Kiracılar bu detaya aman dikkat! Sakın yapmayın: Evden bir anda atılabilirsiniz

Kiracılar bu detaya aman dikkat! Sakın yapmayın: Evden bir anda atılabilirsiniz

Milyonlarca kiracıyı yakından ilgilendiriyor. Yıl başından bu yana artan kira fiyatları vatandaşları zorlamaya devam ediyor. Kiracı ve ev sahipleri arasında tartışmalar devam ederken ev sahiplerinin yeni tuzağı ortaya çıktı. Kirayı elden ödeyenler dikkat! Sakın bir daha bunu yapmayın. Evden bir anda atılabilirsiniz. Hem evinizden oluyorsunuz hem de paranızdan. İşte detaylar haberimizde...

Kiracı olanlar dikkat! Bazı ev sahipleri kiralarını elden almak istiyor ve kiracılar da bunu kabul etmek zorunda kalıyor. Peki bu durum nasıl bir etki oluşturuyor? Ev sahipleri kiraya zam istedikleri zaman eğer kiracı bu zammı kabul etmezse direkt olarak dava açıyor. Bu davalar ise genellikle kiracının kirasını ödemediğine dair oluyor. Açılan davada kiranın ödendiğine dair belge olmadığı için başınıza büyük dertler açılabilir. Bu hatayı sakın yapmayın Hem evden atılıyorsunuz hem de paranızdan oluyorsunuz.

MİLYONLARCA KİRACIYI İLGİLENDİRİYOR! SAKIN BUNU YAPMAYIN

Artan kira fiyatları vatandaşların gündeminde. Her geçen gün kiralar hızla artarken kiracı ve ev sahipleri arasında tartışmalar sık sık çıkmaya devam ediyor. Bu sefer ortaya çıkan durum kiracıları şoke edecek. Kiracılar bu detaya aman dikkat! Sakın yapmayın. Konuyla ilgili köşe yazısında önemli uyarılarda bulunan Hürriyet'ten Ahmet Karabıyık şu ifadeleri kullandı:

"Dört yıl boyunca aylık kira bedellerini elden ödeyen kiracı, WhatsApp yazışmalarına güvenmiş ama mahkeme yazışmaları delil olarak kabul etmemiş. Kiracı; hem evi tahliye etmek zorunda kalmış hem de 88 bin lira borçlu çıkmış. Geçenlerde okumuştum bu haberi (ntv.com.tr) Haberde; hukukçuların görüşüne de yer verilerek, ödenen kira bedellerinin delillendirilmesinde ‘banka dekontunun’ önemi de vurgulanmış.

gfgfgf-2023-06-08t095102-439.jpg

"BUNU YAPMANIZ ZORUNLU"

Banka dekontu önemli olmanın ötesinde ‘zorunlu da aslında. Zorunluluk vergi mevzuatından geliyor. (268 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği) Aylık 500 lira üstü konut kira geliri elde eden mülk sahiplerinin, banka veya PTT kanalıyla tahsilat yapması 2008’den bugüne zorunlu. (500 lira altı konut kirası pek kalmadığından, ‘tüm konut kiralarının bankadan ödenmesi zorunludur da diyebiliriz.)İşyeri kiralarının ise alt limit olmaksızın tümünün banka/PTT kanalıyla ödenmesi zorunlu. 2017 Temmuz’dan itibaren ise; haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli konut kiralamalarında da tutara bakılmaksızın kira geliri elde edenlerin kiraya ilişkin tahsilatlarını banka veya PTT tarafından düzenlenmiş belgelerle tevsik etmesi zorunlu hale getirildi. (298 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği) Bankadan yapılmayan kira tahsilatları için, zorunluluklara uymayanlara her bir işlem için bu işleme konu tutarın yüzde 5’i tutarında özel usulsüzlük cezası öngörülüyor.

hghhg-16.jpg

NEDEN ELDEN ÖDEMENİZİ İSTER?

Kira gelirini beyan etmek istemeyen, kayıtdışı kalmak isteyen ev sahibi tabii ki elden kira tahsilatı yapmak ister. Ancak bu işten kiracının hiçbir kazancı yok hatta zararı bile oluyor, ihtilaf halinde ödediği kira bedelini belgelendiremiyor, ispatlayamıyor. Dolayısıyla elden kira bedeli ödemek istemeyen kiracılar, mülk sahiplerine bankadan ödenme zorunluluğunu hatırlatmalı. Böylece daha sonra çıkabilecek olası ihtilaflarda, banka dekontlarını kira bedellerinin ödendiğinin delili olarak sunabilir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN