Kirada oturanlara belediye kesenin ağzını açtı! Her ay 4500 TL kira yardımı yapılacak: O şartı taşıyan kiracılar 12 ay alacak

Kirada oturanlara belediye kesenin ağzını açtı! Her ay 4500 TL kira yardımı yapılacak: O şartı taşıyan kiracılar 12 ay alacak

Kentsel dönüşümü hızlandırmak üzere harekete geçen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kira ve kredi faizlerinin belediye tarafından ödeneceğini duyurdu. Evlerini yenileyerek depremde güvenli konutlara taşınmış olmayı iple çeken ancak maddi açıdan zorlanan İstanbullular bu hizmet doğrultusunda yapılan destekten faydalanabilecek. Peki İBB hangi vatandaşlara ne kadar ödeme yapacak? Kiracılara yardım yapılacak mı? Gerekli şartlar neler? Başvurular nasıl yapılıyor?

6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketinin ardından tüm Türkiye hem deprem bölgesinde yaraları sarmak hem de olası bir depreme karşı gerekli önlemleri almak için teyakkuz haline geçti.

Bu konuda devlet kurumlarının vatandaşlara sağlayacağı destek kampanyaları kritik bir önem taşıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bu önlemleri almak üzere kentsel dönüşüm için harekete geçti.

Bu plan dahilinde İBB, riskli yapılarda oturan kiracı ve hak sahiplerine 4 bin 500 lira kira yardımı ve ‘İstanbul Yenileniyor’ platformuyla evini yeniletecek vatandaşların kredi faizlerinin ödeneceği müjdesini verdi.

imamoglu-istanbul-yenileniyor.jpg
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu

İBB MECLİSİNDEN GEÇTİ

Depreme hazırlıksız yakalanan doğu illerinde yaşanan felaketin boyutu hepimizi derinden sarstı. Oturdukları binalara artık güvenmeyen vatandaşlar hem binalarının sağlamlığını hem de zeminlerinin durumunu öğrenerek gerekli önlemleri almak üzere harekete geçmek istiyor. Ancak maddi imkanlar herkesin bu önlemleri almasına izin vermiyor. Bu konuda da kamu kuruluşları ve belediyelerin destek çözümleri hayati önem arz ediyor.

Özellikle çok yakında yaşanacağı düşünülen büyük bir deprem riskiyle karşı karşıya olan ve hem kalabalıklığı hem de çarpık kentleşme oranı sebebiyle dönüşüme muhtaç durumda olan megakent İstanbul'da bu destekler zaruret halini alıyor.

İBB Başkan Danışmanı Murat ONGUN, Twitter'dan yaptığı bir açıklamayla konu hakkında kentsel dönüşüme hız kazandıracak tarihi kararlar alındığını söyledi. Ongun, "Riskli yapılardaki kiracılara ve hak sahiplerine 4 bin 500 lira kira yardımı yapılacak. “İstanbul Yenileniyor” ile evini yeniletecek vatandaşların kredi faizlerini de İBB ödeyecek." paylaşımında bulundu.

KİRA YARDIMI VE KREDİ FAİZİ...

Bu çerçevede İBB, İstanbul’u depreme dayanıklı bir kent haline getirmek için kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kazandırdı.

Deprem Bilim Üst Kurulunun tespitleri ve çözüm yolları doğrultusunda seferberlik planını kamuoyu ile paylaşması sonrası İBB Deprem Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan iki önemli karar, İBB Meclisi tarafından oy birliğiyle kabul edildi.

KİRA YARDIMI 3 KATINA ÇIKARILDI


Riskli yapıların tahliye, yıkım ve yeniden inşa süreçlerine hız kazandıracak olan kararlardan ilki kira yardımları hakkında oldu.

İBB Meclisi, günümüz ekonomik koşullarını göz önünde bulundurarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen kira bedellerinin 3 katının ödenmesine karar verdi.

istanbul-yenileniyor.jpg

TAHLİYELER İVEDİLİKLE BAŞLATILACAK

Alınan kararlar doğrultusunda ilk etapta kendi kendine çökme ihtimali bulunan 318 binanın, ikinci etapta ise riskli olan 1.207 bina hızla tahliye edilmesi için kira yardımları sağlanacak.

İSTANBUL’DA ORTALAMA KİRA 10 BİN LİRA


İstanbul’da son 2 yılda hızla artan konut birim maliyetlerinin kiraları da hızla artırdığına dikkat çekilen meclis kararında İstanbul’daki 100 metrekarelik bir dairenin ortalama kira bedelinin 10 bin lirayı bulduğu belirtildi.

Yüksek kira bedelleri sebebiyle kentsel dönüşüm sürecinin tıkanma noktasına geldiği ve hem bu yüzden hem de barınma sorunu oluşturması sebebiyle önemli bir sorun haline geldiğinin altı çizildi.

KİM NE KADAR KİRA YARDIMI ALACAK?

Bu binaların yenilenmesi için binada oturan kiracılara bir yıl boyunca aylık 4.500 lira, ikamet eden maliklere 18 ay boyunca aylık 4.500 lira kira yardımı yapılacak. Binada ikamet etmeyen maliklere ise 18 ay boyunca aylık 3.000 lira kira yardımı yapılacak.

İBB'nin yetki alanında bulunan Riskli ve Rezerv Yapı Alanlarında yaşayan kiracılara ise; bir yıl boyunca aylık 4.500 lira, hak sahiplerine ise 48 ayı geçmemek üzere aylık 4.500 lira kira yardımı verilecek.

kiraci.jpg

KİRA DESTEĞİNDEN NASIL FAYDALANILACAK?

İBB yetkisinde bulunan Riskli ve Rezerv Alanlar ile hızlı tarama sonucu kendi kendine çökme ihtimali tespit edilen 318 binada yaşayan ve kira yardımından faydalanmak isteyen İstanbullular, riskli yapı tespitinin ardından tahliye ve yıkım işlemlerini tamamlayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilçe belediyesi üzerinden kira yardımına onay vermesi durumunda da İBB kira yardımı yapmaya başlayacak.

BANKA KREDİSİNİN FAİZİNİ İBB ÖDEYECEK


İBB Meclisi'nin aldığı diğer karar ise kredi faizleri hakkında oldu. "Riskli yapılardaki hak sahiplerinin bankalardan kullanacakları kredilere faiz desteği sağlanması” teklifini oy birliğiyle onaylayan meclisin kararına göre; 6306 sayılı Kanun kapsamında tespiti yapılan riskli yapıların yenilenmesi için dar gelirli vatandaşların bankalardan kullanacağı 1 milyon liraya kadar olan yapım kredisinin faizi İBB tarafından ödenecek.

KREDİ FAİZ DESTEĞİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELER?

Konut ve işyerlerinin hak sahiplerine verilecek kredilere faiz desteği için şu şartlar aranacak:

- Dönüştürülecek yapının 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilmiş olması

- Yapının İstanbul Yenileniyor kapsamında KİPTAŞ tarafından yenilenmesi için uzlaşılması

- Hak sahibinin hane içi toplam gelirinin net asgari ücretin 2 katını geçmemesi

- Konut yapım kredisi vadesinin en fazla 10 yıl, işyeri yapım kredisi vadesinin en fazla 7 yıl olması

FAİZ DESTEĞİNDEN NASIL YARARLANILACAK?

Faiz desteğinden yararlanmak isteyenlerin, öncelikle KİPTAŞ’a https://istanbulyenileniyor.com/ adresi üzerinden başvurarak, riskli yapısının dönüştürülmesi için uzlaşması gerekiyor.

ibb-kentsel-donusum.jpg

İSTANBUL YENİLENİYOR’A REKOR BAŞVURU

"İstanbul Yenileniyor” platformuna 466 bini aşkın bağımsız birimden oluşan ve 1 milyon 700 binden fazla kişiyi kapsayan, toplam 24 bin başvuru yapıldı.

Şu ana kadar Kadıköy, Şişli ve Beşiktaş’ta 4 riskli tek yapı tahliye edilerek yıkıldı.

Bakırköy, Fatih, Kadıköy, Bahçelievler ve Kartal’da ise tek ve çoklu yapılardan oluşan alanlarda kısa süre içinde yenileme projelerinin temelinin atılacağı bildirildi.

Uzlaşma sürecinde bulunan 199 başvurunun 23 ilçe ve 78 mahalleden 6 bin 128 bağımsız birimde 5 bin 815 konut, 313 ticari birimden oluştuğu ve yaklaşık 23 bin 260 kişiye hizmet sunacağı aktarıldı.


İBB’nin KİPTAŞ, İstanbul İmar A.Ş. ve BİMTAŞ şirketleri tarafından yürütülen “İstanbul Yenileniyor” platformu, İstanbul'daki riskli konut stoğunun güvenli, depreme dayanıklı ve çevreyle dost yapılara dönüştürülmesi amacıyla çalışıyor. Dönüşüme uygun bulunan yapılar, İBB iştirakleri garantörlüğünde, uygun maliyetlerle yenileniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN