Konda'dan haber güveni raporu: Televizyona güven 12 yılda 24 puan azaldı

Konda'dan haber güveni raporu: Televizyona güven 12 yılda 24 puan azaldı

Konda'nın Mart 2025 Barometresi, Türkiye’de habere güvenin yön değiştirdiğini ortaya koydu. Televizyona güven 2013’te yüzde 81 iken, 2025’te yüzde 57’ye geriledi. Aynı dönemde sosyal medyaya duyulan güven yüzde 2’den yüzde 21’e yükseldi. İnternet sitelerine güven de yüzde 22’ye çıktı.

KONDA Araştırma’nın Mart 2025 tarihli Barometre verileri, Türkiye’de halkın haber kaynaklarına olan güveninde son on iki yılda yaşanan dönüşümü ortaya koydu. Araştırmaya göre, 2013 yılında toplumun yüzde 81’i haber kaynağı olarak televizyona güven duyarken, bu oran 2025 yılında yüzde 57’ye geriledi. Aynı dönemde internet sitelerine güven yüzde 18’den yüzde 22’ye yükseldi. En dikkat çekici artış ise sosyal medya platformlarında görüldü.

2013 yılında yalnızca yüzde 2’lik bir kesimin haber kaynağı olarak güvendiği sosyal medya, 2025 itibarıyla yüzde 21’lik bir güven oranına ulaştı. Bu artış, özellikle son yıllarda geleneksel medya üzerindeki güven erozyonuna işaret ediyor.

Yıllar içerisinde televizyona olan güvende keskin bir düşüş yaşanırken, sosyal medya ve internet siteleri daha fazla kişi tarafından güvenilir bilgi kaynakları olarak görülmeye başlandı. 2015’te televizyona güven yüzde 78 iken, 2021’de bu oran yüzde 66’ya kadar geriledi. Aynı süreçte sosyal medyaya olan güvenin her yıl artış gösterdiği dikkat çekiyor.

KONDA’nın verileri, Türkiye’de haberin kaynağına duyulan güvenin giderek çeşitlendiğini ve toplumun dijital mecralara daha fazla yöneldiğini ortaya koyuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN