İstanbul merkezli yürütülen geniş kapsamlı operasyonda, internet üzerinden eşya satmaya çalışan vatandaşları hedef alan ve 'kargo pususu' olarak adlandırılan yöntemle 100 binlerce TL değerinde hırsızlık yapan şebeke deşifre edildi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği tarafından yaklaşık 3 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından, suç örgütünün çalışma yöntemleri ve üyeleri tek tek belirlendi.
'Acil satılık' ve 'İhtiyaçtan satıyorum' ilanlarında gizlenen büyük tehlike
DEĞERLİ EŞYA SATANLARIN KORKULU RÜYASI OLDULAR
Polis ekiplerinin tespitlerine göre şebeke üyeleri, özellikle Anadolu'nun farklı illerinde yaşayan ve internet siteleri üzerinden fotoğraf makinesi, bilgisayar ile lüks saat gibi pahalı ürünlerini satışa çıkaran kişileri takibe aldı.
Kendilerini müşteri olarak tanıtan şüpheliler, satıcılarla kurdukları iletişimde güven tazelemek adına profesyonelce kurgulanmış bir senaryo uyguladı.
"Ürünü alacağım ancak görmeden para gönderemem, sen eşyayı İstanbul'daki bir yakınına gönder, ben orada kontrol edip ödemeni yapayım" diyerek mağdurları ikna etti.

SAHTE KARGO ÇALIŞANI YÖNTEMİYLE ŞUBE SOYGUNU
Şüphelilerin tuzağına düşen satıcılar, eşyalarını İstanbul'daki tanıdıkları adına kargoya verdiklerinde şebekenin ikinci aşaması devreye girdi.
Mağdurlardan kargo takip numarasını ve alıcının iletişim bilgilerini öğrenen zanlılar, kendilerini kargo çalışanı gibi tanıtarak alıcıyı aradı.
"Teslimat için doğrulama kodu gerekiyor" diyerek kodu ele geçiren şebeke üyeleri, kargo henüz dağıtıma çıkmadan şubeye giderek ürünü kendileri teslim aldı.
Bu yöntemle gerçek alıcının haberi dahi olmadan değerli eşyaları çalarak kayıplara karıştı.
İnternetten alışveriş yapanlar dikkat: Bu 10 kural hayat kurtarıyor
10 ŞÜPHELİ EŞ ZAMANLI BASKINLARLA YAKALANDI
Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, İstanbul ve Çanakkale'de belirlenen adreslere eş zamanlı baskınlar düzenledi.
Operasyon kapsamında şebekenin aktif üyesi olan 10 kişi gözaltına alındı.
Daha önce yapılan ara operasyonlarda yakalanan beş şüphelinin ise halihazırda tutuklu olduğu bildirildi.
Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda çok sayıda profesyonel fotoğraf makinesi, lensler, dizüstü bilgisayarlar ve yüksek maddi değeri olan kol saatleri bulundu.

SUÇ KAYITLARI POLİSİ BİLE ŞAŞIRTTI
Yapılan incelemelerde şebekenin toplamda 60 farklı eyleme karıştığı netlik kazandı.
Yakalanan isimlerden Murat Ş.'nin 94, Haydar Ş.'nin 65 ve Güner K.'nın 50 farklı dolandırıcılık suçundan kaydının bulunduğu ortaya çıktı.
Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri, internet üzerinden yapılan satışlarda kargo bilgilerinin ve teslimat kodlarının üçüncü kişilerle paylaşılmaması konusunda vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.
Sakın o kodu paylaşmayın: Başına gelmeyen kalmadı
ELE GEÇİRİLEN ÜRÜNLER SAHİPLERİNE TESLİM EDİLİYOR
Emniyetteki işlemleri tamamlanan 10 şüpheli, geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye sevk edildi.
Operasyonda ele geçirilen ve piyasa değeri milyonlarca TL'yi bulan elektronik eşyaların, kimlik tespitleri tamamlanan gerçek sahiplerine iade edilmesi için yasal süreç devam ediyor.
Emniyet yetkilileri, benzer mağduriyetlerin yaşanmaması için güvenli ödeme sistemlerinin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.





