Bu yöntemler sayesinde doğal gaz faturalarınız düştükçe cebiniz ısınacak

Bu yöntemler sayesinde doğal gaz faturalarınız düştükçe cebiniz ısınacak

Yeni yılın ilk ayı ile birlikte birçok ürün ve hizmete gelen zamlar, doğal gaza da yansıdı. Peki, doğal gaz tasarrufu nasıl yapılır, doğal gaz faturası nasıl düşürülür? İşte, doğal gaz tasarruf önerileri...

Evlerde kullanılan doğal gaza 1 Ocak 2022 itibarıyla yüzde 25 oranında zam geldi. Elektrik ve su kullanımına da yansıyan zamlar, faturalarda yüksek tutarların görülmesine neden oldu. Yurdun birçok bölgesini etkileyen soğuk hava ve kar yağışı ile birlikte ısınma süresi uzayan evlerde yakıt harcama oranı arttıkça, fatura bedeli de yükseldi. Doğal gaz fatura bedelinizi düşürecek, cep dostu önerileri uygulayarak siz de yakıt tasarrufu elde edebilirsiniz.

DOĞAL GAZ TASARRUFU İÇİN YAPILACAKLAR

* Evden çıkarken kombiyi kapatmak yerine daha düşük bir ısıtma konumuna alabilir ya da kombiye bağlı bir oda termostatı bulunuyorsa bunun derecesini düşürerek kombinin gün içerisinde daha az çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Evden çıkarken kombiyi tamamen kapatmak ekstra maliyetlere neden olabilir. Kombi yeniden açıldığında, evi uygun sıcaklığa getirebilmek için daha fazla güç ve yakıt harcayacaktır. Bu durum da fatura bedelinin artmasına neden olur. Bu sebeple, kombiyi tamamen kapatmak yerine belli bir sıcaklığa düşürerek daha verimli bir kullanım sağlayabilirsiniz.

* Isı mühendislerine göre dış hava sıcaklığına bağlı olarak ısıtma cihazlarını düşük sıcaklıkta sürekli olarak yakmak, kesintili yakmaktan daha ekonomik bir yöntemdir.

* Isı yalıtımı doğal gaz tasarrufunda önemli rol oynar. Mantolama yöntemiyle ısı yalıtımı yapılmış bir bina yüzde 40'a varan yakıt tasarrufu sağlar.

* Pencere seçimi yaparken çift cam ve sızdırmaz özelliğine sahip seçenekleri tercih etmelisiniz. Yalnızca pencerelerin değil, kapıların da sızdırmazlığı kontrol edilmelidir.

* Eşyalar; peteklerin üstünü, yanını, sağını ve solunu kapatmayacak şekilde yerleştirilmelidir.

* Peteklerin arkasından da ısı kaybı olabilir. Bu ısı kaybını önlemek için ısı yalıtım plakları kullanabilirsiniz.

* Oda termostatı ve termostatik vana kullanmak tasarruflu bir ısınma için önemlidir. Bu cihazlar sayesinde odalarınızın uygun konfor sıcaklığında kalmasını sağlayabilirsiniz.

* Eğer evde çatı katı odası bulunuyorsa üst kat ona uygun bir biçimde yalıtılmalıdır. Çatınızı uygun bir yalıtım malzemesi ile en az 10 santimetre kalınlığında yalıtın. Bu işlem için yapılacak masraf, sağlayacağınız yakıt tasarrufu ile en çok iki yıl içinde geri ödenecektir.

* Isıtılmayan bölgelerden geçen sıcak su boruları yalıtılmalıdır.

* Doğal gaz tasarrufunda kullandığınız kombinin de etkisi büyüktür. Kombi seçimi yaparken elektrik ve yakıt tüketimleri düşük, verimliliği yüksek ve düşük emisyona sahip çevreci cihazlar tercih etmelisiniz.

* Yoğuşmalı kombilerin hem çevre dostu hem de daha tasarruflu cihazlar olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bu nedenle, kombi satın alırken tercihinizi yoğuşmalı kombilerden yana yapmalısınız. Satış sonrası servis hizmeti olan, TSE ve CE belgeleri arayın ve mutlaka farklı markaları karşılaştırın.

* Her bir derecelik fazla ısıtmanın, yüzde 6 oranında ekstra maliyete neden olduğunu unutmayın.

* Kış mevsimi öncesinde doğal gaz tesisatlarına, cihazlara ve bacalara bakım yaptırmak da tasarruf açısından oldukça önemlidir.

* Geceleri uyurken kalın örtü kullanarak oda sıcaklığını 16-18 dereceye kadar düşürebilirsiniz.

* Evin kullanılmayan odalarında radyatörleri kapatabilir ya da kısabilirsiniz.

* Özellikle oturma odaları ısıtmanın yanında mutlaka nemlendirilmeli; çünkü nem, sıcaklığın daha çok hissedilmesini sağlar.

1-003.jpg

KOMBİYİ KAÇ DERECEDE YAKMAK GEREKİR?

Kombi derecesinin, normal yaşam standartları için kış aylarında 22 derece, gece saatlerinde ise 17-18 derecede tutulması gerekiyor.

ODA TERMOSTATI NEDİR, NE KADAR TASARRUF SAĞLAR?

Termostat, evinizin veya bulunduğu odanın sıcaklığını ayarlanan sıcaklığa göre sürekli olarak sabit kalmasını sağlar. Kombinizin gereksiz çalışmasını önleyerek, hem yakıt hem de elektrik tüketiminin düşürülmesini sağlar. Ortam sıcaklığınızda aşırı değişkenlikler yaşanmadığından daha sağlıklı bir ortam oluşur.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN