Kapsayıcı eğitim nedir, neleri kapsar? Kapsayıcı eğitimin amacı ve özellikleri

Kapsayıcı eğitim nedir, neleri kapsar? Kapsayıcı eğitimin amacı ve özellikleri

Son zamanlarda sık sık karşımıza çıkan kapsayıcı eğitim kavramının anlamı merak ediliyor. Peki, kapsayıcı eğitim nedir, ne demektir? Kapsayıcı eğitim neleri kapsıyor? Kapsayıcı eğitimin özellikleri nelerdir? İşte detaylar...

Kapsayıcı eğitim ileri derecede engeli olan ya da özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere uygulanan eğitim sistemi olarak gündeme gelmiştir. Kapsayıcı eğitimle beraber bu öğrencilerin normal eğitime katılmaları amaçlanmıştır. Ancak sonrasında eğitimin kapsamı genişletilmiştir. Toplumda dezavantaj olarak görülebilecek; dini, etnik, kültürel azınlıklar, göçmenler, mülteciler, sığınmacılar, kızlar, düşük gelirli aileler, engelli kişiler, AIDS hastaları gibi farklı gruplardaki öğrencileri kapsayan eğitim türü olmuştur.

Kapsayıcı eğitimin özellikleri

Kapsayıcı eğitimde, özel gereksinim ihtiyacı olsun ya da olmasın bütün öğrencilerin akranlarıyla birlikte eğitim alma hakkının olduğu belirtilmiştir. UNESCO tarafından bu eğitim sistemi “öğrenenlerin farklı gereksinimlerine, onların eğitime, kültüre ve topluma katılımını artırarak ve eğitim sisteminin içindeki ayrımcılığı azaltarak cevap verme süreci” şeklinde tanımlanmıştır.

Kapsayıcı eğitimdeki temel şart eğitim sistemindeki bütün çocukları uygun koşul ve gerekli önlemler çerçevesinde kapsamaktır. Öyle ki gerekli şart ve olanaklar sağlandığında bütün öğrenciler, kendilerine konulan eğitsel hedeflere ulaşabilir.

 kapsayıcı eğitim

Kapsayıcı eğitim öğrencilerin arasındaki söz konusu farklılıkları, eğitim sürecine engel gibi değil öğrenimi zenginleştirecek fırsat olarak görmektedir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN