Mahallelinin mücadelesi sonuç verdi: Tozkoparan'da yürütmeyi durdurma kararı

Mahallelinin mücadelesi sonuç verdi: Tozkoparan'da yürütmeyi durdurma kararı

Tozkoparan Mahallesi'nin Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle riskli alan ilan edilmesine dair mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Güngören Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle ‘riskli alan’ ilan edilen ve 17 gündür elektrik, su, doğalgazları kesilen İstanbul'un Güngören ilçesine bağlı Tozkoparan mahallesindeki vatandaşların mücadelesi sonuç verdi. BirGün'den Meral Danyıldız'ın haberine göre, mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mahkeme kararına göre, rapor alınana kadar bölgede herhangi bir kentsel dönüşüm faaliyeti yürütülmeyecek.

NE OLMUŞTU?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Resmi Gazete ile yayımlanan karar kapsamında İstanbul’un Güngören ilçesindeki Tozkoporan ve Küba mahallelerinde 2010’da kentsel dönüşüm planları, 2013’te ise riskli alan kararı Danıştay tarafından iptal edilmiş; ancak bölge rapor dahi olmadan bir kez daha "riskli alan" ilan edilip, "acil yıkım" uygulanması kararı devreye sokulmuştu.

Karar sonrasında konut sahiplerine bakanlık tarafından tebligat gönderilmiş ve yıkım çalışmalarına başlanacağı için evleri boşaltmaları istenmişti. Avukatların Danıştay’a Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine ikinci kez açtığı iptal davası 1 yılı aşkın süredir sonuçlanmamıştı. Mahalleli, kararın “hukuksuz” olduğunu belirterek, bir süredir eylem yapıyordu.

İBB’nin riskli alanları belirlediği raporunda Güngören’deki 11 mahalle içerisinden dokuzuncu sırada bulunuyor. 11 Ocak 2021 tarihinde Danıştay 6'ncı Dairesi'nde görevli savcı da, Tozkoparan halkının itirazı üzerine mahallenin riskli alan ilan edilmesinin iptal edilmesi gerektiğine dair görüş vermişti. Danıştay savcısı görüşüne göre mahallede 14 evde yapılan inceleme sonucunda çıkarılan teknik raporun, mahalledeki toplam 5 bin 560 yapının farklı özelliklerde olması nedeniyle ''kuşatıcı bilimsel'' olmadığı belirtilirken bu raporun kabulüne olanak bulunmadığı söylenmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN