Köylerde yaşam azalıyor! TÜİK verileri ortaya koydu: En kalabalık köyler belli oldu

Köylerde yaşam azalıyor! TÜİK verileri ortaya koydu: En kalabalık köyler belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan derlemeye göre köylerdeki yaşamın oldukça azaldığı ortaya çıktı. Bunun yanı sıra en kalabalık köyler de belirlendi. İşte detaylar…

Türkiye'de köylerde yaşayan nüfus giderek azalırken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 1000 kişiden fazla nüfusa sahip olan köylerin sayısı 480 olarak kayıtlara geçti. 2024'te Türkiye'nin genel nüfusu bir önceki yıla kıyasla artış gösterse de, belde ve köylerde yaşayan nüfus, toplamda yüzde 6,6'ya düşerek dikkat çeken bir orana ulaştı.

yeni-proje-73.jpg

TÜİK'İN 2024 VERİLERİNE GÖRE KÖY NÜFUSU AZALDI

TÜİK'in 2024 yılına ait verilerine göre, Türkiye'nin toplam nüfusu 85 milyon 664 bin 944 kişiye yükseldi. Ancak, şehirlerdeki nüfus artışı, köylerdeki nüfus azalmasını beraberinde getirdi. İl ve ilçe merkezlerinde yaşayanların oranı, toplam nüfus içinde yüzde 93,4'e ulaşırken, köylerde ve beldelerde yaşayanların oranı sadece yüzde 6,6 olarak kayıtlara geçti. Bu oran, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 5,3'lük bir düşüş gösterdi.

EN KALABALIK KÖYLER HANGİLERİ?

Köylerde yaşayan nüfus azalırken, bazı köyler Türkiye'nin en kalabalık köyleri listesine girmeyi başardı. Adıyaman ilinin merkez ilçesinde yer alan Taşpınar köyü, 7 bin 2 kişilik nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık köyü oldu. Taşpınar’ı, 6 bin 144 kişilik nüfusuyla yine Adıyaman’ın İpekli köyü takip etti. Üçüncü sırada ise Osmaniye ilinin Dereobası köyü, 5 bin 881 kişilik nüfusu ile yer aldı. Uşak’ın Mende köyü, 5 bin 766 kişiyle dördüncü sırada yer alırken, Karabük’ün Safranbolu ilçesindeki Bostanbükü köyü ise 5 bin 722 kişiyle beşinci sırada yer aldı.

yeni-proje-74.jpg

KÖYDE BİRİKİP YAŞAYAN KİŞİ SAYISI EN DÜŞÜK KÖYLER

Öte yandan, Türkiye'deki bazı köyler ise oldukça düşük nüfuslarla dikkat çekiyor. Şırnak’ın Güçlükonak ilçesindeki Ağaçyurdu köyü, Siirt’in Kurtalan ilçesindeki Çattepe köyü, Iğdır’ın Aralık ilçesindeki Tarlabaşı köyü, Bitlis’in merkez ilçesindeki Kayalıbağ köyü ve Bingöl’ün Kiğı ilçesindeki Çomakköy köylerinde, yalnızca birer kişi yaşıyor. Bununla birlikte, bazı köylerde de çok az sayıda nüfus bulunduğu tespit edildi. Örneğin, Bingöl’ün Adaklı ilçesindeki Maltepe köyünde iki kişi, Kütahya’nın Emet ilçesindeki Kalfalar köyünde ise üç kişi ikamet ediyor. Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki Dilekli köyü ile Bingöl’ün Yedisu ilçesindeki Akımlı köylerinde ise dört kişi yaşıyor.

yeni-proje-75.jpg

KÖYLERDE YAŞAMIN ZORLAŞMASI NEDENİYLE NÜFUS DÜŞÜYOR

Köy nüfusunun azalmasındaki en büyük etkenler arasında, şehir merkezlerine göç, ekonomik fırsatların azalması ve tarım sektöründeki daralma yer alıyor. Birçok köy, temel altyapı sorunları, eğitim ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle genç nüfusunu büyük şehirlere kaybetmiş durumda. Özellikle köylerin boşalması, yerel yaşamı ve geleneksel tarımı tehdit eden faktörlerden biri olarak öne çıkıyor.

Sonuç olarak, Türkiye'deki köylerin nüfus yapısındaki bu değişiklik, tarım, altyapı ve göç politikalarını yeniden gözden geçirmeyi gerektiriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN