Kurban bayramına sayılı günler kala açıklandı! Bu yıl kurban kesmenin bedeli en az bu kadar olacak

Kurban bayramına sayılı günler kala açıklandı! Bu yıl kurban kesmenin bedeli en az bu kadar olacak

"2023 yılında kurbanlık maliyeti ne kadar oldu?" sorusu sıklıkla merak ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, 2023 senesi için vekaleten kurban kesim bedellerini beyan etti. İbadetlerini ifa etmek arzusunda olan Müslümanlar, bu sene de kurbanlarını kesecek ve kesme durumunda olmayan eş, dost, komşu ve akrabalarıyla kurban etlerini paylaşacaklar. Fakat, 2023 yılında kurbanlık maliyeti ne kadar, kaç TL değeri taşıyor? 2023 yılına ait kurbanlık fiyatlarında bir açıklama oldu mu?

"2023 yılında kurbanlık maliyeti ne kadar oldu, kaç TL değeri taşıyor? 2023 yılına ait kurbanlık fiyatlarında bir açıklama oldu mu?" sorularının yanıtları merak edilen konular arasında bulunuyor. Her sene Zilhicce ayının 10. gününe denk gelen Kurban Bayramı'nda Allah'a yakınlık kazanmak, bağlılıklarını sunmak ve toplum içerisinde dayanışmayı artırmak amacıyla kurbanlar kesilir ve muhtaç olanlara dağıtılır. Peki, 2023 yılında kurbanlık maliyeti ne kadar, kaç TL?

2023 KURBANLIK MALİYETLERİ İLAN EDİLDİ!

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 2023 senesi vekaleten kurban kesim bedelini duyurdu.

YURT DIŞI VEKALETEN KURBAN MALİYETLERİ NETLEŞTİ

Vekaleten kurban kesim bedeli yurt içinde 5 bin 950, yurt dışında ise 2 bin 750 TL olarak ifade edildi.

YURT İÇİNDEKİ KURBANLIK MALİYETLERİ NE KADAR, KAÇ TL?

Türkiye'de 2023 kurban kesim bedeli 5 bin 960 lira olarak belirlenirken, yurt dışında ise 2 bin 750 lira olarak tespit edildi.

İşte, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın açıklaması;

Kurbanını Paylaş Kardeşinle Yakınlaş. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı olarak 2023 yılı vekaletle kurban kesim bedelini yurt içinde 5 bin 950 TL, yurt dışında ise 2 bin 750 TL olarak belirledik. Bağışlarınızı başta deprem bölgesi olmak üzere tüm ihtiyaç sahibi kardeşlerimize ulaştırıyoruz" ifadelerini kullandı.

2-005.jpg

KURBAN VEKALETİ NEDİR?

Kurbanlık hayvan kesim yeteneği bulunmayan kişilerin, bu yeteneği olan bir başkasına bu hakları aktarmalarına vekalet denir. Kurban vekaleti, kesim anında hayvanın yanında bulunan kişiler tarafından sözlü olarak verilebilir. Ancak, kurban sahibi veya hissedarı o anda orada bulunamıyorsa, telefon ve internet gibi araçlar kullanılarak da bu vekaleti yerine getirebilir.

KURBAN VEKALETİ NASIL VERİLİR?

Birey, kurbanını kendisi kesebileceği gibi vekalet yoluyla bir başkasına da kestirebilir. Nitekim kurban, hac ve zekât gibi maddi değerlerle yerine getirilen bir ibadettir; maddi değerlerle yerine getirilen ibadetlerde ise vekâlet mümkündür (Kâsânî, Bedâi', V, 67; Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 263-265; Remlî, Nihâyetü'l-muhtâc, VIII, 132). Hz. Ali'nin (r.a.) dediği gibi: "Resûlullah (s.a.s.), develer kesilirken başında durmamı, derilerini ve sırtlarındaki çullarını paylaştırmamı emretti ve onlardan herhangi bir şeyi kasap ücreti olarak vermeyi bana yasakladı ve 'kasap ücretini biz kendimiz veririz' buyurdu." (Buhârî, Hac, 120; Ebû Dâvûd, Menâsik, 19)

YURT DIŞINDAN VEKALET VERİLİR Mİ?

Vekâlet, sözlü ya da yazılı, telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları ile verilebilir. Vekil tayin edilen kişi veya kurum, aldığı vekâleti gerektiği gibi yerine getirmelidir. Kurbanda önemli olan, kişinin niyetinin Allah için olması ve vekâleten kendisi adına kurbanın kesilmesidir.

Bu nedenle, kurbanın yurt içinde farklı bir ilde ya da yurt dışında kesilmesinde sakınca yoktur. Kurban fiyatlarının kesildiği ülkeye göre düşük veya yüksek olması bu durumu etkilemez. Ancak, kişinin yaşadığı yerde muhtaç ve fakirler varsa, kurbanını orada kesip dağıtması daha uygun olacaktır. Çünkü kişinin yaşadığı yerdeki fakirlerin ve komşuların onun üzerinde hakları vardır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN