deprem olasılığının düşük olduğu yönünde yorumlandı.
"20. YÜZYIL DEPREMSELLİĞİ İSTANBUL'UN BATISINDAN DOĞUSUNA GÖÇ ETTİ"
Prof. Dr. Bektaş, 20. yüzyıldaki depremlerin İstanbul'un batısından doğusuna doğru stres transferiyle göç ettiğini belirterek, "1912-1963-1999-2022 depremlerinin oluşturduğu stres transferiyle göç etmiştir" dedi.
SAKİNLİK DÖNEMİNE GİRİLDİ UYARISI
Prof. Dr. Bektaş, 2011-2012-2019 yıllarında meydana gelen 5-5,8 büyüklüğündeki depremlerin de sürünmenin ve doğuya stres transferinin bir kanıtı olduğunu vurgulayarak şu önemli açıklamayı yaptı: "20. Yüzyıl depremselliği geçmişteki gibi büyük depremlerin olmadığı, 80-100 yıllık bir sakinlik dönemine girmiş olmalıdır."
BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ ÇOK UZAK
— Prof. Dr. Osman Bektaş (@profobektas) March 4, 2025
Kuzey Marmara Fayı San Andreas Fayı gibi batıda ve doğuda kilitli, M7 den büyük deprem üreten, ortada sürünen (creep), 3 bölümden oluşur.
20. Yüzyıl depremselliği İstanbulun batısından doğusuna, 1912-1963-1999-2022 depremlerinin oluşturduğu pic.twitter.com/9XFQ1CpqJH