Katar'la el ele Kabil'e

Katar'la el ele Kabil'e

Erdoğan’ın “Taliban teklif etti. Henüz karar vermedik” dediği süreçte örgütle masaya oturuldu. Türkiye ile Katar’ın havalimanını işleteceği ve bölgeyi özel bir güvenlik şirketinin koruyacağı belirtildi. Muhalefet, Kabil adımına tepki gösterdi: Para için ülkeyi Afganistan bataklığına sürüklüyor.

Ankara, havalimanının işletilmesinde ısrarcı... Erdoğan’ın ‘3.5 saatlik ilk temas’ dediği görüşmenin geçen hafta Kabil Büyükelçiliği’nde iki örgüt yetkilisi ve büyükelçi arasında yapıldığı belirtildi. İhtiyaç halinde temasın sağlanabilmesi için telefon hattının kurulduğu kaydedildi. AA’ya konuşan Taliban Sözcüsü Mücahid “Türkiye’ye güvenlik sorunu olmayacağı konusunda güvence verdik” dedi. TSK’nın çekildiği süreçte havalimanının nasıl işletileceği konusunda taslak metin üzerinde anlaşma sağlandığı ileri sürüldü.

CHP: TALİBAN’I MEŞRULAŞTIRMAYIN DÜNYA İLE ORTAK HAREKET EDİN

İddle East Eye sitesinin aktardığına göre Ankara Taliban’ı tanıyacak ve havalimanını Türkiye ile Katar’ın oluşturduğu ortak bir konsorsiyum işletecek. Süreç, tahliyelerin tamamlanacağı yarından sonra resmiyet kazanacak. Akar ile Çavuşoğlu’nun Katarlı mevkidaşlarıyla eş zamanlı görüşmesi de iddiayı güçlendirdi. CHP’li Toprak “Katar ve BAE’den gelecek para karşılığında ülkeyi bataklığa sürüklüyorlar” dedi. Çakırözer de “Taliban’ı meşrulaştıran çatlak ses olmayın, dünya ile hareket edin” çağrısı yaptı.

30-agu-sayfa1.jpg

TÜRKİYE KABİL HAVALİMANI’NI KATAR’LA İŞLETECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Taliban teklif etti. Henüz karar vermedik” dediği süreçte istihbarat örgütle masaya oturdu. Türkiye ile Katar’ın havalimanının işletileceği ve bölgenin güvenliğinin ise özel bir şirketinin sağlayacağı belirtildi. Havalimanı işletmesiyle Ankara’nın Taliban’ı tanıyacağı iddia edildi. Muhalefet ise hükümetin Kabil ısrarına tepki gösterdi: Para için ülkeyi Afganistan bataklığına sürüklüyor.

ABD ile NATO’nun çekilmesi sonrası Ankara, Kabil Havalimanı’nın ilştilmesi için Washington’la müzakerelere başladı. Ancak Taliban beklenmediği şekilde hızla ilerleyerek Kabil’e girdi ve Afganistan’da yönetimi ele geçirdi. Ardından Ankara havalimanı müzakerelerini Taliban ile yapmaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘3.5 saatlik ilk temas’ dediği görüşmenin geçen hafta Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği’nde iki örgüt yetkilisi ve büyükelçi arasında yapıldığı belirtildi. İhtiyaç halinde temasın sağlanabilmesi için telefon hattının kurulduğu kaydedildi. Kritik süreçte Middle East Eye sitesi Ankara’nın Taliban’ı tanıyacağını ve havalimanını Türkiye ile Katar’ın oluşturduğu ortak bir konsorsiyum tarafından işletileceğini yazdı.

Haber sitesinin konuya yakın iki kaynağa dayandırdığı haberine göre, konuyla ilgili mutabakatın, ABD güçlerinin çekileceği 31 Ağustos sonrasında resmen imzalanacağı iddia edildi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, söz konusu anlaşmayı imzalamadan önce NATO üyesi müttefiklerle görüş alışverişinde bulunmasının beklendiği de belirtildi. Erdoğan Cuma günü yaptığı açıklamada, Taliban ile yaklaşık 3,5 saatlik bir ilk görüşmenin yapıldığını belirtmiş “Taliban’ın Kabil Havalimanı’nın işletilmesi noktasında teklifleri var, bize. Bu konuda şu anda henüz verilmiş bir kararımız yok” ifadesini kullanmıştı.

Habere göre, Kabil havalimanının işletilmesi konusunda taslak bir metin üzerinde anlaştığı da iddia edildi. Buna göre Ankara Taliban’ı Afganistan’ın meşru iktidarı olarak tanıyacak. Havalimanının işletmesini ise Türkiye ile Katar oluşturdukları ortak bir konsorsiyum ile sağlayacak ve havalimanının güvenliğinden de, çalışanları eski asker ve polis olan özel bir güvenlik şirketi sorumlu olacak. İlaveten teknikten sorumlu personelin güvenliğini sağlamada da yine habere göre, sadece havalimanı sınırları içinde olmak üzere sivil özel komando birlikleri görev yapacak.

Bu arada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Katar Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdülrahman bin Casim el Sani ve Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed El Attiyah ile görüştü. Reuters’a konuşan bir Taliban yetkilisi ise ABD’nin 31 Ağustos’ta çekilmesi sonrası havalimanının kontrolünü hızla ele almaya hazır olduklarını söyledi.
Öte yandan Taliban Sözcüsü ve Kültür Komisyonu Başkanı Zabihullah Mücahid ise Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın lojistik ve teknik ihtiyaçları konusunda “Türkiye ile konuşmamız olduysa da kendilerine güvenlik sorunu olmayacağı konusunda güvence verdik, havalimanını tamamen ele aldıktan sonra ihtiyaçları çıkartırız. Gerekirse bu ihtiyaçları Türkiye veya başka bir ülkeden isteriz” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN