Jandarma o çiçeğin başında nöbet tutuyor! Tek dalını koparmanın cezası yarım milyon lirayı aşıyor

Jandarma o çiçeğin başında nöbet tutuyor! Tek dalını koparmanın cezası yarım milyon lirayı aşıyor

Aydın'ın Koçarlı ilçesinde, sadece sonbahar yağmurlarından sonra 15 günlüğüne açan ve koparmanın cezasının yarım milyon lirayı aştığı endemik sultan çiğdemi için jandarma ekipleri sahaya indi.

Aydın İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma (HAYDİ) Timi, bölgeye özgü endemik bitki türlerini korumak amacıyla başlattığı çalışmalar kapsamında bu kez rotasını Koçarlı'nın Mersinbelen mevkisine çevirdi. Ekiplerin hedefinde, sonbaharın ilk yağmurlarıyla birlikte topraktan fışkıran ve sadece 15 günlük bir ömrü olan nadide Sultan Çiğdemi vardı. Ekipler, bu kısa çiçeklenme dönemi boyunca çiçeğin zarar görmemesi için bölgede kontrol faaliyetleri yürütüyor.

20251011aw556849-2.jpg

CEZASI BİR SERVET, 557 BİN 212 LİRA

Jandarma ekiplerinin bu hassasiyetinin ardında yatan en önemli neden ise Sultan Çiğdemi'nin yasal koruma altında olması. 2872 sayılı Çevre Kanunu'na göre, bu endemik bitkiye zarar vermenin veya koparmanın cezası dudak uçuklatıyor. Tek bir Sultan Çiğdemi'ni koparan kişi, tam 557 bin 212 lira idari para cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Jandarma ekipleri de devriyeleri sırasında bölgedeki vatandaşları bu konuda bilgilendirerek, olası bir bilinçsiz müdahalenin önüne geçmeye çalışıyor.

DENETİMLER ARALIKSIZ SÜRECEK

Bölgede yapılan ilk kontrollerde, çiçeğe zarar verildiğine dair herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığı bildirildi. Ancak jandarma ekiplerinin, Sultan Çiğdemi'nin 15 günlük kısa çiçeklenme süresi boyunca bölgedeki kontrollerini aralıksız olarak sürdüreceği öğrenildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN