Konya’da meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki deprem Ankara’yı bile sarstı! Tuz Gölü Fayı yeniden mi harekete geçti? 7.5 büyüklüğünde deprem uyarısı geldi. Türkiye’nin yeni deprem haritası ne söylüyor?
Konya’nın Kulu ilçesi, bugün saat 15.46’da meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Depremin merkez üssünün Kulu’nun Kırkkuyu mevkiine yaklaşık 5.39 kilometre, Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesine ise 6.39 kilometre uzaklıkta olduğu belirlendi. Deprem, Ankara başta olmak üzere çevre illerde de hissedildi. Sarsıntının ardından ilçe merkezinde vatandaşlar panikle sokaklara çıktı.
“KONYA DEPREMDEN MUAF DEĞİL”
Depremin ardından uzman isimler bölgedeki deprem riski hakkında çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Deprem uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, A Haber canlı yayınında yaptığı açıklamada, “Bu sarsıntı, Konya’da deprem olmayacağına dair şehir efsanesini bitirdi. 5.2 büyüklüğünde olsa da yıkıcı değil. Ancak bu bölgede daha büyük depremler oluşturabilecek fay zonları mevcut. Konya, sanıldığı gibi tamamen depremden arınmış bir bölge değil” dedi.
“TUZ GÖLÜ FAYI 7.5’E KADAR DEPREM ÜRETEBİLİR”
Jeoloji uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal da dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Pampal, “Bu deprem kimseyi şaşırtmasın. Konya’da ve çevresinde 7 büyüklüğünde deprem üretebilecek fay hatları bulunuyor. Özellikle Tuz Gölü Fayı'nın potansiyeli çok yüksek. Batı yönünde uzanan bu fay, 7.5’e kadar deprem üretme riskine sahip ve bin yıldan uzun süredir kırılmamış. Kırılması durumunda ciddi sonuçlar doğurabilir” uyarısında bulundu.
“YENİ FAYLAR OLUŞABİLİR”
Prof. Dr. Zafer Akçığ ise Türkiye’nin deprem haritasının güncellenmesi gerektiğini vurguladı. “Artık sadece bilinen fay hatlarıyla sınırlı kalamayız. Türkiye’nin yüzde 100’ü deprem riski altındadır. Mevcut faylar üzerinde depremler oluştuğu gibi, bu depremler yeni fayların oluşumuna da zemin hazırlayabilir. Konya’daki Tuz Gölü Fayı ve Ankara'nın kuzeyindeki Kırıkkale Fayı da son dönemde aktifleşmeye başladı” şeklinde konuştu.
Akçığ, 5.2’lik depremin orta büyüklüğün altında olduğunu belirterek, “Sağlam zeminde, yönetmeliğe uygun yapılan binalarda bu büyüklükteki depremlerde endişeye gerek yok. Ancak ülkemizde yapı stokunun büyük kısmı eski ve zemin özellikleri göz ardı edilmiş durumda. Bu da doğal olarak kaygı yaratıyor” dedi.
DEPREMİN KONUMU: TUZ GÖLÜ FAYI ÜZERİNDE Mİ?
Depremin, Tuz Gölü Fayı’na oldukça yakın bir bölgede gerçekleştiği tahmin ediliyor. Uzmanlara göre bu fay hattı, son yıllarda yeniden hareketlenmeye başladı ve bölgedeki sismik risk giderek artıyor.
TÜRKİYE’DE GÜVENDE OLDUĞUMUZ YER KALMADI
Tüm uzmanların ortak görüşü ise oldukça net: Türkiye’nin artık “deprem riski taşımayan” bir bölgesi yok. Bu nedenle hem yapı güvenliği hem de afet bilinci konusunda toplumun tüm kesimlerinin harekete geçmesi gerekiyor.