Metin Gürcan: Yeni atamalarla Hulusi Akar'ın gücü arttı | Karar Gündem

Karar Gündem'e konuk olan DEVA Partisi Kurucusu, emekli yüzbaşı Metin Gürcan, YAŞ atamalarını değerlendirdi. Yeni atamalar ile birlikte Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın gücünün arttığını belirten, darbe söylentileri için de "Kim darbe yapacak? Bunu soruşturacak olan kurum yargı. Askeri yargı sistemini kaldırdık. O zaman sivil yargı böyle bir iddia varsa bir talimat beklemeden hemen bu işi araştırmalı" dedi.

DEMET İLCE | KARAR

Elif Çakır'la Karar Gündem'e konuk olan Emekli Yüzbaşı, DEVA Partisi Kurucusu Metin Gürcan, yaş atamalarını değerlendirdi.

Yeni atamalar ile birlikte Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın gücünün arttığını belirten Gürcan "2020'deki askeri şura 45 dakika sürdü bu yıl 2 saat sürdü. Kara Kuvvetleri komutanı emekli edildi. Hava ve Deniz Kuvvetleri'ne dokunulmadı. Yüksek Askeri Şura'da Yaşar Güler 1 sene içeride bırakıldı, Ümit Dündar 1 sene dışarda bırakıldı" dedi.

"AKAR VE GÜLER SİSTEM DIŞINA ÇIKARTILIRSA..."

Şu anki sistem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tereddüt yaşandığını belirten Gürcan, şunları kaydetti:

"Yaşar Güler de Ümit Dündar Paşa'nın da emekliliği istenebilirdi. Ümit Dündar Paşa'nın Genel Kurmay Başkanı olması için Yaşar Güler'den de general emekli olmasını kibarca isteyebilirdi. Burada bir tercih var. Tercih şu: Hulusi Akar'ın Genel Kurmay Başkanlığı zamanında Yaşar Güler ikinci Başkanıydı. Yaşar Güler ve Hulusi Akar çok iyi çalışıyorlardı. Çok yakın çalıştılar. Şu anki Kara Kuvvetleri Komutanı olan Musa Avsever Birinci Ordu Komutanlığı'ndan geldi. Yaşar Güler'le ve Hulusi Akar'la çok yakından çalışmış bir isim. Yeni Kara Kuvvetleri Başkanı Yaşar Güler ve Savunma Bakanı Hulusi Akar arasında yakın iş birliği havası görüyoruz. Deniz ve Hava Kuvvetlerine dokunulmadı. Buradan da şuna geliyoruz: Aslında bu 2021 atamalarıyla Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Yüksek Komuta Düzeyi'nde gücünün arttığını görüyoruz. Ama şimdi bu sistem çok kırılgan ve aşırı kişiselleşmiş. Erdoğan, Akar veya Güler'i çıkardığınızda bu sistem kilitlenebilir şu anki gibi çalışmayabilir. Savunma Bakanı ve Erdoğan'ın kafasında Türkiye zor zamanlardan geçiyor. Daha yakın çalışma ekibiyle devam etme tercihinde bulunmuş olabilirler. Ümit Dündar ve Savunma Bakanı arasında derin görüş ayrılığı olduğunu düşünmüyorum."

DARBE TEHLİKESİ VAR MI?

"Silahlı Kuvvetler içinde 15 Temmuz olmamış gibi eskiye dönüş reflekslerinin arttığını görüyorum" diyen Gürcan, darbe ihtimaline karşı da şunları dile getirdi:

"Kim darbe yapacak? Bunu soruşturacak olan kurum yargı. Askeri yargı sistemini kaldırdık. O zaman sivil yargı böyle bir iddia varsa bir talimat beklemeden hemen bu işi araştırmalı."

Montrö Bildirisi'nde adı geçen Mehmet Sarı ile ilgili de Gürcan, şunları kaydetti.

"Mehmet Sarı'nın emekliye ayrılması rahatlattı biraz ama bu kadar sürede bu mevzunun askıda tutulması, TSK içinde dinin özgürleşmesi tartışılması gerekiyor."

Ordu hala Türkiye'de bir kara kutu olduğunu belirten Gürcan, Savunma Bakanlığı ile ilgili de "Savunma Bakanı'nın asker kökenli olmasına gerek yok. Savunma Bakanı'nın Atanmış bakan olmasını eleştiriyorum, keşke seçilmiş bir kişi olsaydı" yorumunda bulundu.

ABD'NİN AFGAN PLANI NE?

ABD'nin Afgan planı ile ilgili de Gürcan, şunları kaydetti:

"ABD kaynaklarında iktidarın ABD ile Afgan sığınmacıların Türkiye'ye rahatça gelebilmeleri için Erdoğan- Biden görüşmesinde Erdoğan'ın açık kapı politikası verdiğine dair ciddi iddialar var.

Bu iddialar doğruysa... Türk dış politikası kalmadı. Eğer doğruysa bu şahsi beka için Biden'a verilmiş taviz demektir. Hükümetin bu iddialara cevap vermesi lazım. ABD'nin iddialarının devam edeceğini düşünüyorum."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN