Kani Torun'un vefat eden kızı için hatim okutulmasına müftü engeli

Kani Torun'un vefat eden kızı için hatim okutulmasına müftü engeli

Gelecek Partisi Genel Sekreteri Kani Torun, geçtiğimiz günlerde vefat eden 29 yaşındaki kızı Hatice Torun için Ankara Yenimahalle Camii'nde hatim okutmak istedi. Hatim için imam izin verdi. Ancak ardından Yenimahalle İlçe Müftüsü Abdurahman Kotan'ın araya girerek tadilat bahanesiyle hatime engel olduğu iddia edildi. Diyanetten yapılan açıklamada ise iddialar yalanlandı.

Muhalefete yönelik baskılar hız kesmeden devam ederken Ankara'da yaşanan bir olay pes dedirtti. Gelecek Partisi Genel Sekreteri Kani Torun, geçtiğimiz günlerde vefat eden 29 yaşındaki kızı Hatice Torun için Ankara Yenimahalle Camii'nde hatim okutmak istedi.

Hatim için cami imamı önce izin verdi. Ancak ardından Yenimahalle İlçe Müftüsü Abdurahman Kotan'ın araya girerek tadilat bahanesiyle hatime engel olduğu ortaya çıktı. Torun ailesi ise engelleme sonrası hatimi Bilkent'teki Doğramacızade Ali Sami Paşa Camii'nde okuttu. Yaşananlara Gelecek Partisi İletişim Başkan Yardımcısı Yavuz Değirmenci sert tepki gösterdi.

maxresdefault-copy.jpg
Yenimahalle İlçe Müftüsü Abdurahman Kotan

'HEPİNİZE YAZIKLAR OLSUN'

Olayı sosyal medya hesabı Twitter'dan duyuran Değirmenci “Bu ülkede her türlü rezilliği yaşadık böylesi muhtemelen ilk kez yaşandı” dedi. Değirmenci paylaşımının devamında şunları söyledi:

“Genel Sekreterimiz Kani Torun beyfendinin kızı genç yaşta vefat etmişti. Kırkıncı günü için bir camide hatim okunacaktı. Müftü araya girerek caminin kullanılmasını engelledi. Hepinize yazıklar olsun!!!”

'EN BÜYÜK NEFRET SUÇUDUR'

Camideki engellemeye gazeteci Yavuz Oğhan da Twitter'da yaptığı paylaşımla tepki gösterdi. Oğhan paylaşımında “Gelecek Partisi Genel Sekreteri Kani Torun, kısa süre önce büyük bir acı yaşadı, kızını kaybetti. Vefatının 40. günü nedeniyle Ankara'da, Yenimahalle'de okutmak istediği hatime müftülük izin vermemiş. Bu son dönemde duyduğum en büyük nefret suçudur” dedi.

'CAMİYE DE Mİ ÇÖKTÜNÜZ?'

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan da yaşanana tepki gösterdi. “Bunlar her makamın sahibi oldular, camilerin de mi sahibi oldular?” ifadelerini kullanan Gelecek Partili Özcan tepkisini şu sözlerle sürdürdü:

“Her makamın sahibi oldunuz anladık, her yere çöktünüz anladık da camiye de mi çöktünüz? Böyle bir ahlaksızlık olur mu? Sonra da ‘bunlar gelecek bize bedel ödetecek’ diyorlar. Bunun bedeli nasıl ödenmeyecek? Nasıl bir müftü bunun bedelini ödemeyecek? Bir insan çocuğunu kaybetmiş. Onun çocuğunun kırkını yapmayı siyasi durumuna bağlayan bir adamla mücadele etmeyeceğiz de ne yapacağız?”

DİYANET'TEN AÇIKLAMA

Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamada, Torun'un vefat eden kızı için Mevlana Gençlik Merkezi'nde hatim programı yapma talebinin, sekreteri tarafından ilçe müftülüğüne iletildiği belirtildi.

İlçe müftülüğünün, talebe karşılık "okullara ara verilmesiyle birlikte gençlik merkezinin tadilata girdiğini, aynı alanda bulunan Mevlana Camisi'nde hatim programını düzenleyebileceklerini, cami dışında da her türlü ikramın yapılabileceğini" ilettiği ifade edildi.

Görüşmenin ardından müftülüğe hatim programıyla ilgili herhangi bir talebin ulaşmadığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bir siyasi parti yöneticisinin vefat eden kızı için Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde bir camide hatim programına izin verilmediği iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Acı bir olay üzerinden oluşturulan bu algının karşısında herkesi sağduyulu olmaya davet eder, vefat eden kardeşimize Allah'tan rahmet, yakınlarına sabırlar dileriz."

"MÜFTÜLÜK İSMİMİ ÖĞRENDİKTEN SONRA 'CAMİ TADİLATTA' DEDİ"

Diyanet'in açıklamasının ardından Gelecek Partisi Genel Sekreteri Kani Torun, Habertürk TV'de Mehmet Akif Ersoy'a açıklamalarda bulundu. Torun, kızının vefatı dolayısıyla Hatim duası okutmak istediklerini müftülüğün başta izin verdiğini daha sonra kendi isminin öğrenilmesinin ardından caminin tadilatta olduğunu söylediklerini belirtti.

Torun şu şekilde konuştu:

"Çok ciddi bir acı yaşadık. Bu konunun bu şekilde gündemde olması da bizi çok üzdü. Gerçeklerin ortaya çıkması açısından konuyu anlatmamız zorunlu hale geldi. Hatim okutmak için Ankara'da bir cami arayışına girdik. Hatim duasının yanında yemek de vermek istedik. Asistanım müftülüğü arıyor. Müftülük de birkaç imamın telefonunu veriyor. Bazı imamlar, 'Alt yapımız yemek vermeye müsait değil' diyor. Bir kişi de bu cami için uygun olduğunu söylüyor ancak müftülükten olur almanız gerekir deniliyor.

Müftülük de başta bize yardımcı oluruz diyorlar. Ardından asistanımdan isim isteniyor ve asistanım da benim ismimi veriyor. 2 saat sonra geri arıyorlar asistanımı ve 'Orası tadilatta kullanamazsınız ve biz kurumlara vermiyoruz. Müftü bey olmaz dedi' diyorlar. Burası gerçekten tadilata girdi diyelim bize bir başka cami söyleyebilirler ama bunu da yapmadılar. Başka bir cami arayışına girdik, Yenimahalle'de değil başka bir semtte aradık ve geçen pazar yaptık. Bu olayın baştan sona gerçeği budur. Bizim bir dini kurumu kötü ve yalancı duruma düşürmek gibi bir niyetim yok. Ben meseleyi kamuoyuyla paylaşmak istedim."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN