Kritik uyarı Avrupa'dan: Türkiye'de görülmedik seviyede

Kritik uyarı Avrupa'dan: Türkiye'de görülmedik seviyede

AB Kopernik Atmosfer Gözlem Servisi, (CAMS) Akdeniz'deki orman yangınları ile ilgili dikkat çeken bir rapor paylaştı. Türkiye'deki yangın yoğunluğunun rekor düzeyde olduğu açıklandı. Günlük toplam yangın ışıma gücü değerleri, bu alanda verilerin tutulmaya başlandığı 2003 yılından bu yana görülmedik düzeye ulaştı.

AB Kopernik Atmosfer Gözlem Servisi, (CAMS) Akdeniz'deki orman yangınları ile ilgili bir rapor paylaştı.

CAMS raporuna göre, 28 Temmuz'dan beri orman yangınlarının sürdüğü Türkiye'de günlük toplam yangın ışıma gücü (FRP) değerleri, bu alanda verilerin tutulmaya başlandığı 2003 yılından bu yana görülmedik düzeye ulaştı.

UYDU GÖRÜNTÜLERİNE DE YANSIDI

CAMS raporunda, Türkiye'de yangınlar sonucu salınan dumanın uydu görüntülerinde açıkça görüldüğü de aktarıldı.

Raporda ayrıca Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi (EFFIS) verilerinin Güneydoğu Avrupa için çok yüksek yangın tehlikesi olduğu tahmini yapıldığına da dikkat çekildi.

hava.jpg

HAVA KİRLİLİĞİNİ ARTIRDI

CAMS'ta görevli bilim insanları, mevcut orman yangınlarının hava kirliliğini artırdığını söyledi.

Türkiye ve İtalya'nın güneyindeki orman yangınlarını yakından takip eden CAMS; Yunanistan, Fas, Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Lübnan gibi ülkelerin de orman yangınlarından etkilendiğini aktardı.

ZAMAN GÖSTERECEK

CAMS'ın orman yangını uzmanı Mark Parrington, Türkiye ve Akdeniz'deki orman yangınlarını yakından takip etmenin, çıkan dumanın hava kalitesini etkileyebilecek olması nedeniyle önemli olduğunu söyledi.

Parrington, elde ettikleri verilerin, yangınların yoğunluğu ve emisyonlarının hava kalitesi üzerindeki etkilerine ilişkin gerçek zamanlı bilgiler sağladığını belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN