Son 63 yılın en kurak şubat ayı: Keşan'ın 10 günlük suyu kaldı

Son 63 yılın en kurak şubat ayı: Keşan'ın 10 günlük suyu kaldı

Edirne son 63 yılın en kurak şubat ayını geçiriyor. Şehirdeki barajların doluluk oranlarında ciddi miktarda azalma meydana geldi. Bölgenin önemli tarım kuruluşlarından Trakya Birlik kuraklığa dikkat çekerek uyarıda bulundu. Bölgedeki en ciddi kuraklık ise Keşan'da. Keşan Belediye Başkanı'nın açıklamasına göre ilçede 10 günlük su kaldı.

Türkiye'de kış boyunca yaşanan kuraklık yurdun belli bölgelerini etkilemeye devam ediyor. Edirne ise kuraklık sıkıntısı yaşayan illerin başında... Kentte son 63 yılın en kurak şubat ayı yaşanıyor.

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, yaşanan kuraklık nedeniyle su kullanımı konusunda alınan tedbirler ile ilgili Kadıköy Barajı'nda basın açıklaması yaptı. Su seviyesinin alarm verir seviyeye geleceğini ısrarla ifade ettiklerini dile getiren Helvacıoğlu, yağışların mevsim normallerinin altında kalması nedeniyle önlemler alındığını söyledi.

Bu kapsamda alınan önlemler ise şöyle:

Konut ve iş yeri önlerinin ve içlerinin hortumla yıkanmaması, yüksek su tüketimi olan sanayi tesislerinde mevcut kullanımlar göz önüne alınarak kısıtlamaya gidilmesi, halı ve kilim yıkamalarının yasaklanması, şehir şebeke suyu ile hortumla araba yıkanmasının yasaklanması, oto yıkama işletmelerinde su tüketiminin maksimum 20 metreküp bölü ay olarak uygulanması, halı yıkama hamam, tuvalet vb. su tüketimi yüksek olan yerlerde ön ödemeli sayaç takılması, yeraltı suyu kullanımı varsa mekanik sayaç mecburiyeti, bahçe sulamalarının sabah ve akşam, mümkünse kuyu suyu ile ve yağmurlama, damlama sistemleri kullanılarak yapılması, park, bahçe, yeşil alan, tarımsal amaçlı üretim yapılan yerlerde sulamaların kısıtlandırılması, acil sulama ihtiyacı olan yerlerin yağmurlama, damlama sulama ile kullanımın minimuma indirilmesi.

kesanin-25-aylik-suyu-kaldi-kullanima-kisitlama-tedbirlere-uymayanlara-ceza-6249-dhaphoto3-copy.jpg

KEŞAN'IN 10 GÜNLÜK SUYU KALDI

Bölgeye dair bir açıklama da Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'dan geldi. Geçen yıl 88 kilogram olan ortalama yağışın bu yıl Şubat ayında 5 kilograma düştüğü 'facia' olarak nitelendiren Recep Gürkan, "Su kaynaklarının nasıl korunması gerektiğine, tıpkı depreme çalıştığımız gibi çalışmamız gerekiyor” dedi.

Keşan ilçesinde yaklaşık 10 günlük bir suyun kaldığına dikkat çeken Gürkan, şunları söyledi:

“Edirne’de yedek rezerve olarak tuttuğumuz Süloğlu Barajı’mız var. 43 milyon metreküp kapasiteli, şuan 30 milyon metreküp suyumuz var. Günlük su ihtiyacımızı karşıladığımız Kırklareli Kayalı Barajı, kapasitesi 140 milyon, şu anki doluluk oranı 53 milyon metreküp. Kayalı Barajı’nın yüzde 38’i dolu.”

kesanin-25-aylik-suyu-kaldi-kullanima-kisitlama-tedbirlere-uymayanlara-ceza-6249-dhaphoto8-copy.jpg

KURAKLIK TARIMI VURABİLİR

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç de son dönemde etkili olan kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde verim kayıpları yaşanabileceğini söyledi.Kırbiç, gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen yılın yaz aylarında başlayan kuraklığın etkisini artırarak devam ettirdiğini anlattı:

"Önümüzdeki günlerde bölgemizde ayçiçeği ekim dönemi başlıyor, hatta bazı yerlerde başladı. Şu anda buğdaylara gübre, ilaç atılma dönemi. Önümüzdeki günlerde buğdayın boyu arttıkça su çekme oranı artacaktır. Bu da toprakta bulunan mevcut su miktarını çok kısa sürede tüketecektir. Kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde verim kayıpları yaşanabilir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN