Kış bitmeden stok bitti! Ankara'nın tescilli lezzetinde talep yetişmiyor, grip olan kilo kilo alıp evine götürüyor

Kış bitmeden stok bitti! Ankara'nın tescilli lezzetinde talep yetişmiyor, grip olan kilo kilo alıp evine götürüyor

Kış mevsiminin en çok tercih edilen o besinin de kış bitmeden stok bitti. Ankara'nın tescilli lezzetleri arasında yer alan o yiyeceğine talep yetişmezken vatandaş ise stokların bitmesinden korkuyor. Özellikle kış hastalıklarına karşı hem kendisi hem suyu çok kıymetli olan bu besini kilo kilo alan evine götürüyor.

Ankara'nın Çubuk ilçesinde yetiştirilen ve yaz aylarında üretimi yapılan coğrafi işaret belgeli Çubuk turşusu, hasadının ardından sonbahar ve kış aylarında raflardaki yerini alıyor. Sonbaharın sonu kış mevsiminin başında turşucularda resmen izdiham yaşanıyor. Sağlık açısından oldukça önemli olan turşu tüketimi hastalıklara karşı tercih edildiği için adeta talep patlaması yaşanıyor. Turşular arasında en çok tercih edilenleri ise salatalık, lahana, biber, kelek, karışık ve fasulye turşusu oluyor.

yeni-proje-1-004.jpg

KİLOSU 60-90 LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR

Kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olan Çubuk turşusu kilosu 60 ile 90 lira arasında satılıyor. Bunun yanı sıra turşu suyunun litresi ise 25 ila 50 lira arasında alıcı buluyor. Son zamanlarda hem turşu hem de turşu suyuna olan talep ciddi derecede arttığı için üreticiler talebi karşılamakta zorlanıyor.

Çubuk Turşucular ve Yaş Sebze, Meyve Üretim Kooperatifi Başkanı Hasan Hüseyin Benli, söz konusu kooperatifte 21 üye olduğunu, bu üyelerin 2023 senesinde toplam turşu üretiminin 35 bin ton civarında hesaplandığını söyledi. Özellikle bu ay Çubuk turşusunu dışına büyük bir ilgi olduğunu söyleyen Benli, 36 farklı çeşidi ne olduğunu ve bu çeşitler arasında en çok salatalık turşusunun rağbet gördüğünü belirtti.

yeni-proje-2-003.jpg

13 ÜLKEYE SATIŞ YAPIYORLAR

Yalnızca bölgede değil yurt dışında da ilgiyi görüldüğünü belirten Benli, 13 ülke turşu satışı yaptıklarını açıkladı. Son yıllardaki en iyi sezonun bu yıl olduğunu söyledi. Özellikle 2023 yılının Eylül ayında yapılan festivalde turşu satışında rekor kırıldığını belirten Benli, şu açıklamayı yaptı:

"Domatesinden maydanozuna, pırasasından lahanasına her çeşit meyve sebzeden turşumuz bulunuyor, en çok rağbet gören turşumuz yüzde 60'lık satışla salatalık turşusudur. Gribal enfeksiyonla birlikte özellikle turşu suyu ve turşu satışı çok arttı. Müşterilerimiz turşunun ve turşu suyunun gribe çok iyi geldiğini söylüyor. Daha önce pandemi döneminde turşu suyunu çok satmıştık, şimdilerde de çok rağbet var turşuya. Bu sezonun turşusu çok az kaldı, stoklarımız tükenmek üzere. Bu nedenle 2024 yılı üretimimizi iki katına çıkartmayı düşünüyoruz."

yeni-proje-5-003.jpg

ÇOK AZ TURŞULARI KALDI

İlçede turşu satıcılığı yapan Nesibe Atlı, more geçen yıllara göre bu yıl satışlarda artış yaşandığını söyledi. Özellikle de koronavirüs sonrasında turşuya olan ilginin her geçen gün arttığını belirtti. Çeşitler arasında en çok salatalık ardından karışık ve biber turşuların tercih edildiğini söyleyen satıcı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"İnternet üzerinden gelen siparişlerle Türkiye'nin her yerine turşularımızdan gönderiyoruz. Bu sezon da neredeyse yok sattık. Turşumuz elimizde çok az kaldı. Çubuk turşusunun özelliği ilçede iyi tarım uygulamasıyla sebze ve meyvelerin üretilmesidir. Bu doğal sebzeleri doğal fermente yöntemiyle turşu olarak hazırlıyoruz ve müşterilere sunuyoruz. Turşularımız çıtır, doğal, lezzetli oluyor. Bu yüzden de seviliyor. Son günlerde grip vakalarında artış var. Bu nedenle de gerçekten turşu suyu satışlarımız patladı diyebilirim."

Çubuk’a Sadece turşu almak için İstanbul’dan geldiğini söyleyen Mustafa Sandal ise, "Turşuyu seçmemizde en önemli etki kalitesi ve özelliğidir. Lezzeti ve güvenilir olması önemli. Turşu her tarafta var ama özellikle gelip buradan almayı daha uygun buluyorum" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN