Kış saati uygulaması neden kaldırıldı, geri gelecek mi? Karanlıkta uyanmaya devam...

Kış saati uygulaması neden kaldırıldı, geri gelecek mi? Karanlıkta uyanmaya devam...

Türkiye'de 2016 yılında daimi hale getirilen yaz saati uygulaması vatandaşların tepkisini çekmeye devam ederken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sabit saat uygulamasına devam edeceklerini açıkladı. İşte, yaz-kış saati uygulaması 2022 son durum...

Kış aylarında yaz saati kullanılması dolayısıyla özellikle batı illerinde sabah saatlerinde havanın karanlık olması, asayiş sorunlarının yanı sıra her gün işe ve okula insanları psikolojik olarak olumsuz etkiliyor.

Türkiye'nin ulusal saatini doğu meridyenindeki GMT+3'e sabitlemesi dolayısıyla, batıdaki sınır komşuları Yunanistan ve Bulgaristan ile arasındaki 2 saat zaman farkı olurken; bir hayli uzaktaki Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ile aynı saati kullanıyor.

Öte yandan, Türkiye'nin güneydoğudaki sınır komşusu Suriye'nin GMT+2 zaman dilimini kullanması dolayısıyla iki ülke arasında 1 saat zaman farkı buluyor. Yani Türkiye'de saat 14.00 iken Suriye'de saat 13.00'ü gösteriyor.

Bir başka tuhaf durumsa, Türkiye'nin 2016 yılında yaz saatini sabitlemesi dolayısıyla KKTC'de de aynı uygulama hayata geçirilerek yıl boyunca GMT+3 zaman dilimi kullanılıyor. Fakat KKTC'nin sınır komşusu Güney Kıbrıs Rum Yönetimi GMT+2 zaman dilimini kullanması dolayısıyla aynı adada kuzey ve güney arasında 1 saat zaman farkı bulunuyor. Örneğin, Lefkoşa kentinin kuzey tarafında saat 14.00 iken, yürüyerek geçilebilen güney tarafında saat 13.00.

85cf87a1e0e5fdcc921f29099b38ffd5.jpgTürkiye'nin 2016 yılına kadar uyguladığı kış (soldaki) ve yaz (sağdaki) saatlerinin dayandığı meridyenler

KIŞ SAATİ UYGULAMASI NE ZAMAN VE NEDEN KALDIRILDI?

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 26 Mart 2016 tarihinden itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat ileri alınması şeklinde başlayan yaz saati uygulamasının yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırıldı.

Alınan kararda gerekçeler şu ifadelerle sunuldu:

"Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00'ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan yaz saati uygulamasının, her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırılmıştır. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla saatlerin düzenlenmesi hakkındaki, 14 Mart 2016 tarihli ve 8589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nda yer alan '30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00'ten itibaren bir saat geri alınması' ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır."

DÜNYA SAAT DİLİMLERİ HARİTASI

world-time-zones-map.jpg

KIŞ SAATİ UYGULAMASI GERİ GELİR Mİ?

CHP Milletvekili Burak Erbay, yaz saati uygulamasına ilişkin 7 Ocak 2022 tarihinde soru önergesi verdi. Önergeye yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, sabit saat uygulamasında bir değişiklik olmayacağını söyledi.

Dönmez şunları kaydetti:

"Uygulamanın başlamasından bu yana elde edilen tasarruf yaklaşık 6.82 milyar kWh olup, bu tasarrufun parasal karşılığı tek zamanlı tarifeye göre 3.97 milyar TL, üç zamanlı tarifeye göreyse 5.94 milyar TL'dir.

Bununla birlikte, AB komisyonu tarafından üye ülkeler 28 Mart 2021'den itibaren tek saat uygulamasına geçilmesi tavsiye kararı iletilmiş olup, üye devletler bu yönde kararlarını kendileri alacaktır.

Tüm bu gelişmeler doğrultusuna mevcut saat uygulamasının değiştirilmesi yönünde bakanlığımızın bir çalışması bulunmamaktadır."

YAZ SAATİ UYGULAMASI VATANDAŞLARA ZOR ANLAR YAŞATIYOR

Tasarruf ve sosyal yaşam açısından sık sık tartışma konusu olan yaz saati uygulaması, özellikle batı illerinde sabah saatlerinde havanın karanlık olması dolayısıyla çeşitli sorunlara neden oluyor.

İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Youtube kanalında yayınladığı 'Yaz saati uygulamasına neden son verilmeli?' videosu ile yaz saati uygulamasını eleştirdi.

Hazırlanan videoda hem sosyal yaşamın içindeki kişiler, hem de konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler uygulama ile ilgili olarak şikayetlerini dile getirdi.

Videoda konuşan Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özdağ, "Türkiye'nin yüzde 87'si orta meridyenin batı bölgesinde yaşıyor. Bu sebeple bir tasarruf söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN