Koyunların atası Türkiye'deymiş! Servet değerinde, o ilde ortaya çıktı

Koyunların atası Türkiye'deymiş! Servet değerinde, o ilde ortaya çıktı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, endemik türler arasında yer alan Anadolu yaban koyunu sayısında hızlı bir artış yaşandığını bildirdi. Dünya üzerinde yalnızca Türkiye'de yaşayan bu türün evcil koyunların atası olduğu da belirtildi. İşte, Türkiye'nin göz bebeği Anadolu yaban koyunlarıyla ilgili detaylar...

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), Genel Müdürlüğü'nün resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaban hayatının izlenmesi için doğaya yerleştirilen fotokapana Anadolu yaban koyunun takıldığı anlar yayımlandı.

Yapılan paylaşımda endemik türler arasında yer alan Anadolu yaban koyunlarının sayısında seri bir artış olduğu belirtilerek, "Yerel türler için büyük başarı. Endemik türümüz Anadolu yaban koyunu sayısı hızla artıyor. Anadolu yaban koyunu (ovis gmelinii anatolica valeciennes) dünya üzerinde sadece ülkemizde yaşıyor. Yapılan genetik çalışmalarda ülkemizdeki evcil koyunların atası olduğu kabul ediliyor" sözleri kullanıldı.

yeni-proje-20.jpg

SADECE O BÖLGELERDE YAŞIYOR

Anadolu yaban koyunu, ülkemizin Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşamını sürdüren bir yaban koyunu türü olup dünyada oldukça nadir görülüyor. Bu koyun türü, siyah ve kahverengi tüyleri ve uzun boynu ile dikkatleri üzerine çekiyor.

Erkekler dişilerden daha büyük olurken ayrıca boynuzlarıyla da farklarını ortaya koyuyor. Dağlık alanlarda yaşayan bu otçul tür; ot, yonca ve kekik gibi bitkilerle besleniyor. Nesli tükenme tehlikesinde olan Anadolu yaban koyununun neslini insan faaliyetleri, habitat kaybı ve iklim değişikliği gibi faktörler tehlikeye atmıştır.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Anadolu yaban koyunu popülasyonunun koruma altına alınması için çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Söz konusu çalışmalar doğrultusunda yaban hayatı izleme çalışmaları düzenlenmekte ve yaban koyunlarının yaşadığı alanlar koruma altına alınmaktadır. Anadolu yaban koyunu popülasyonunun koruma altına alınması, Türkiye'nin biyolojik çeşitliliği için büyük önem taşımaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN