13 yaşında çıraklıkla başladı, 5 yıl önce veresiye alarak atölyesini kurdu! Günde 12 saat çalışıyor, başarısına başarı katıyor

13 yaşında çıraklıkla başladı, 5 yıl önce veresiye alarak atölyesini kurdu! Günde 12 saat çalışıyor, başarısına başarı katıyor

Çorum’da yaşayan Ayla Karabacak işe 13 yaşında çıraklıkla başladı, 5 yıl önce veresiye alarak atölyesini kurdu. Şimdi günde 12 saat çalışarak başarısına başarı katan Karabacak, aynı zamanda ev ekonomisine de katkı sağlıyor…

Evli ve 2 çocuk annesi olan Karabacak, daha 13 yaşındayken bir terzi dükkanında çırak olarak iş hayatına atıldı. Zamanla kalfalık, ustalık belgelerini alan Karabacak çeşitli atölye ve fabrikalarda çalıştıktan sonra çocuklarının eğitimi için iş hayatına ara verdi.

Bu süre zarfında komşularının giysi onarımı, daraltma gibi tadilat işlerine yardımcı olan 42 yaşındaki Karabacak, bir komşusunun "Neden kendi iş yerini açmıyorsun? Sen bu işi yaparsın." demesi üzerine kendi atölyesini açmaya karar verdi.

VERESİYE DİKİŞ MAKİNESİ İLE ATÖLYESİNİ KURDU

İkinci el eşya satan bir dükkandan veresiye 3 dikiş makinesi ile terzi malzemeleri alan Karabacak, yaklaşık 10 metrekarelik dükkan kiralayarak çalışma hayatına geri döndü. 2 yıl içinde borçlarını kapatan Karabacak, kazandığı para ile aile ekonomisine de destek oluyor.

Bu sırada Türkiye Grameen Mikrofinans Programı kapsamında kadınlara sağlanan mikrokrediden de faydalanan Karabacak, mütevazı atölyesinde günde ortalama 12 saat çalışarak 5 yıldır müşterilerine hizmet üretiyor.

corum-1.jpg

KOMŞUSU SAYESİNDE HAYATI DEĞİŞTİ

Kendi iş yerini açma konusunda en büyük pişmanlığının daha erken başlamamak olduğunu söyleyen Karabacak, AA muhabirine şunları söyledi:

"Bir bayram öncesi bir işletmeye ücreti karşılığı yardım ediyordum. Akşam eve giderken komşum, 'Abla kendine neden iş yeri açmıyorsun.' dedi. Komşumun teşviki oldu. 'Denesem hiçbir şey kaybetmem' diye düşündüm. Çok da iyi oldu. Nasibimizde varmış. İş yerimi açtım. Mikrokrediden de kredi kullandım."

corum-2.jpg

“HİÇ PARAM YOKTU”

İş yeri açma kararı aldığında hiçbir birikimi olmadığını söyleyen Karabacak, "Gece iş yeri açmaya karar verdim ama hiç param yoktu. Makineciye gittim, veresiye makine istedim. Önce itiraz etti ama sonra kabul etti. Overlok, düz dikiş, paça makinesi, ütü gibi işle ilgili bütün malzemeleri aldım. Bir gecede karar verdim kendi iş yerimi açmaya, hiç kimsenin haberi yoktu, şansımı denemek istedim. Çevremdeki herkes dükkanı açtıktan sonra öğrendi. İyi ki de öyle olmuş" sözlerini kullandı.

corum-3.jpg

22 KURSİYERE EĞİTİM VERİYOR

Meslekte yaklaşık 30 yıllık tecrübesi olduğunu vurgulayan Karabacak, , "Mesleki anlamda bütün belgeleri aldıktan sonra Halk Eğitimi Merkezine eğitimci olmak için başvurdum. Usta öğretici belgem de olduğu için başvurum kabul edildi. Şimdi Kadın ve Demokrasi Vakfı bünyesinde kurs açtık, haftanın iki günü 22 kursiyere eğitim veriyorum.

"Kadının olduğu her yer güzel. Kadının her işte olması lazım. Kendi işini yapmak isteyenlere elimden geldiğince destek olmaya çalışıyorum, 'Ben yaptıysam sen de yaparsın' diyorum. Şansını denemekten hiçbir şey kaybetmez kimse. Ben şansımı denedim. Tek pişmanlığım, keşke daha önce açsaymışım. Önceki yıllarıma acıyorum" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN