Marmara fayının kırılması bekleniyor! İstanbul, Bursa, Yalova, Tekirdağ... Küçük depremlerin olduğu bölgeleri uyardı

Marmara fayının kırılması bekleniyor! İstanbul, Bursa, Yalova, Tekirdağ... Küçük depremlerin olduğu bölgeleri uyardı

Bugün Yalova açıklarında meydana gelen 3,5 büyüklüğündeki depremin ardından uzman isim uyarıyı verdi! İstanbul, Bursa, Yalova, Tekirdağ... Marmara fayının kırılması bekleniyor! Küçük depremlerin olduğu bölgeleri uyardı...

Marmara Denizi'nde Yalova açıklarında meydana gelen 3,5 büyüklüğündeki deprem, bölge halkında endişe yarattı. AFAD'ın aktardığı bilgilere göre, saat 09.21'de gerçekleşen deprem, Prof. Dr. Süleyman Pampal tarafından değerlendirildi.

MARMARA’NIN HAREKETLİLİĞİ ARTIYOR

resim-2024-03-20-135514343.png

Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi olan Pampal, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, depremin Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun iki büyük kolu arasında gerçekleştiğini belirterek “Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun iki büyük kolu var. Bunların biri kuzeyden geçen kol, diğeri İznik Gölü’nün güneyinden Gemlik Körfezi’ne bağlanan güney kol. Yaşanan deprem bu iki kolun ortasında Yalova açıklarında oldu. Küçük bir deprem diyebilirim. Bu deprem sonrası büyük bir deprem olur demek zor. Ancak bölgede yakın zamanda olan depremler Marmara’nın hareketliliğini artırdığını gösteriyor” dedi.

7 VEYA 7,2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BEKLENİYOR

7 ya da 7,2 büyüklüğünde deprem beklendiğini söyleyen Pampal “Kuzeybatı ve güneydoğu yönünde Adalar Fayı bulunuyor. Bu fay 1894'te kırıldı. Bu fayın hemen yakınında ise Eminönü, Zeytinburnu, Silivri açıklarından Tekirdağ yönüne doğru uzanan Orta Marmara Fayı bulunuyor. Bu fay ‘Kemerburgaz Fayı’ olarak da adlandırılıyor. Bu fay 1766'da kırıldı ve İstanbul'u çok ciddi şekilde etkiledi. 1766'dan beri kırılmadığı için de kırılması bekleniyor. İstanbul'u da etkilemesi muhtemel fay da bu... Bunun da 7 ya da 7,2 büyüklüğünde olması bekleniyor." ifadelerini kullandı.

‘KESİN BİR ŞEY VAR Kİ O DA BÜYÜK BİR DEPREMİN OLACAĞI’

Son dakika... Marmara Denizi'nde deprem: İstanbul, Yalova, Bursa'dan hissedildi - Dünya Gazetesi

Su altındaki fayın incelenmesi zor olduğu için depremin büyüklüğünün bilim insanlarına göre değiştiğini belirten Pampal şu ifadeleri kullandı. “Bunun nedeni ise Marmara'nın içindeki fayların parça parça olması. Bu parçalardan her birinin boyu net olarak bilinmiyor. 1999 depreminden sonra dünyadan ve ülkemizden pek çok deprem bilimci araştırmalarıyla fayı incelenmeye çalışıldı ama su altındaki fayı karada olduğu gibi çalışmak oldukça zor. Bu nedenle depremin büyüklüğü bazı bilim insanlarına göre değişiyor. Ama kesin bir şey var ki o da büyük bir depremin olacağı…”

Güney kolunun da oldukça aktif olduğunu vurgulayan Pampal “Güney kol, Sakarya Gölyaka civarından başlıyor, Pamukova, İznik, Gemlik, Bandırma ve Erdek’ten bir diresek çizip Biga’dan geçiyor ve Edremit Körfezi’ne uzanıyor" diyerek şöyle devam etti: “Güney kolda yakın dönemde üç tane büyük deprem meydana geldi. 1944’te Edremit Körfezi’nin güneyinde Bayramiç civarında 6,8’lik bir deprem oldu. 1953’te Yenice’de 7,2 ve 1964’te ise Gönen’de 7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Küçük depremler bu bölgede her zaman oluyor. Batı Anadolu zaten çok sık deprem olan bir bölge. Son aylarda çok fazla küçük depremin olduğu bölgede ise hâlâ 6-7 büyüklüğünde deprem üretecek kırılmamış faylar bulunuyor.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN