Enerjinin verimli kullanımı nedir? Enerji tasarrufu ile farkı neler? İşte faydaları

Enerjinin verimli kullanımı nedir? Enerji tasarrufu ile farkı neler? İşte faydaları

Enerji verimliliği, enerji tüketiminde yaşam standardını düşürecek farklılıklar yapmadan kişi veya ürün başına enerji tüketiminin azaltılmasıdır. Enerji tasarrufu ise, enerji tedbirli olarak kullanılır, kullanılan enerji miktarı kişiler tarafından azaltılır. İşte, evde enerjiyi verimli kullanmanın yolları...

Her geçen gün artan insan nüfusu, tüketim ihtiyaçlarının da artmasına neden oluyor. Dolayısıyla artan sanayileşme, enerji kullanımının artmasına ve daha fazla enerjiye ihtiyaç duyuluyor. Son yıllarda doğal kaynakların yetersizliği nedeniyle ciddi anlamda tasarruf ve enerjiyi verimli kullanma yöntemleri uygulanıyor.

ENERJİNİ VERİMLİ KULLAN SMS MESAJI NE ANLAMA GELİYOR?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 10-16 Ocak 2022 günleri arasında kutlanan Enerji Verimliliği Haftası dolayısıyla vatandaşlara "Enerjini verimli kullan, aklınla verimli yaşa" SMS mesajı gönderdi. Bakanlığın hazırladığı aklinlaverimliyasa.com internet sitesinde, enerjinin verimli kullanılmasının önemine dikkat çekiliyor.

Enerji faturalarımızı düşürmek ve aile ekonomisine katkıda bulunmak, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak ve gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak için enerjiyi verimli kullanmalıyız.

whatsapp-image-2022-01-10-at-12-25-53.jpeg

ENERJİ TASARRUFU İLE ENERJİDE VERİMLİLİĞİN FARKLARI

Enerji verimliliği, enerji tüketiminde yaşam standardını düşürecek farklılıklar yapmadan tüketimi azaltmaktır,

Enerji tasarrufu söz konusu olduğunda ise, kullanılan enerji miktarı kişiler tarafından azaltılır ve böylelikle tasarruf sağlanması amaçlanır.

Örnek vermek gerekirse;

Çamaşır makinesinin çalışma sayısını azaltmak enerji tasarrufu iken, çamaşır makinesini enerjiyi verimli kullanan bir model ile değiştirmek enerji verimliliğidir.

Kullanmadığınız odaların ışıklarını kapatmak enerji tasarrufu iken, evinizde kullandığınız ışıklarda enerji verimli, led ışıklar kullanmak enerji verimliliğidir.

Enerji verimliliğinde püf nokta, enerji tüketimi sırasında oluşan kayıpları önlemektir. Enerjiyi verimli kullanmak için atılabilecek en doğru adım ısı yalıtımıdır. Binanın dış cephesine yapılan yalıtım sayesinde binalarda ısınmak ve serinlemek için daha az enerji harcanır.

ENERJİNİN VERİMLİ KULLANIMI EVDE NASIL YAPILIR?

Enerji verimliliği, üretimde, konforumuzda ve iş gücümüzde herhangi bir azalma olmadan enerjiyi en doğru şekilde kullanmak, israf etmemektir. Aynı işi daha az enerji kullanarak yapmak ya da aynı enerji ile daha fazla iş yapmaktır.

Evde enerjinin verimli kullanımı, doğal aydınlatma yardımıyla suni ışık kaynaklarının kullanımını azaltmak olabilir. Doğal ışığın yanında aydınlatma sistemlerinin floresan veya LED ampullerle değişimi de enerji verimliliği ile tasarrufa destek sağlar.

Kullanılmayan cihazların fişlerinin çekilmesi veya kapalı tutulması bir diğer tasarruf yöntemidir. Bazı çoklu priz modellerinde kullanılan tek noktadan şalterli prizler toplu cihaz kapatılmasında fayda sağlayabilir.

Bilgisayar veya televizyon gibi cihazlar açık bırakıldıklarında çok enerji tüketir. Bu cihazların kullanılmadıklarında kapalı kalması tasarrufa büyük ölçüde destek olacaktır.

Enerji verimliliği yüksek ev aletlerinin kullanılması, bütçe dostu olmasının yanı sıra çevre kirliliğini de azaltır. Buzdolabının ısı kaynaklarından (radyatör,fırın vb.) uzak bir yere konulması, enerji verimliliğini artırır.

Binanın bulunduğu bölgeye, ihtiyaca uygun olarak yapılacak yalıtım uygulaması oldukça önemlidir.

Öte yandan aracımızın lastik basınçlarını kontrol etme, sürüş esnasında ani, sert kalkış ve duruşlardan kaçınma, kısa mesafelerde toplu taşıma araçlarının tercih edilmesi, aracın periyodik bakım ve onarımlarının zamanında yapılması, bu gibi davranışlarla ulaşım alanında da tasarruf sağlar, hem aile ekonomimize hem de çevreye olumlu katkı sağlamış oluruz.

ENERJİNİN VERİMLİ KULLANIMININ FAYDALARI NELER?

* Enerji satın alma maliyetini düşürerek paradan tasarruf edilmesini sağlar

* Enerji tüketiminin azaltılmasına yardımcı olur

* İklim değişikliğinin etkisinin azalmasını, hava kirliliğinin azalmasını sağlar

* Dolaylı yoldan insanların daha sağlıklı yaşam sürmelerine yardımcı olur

* Enerji tüketicileri için fiyat riskinin azaltılmasını sağlar

Enerji verimliliğinin püf noktası, enerji tüketimi sırasında oluşan kayıpları önlemektir. Isı yalıtımı, enerji verimliliği için kullanılabilecek en doğru uygulamalardan biridir. Binanın dış cephesine yapılan yalıtım sayesinde binalarda ısınmak ve serinlemek için daha az enerji harcanır. Binada yaşayan kişiler enerjiyi daha az kullanmak için evlerini daha az ısıtmak durumunda kalmaz. Aksine, daha az enerji kullansalar da evleri daha hızlı ısınır. Teknolojik yeniliklerin kullanımı ile enerji tüketiminin azaltılması ve geri dönüşüm ile yeniden kullanılan enerji kaynakları da enerji verimliliği kapsamına girer.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN