Meteoroloji'den 50 il için 'sarı' ve 'turuncu' alarm: İstanbul için kritik uyarı!

Meteoroloji'den 50 il için 'sarı' ve 'turuncu' alarm: İstanbul için kritik uyarı!

Meteoroloji'nin yayımladığı 19 Kasım raporunda; 50 ile "sarı" kod uyarısında bulunuldu. Bugün tüm yurtta soğuk ve yağışlı hava iyice etkisini gösterecek. Marmara'da süren yağışlı İstanbul'da bazı yerlerde kara dönüşürken saatteki hızı 110 km'ye kadar çıkan karayel fırtınası için Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul Valiliği, AKOM ve AFAD'dan peş peşe uyarılar geldi. Prof. Dr. Orhan Şen ise, 'Özellikle pazar günü dışarı çıkmayın' dedi. İşte illere göre 5 günlük hava durumu tahmini...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) bugün toplam 50 il için sarı ve turuncu kodlu uyarı verdi. MGM'den yapılan son değerlendirmeye göre; yurt genelinin çok bulutlu, (Iğdır ve Van çevreleri hariç) yurt genelinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Genellikle yağmur ve sağanak, İç Ege ve İç Anadolu'nun yüksekleri, Batı ve Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinin yüksekleri, Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusu ile Kırklareli, Bursa ve Bilecik’in yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek olan yağışların; Marmara, Batı ve Doğu Karadeniz, İç Anadolu’nun batısı, Doğu Akdeniz, Doğu Anadolu’nun güney ve batısı, Güneydoğu Anadolu ile Çorum, Samsun, Giresun, Gümüşhane ve Bayburt çevrelerinde kuvvetli, yer yer çok kuvvetli ve şiddetli olması bekleniyor.

İL İL HAVA DURUMU İÇİN TIKLAYIN

Öte yandan MGM'nin 5 günlük hava tahmin raporuna göre, hava sıcaklıklarının ülkemiz genelinde yağışla birlikte azalacağı, iç ve batı bölgelerde mevsim normalleri altına düşeceği ancak Salı gününden itibaren tekrar artacağı tahmin ediliyor.

Sarı kodlu uyarı verilen iller:

Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bitlis, Çanakkale, Çankırı, Edirne, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kayseri, Malatya, Manisa, K.Maraş, Mardin, Muğla, Muş, Ordu, Siirt, Bartın, Kilis ve Osmaniye.

Turuncu kodlu uyarı verilen iller:

Adıyaman, Bingöl, Bolu, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Rize, Sakarya, Tekirdağ, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Zonguldak, Bayburt, Batman, Şırnak, Yalova, Karabük ve Düzce.

Hava sıcaklığının Kuzey, iç ve batı bölgelerde yağışlı hava ile birlikte hissedilir derecede (2°-10°C) azalacağı ve mevsim normallerinin altında düşeceği, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

KUVVETLİ YAĞIŞ VE RÜZGAR UYARISI

Yağışların; Marmara, Batı ve Doğu Karadeniz, İç Anadolu’nun batısı, Doğu Akdeniz, Doğu Anadolu’nun güney ve batısı, Güneydoğu Anadolu ile Çorum, Samsun, Giresun, Trabzon, Gümüşhane ve Bayburt çevrelerinde kuvvetli, yer yer çok kuvvetli ve şiddetli olması beklendiğinden yaşanabilecek ani sel, yerel su baskını, taşkın gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

DİKKAT HIZI 110 KİLOMETREYE KADAR ÇIKABİLİR!

Rüzgârın, Marmara, Ege ve Batı Akdeniz’de kuzeyli yönlerden, Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da güneyli yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (50-80 km/saat), Marmara’nın kuzeyi ve Batı Karadeniz kıyılarında çok kuvvetli ve tam fırtına (80-110 km/saat) şeklinde eseceği tahmin edildiğinden yaşanabilecek çatı uçması, ağaç devrilmesi, ulaşımda aksamalar, soba ve baca gazı zehirlenmeleri gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

ÇOK SAYIDA UÇUŞ İPTAL EDİLDİ

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak hava, dün itibariyle Trakya'dan başlayarak yerini soğuk ve yağışlı havaya bıraktı. Ayrıca fırtına da etkili olurken İstanbul Valiliği, AFAD, AKOM ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden uyarılar yapıldı. İstanbul'daki olumsuz hava koşulları nedeniyle Türk Hava Yolları (THY) 154, Pegasus Hava Yolları ise 82 seferini iptal etti.

VALİ GÜL'DEN UYARI

İstanbul Valisi Davut Gül, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda İstanbul'da devam eden yağışların bugün de etkili olmasının beklendiğini kaydetti.

Rüzgarın etkisini artırarak kuzey ve kuzeybatı yönlerden yer yer tam fırtına (90-110 km/saat) şeklinde eseceğinin tahmin edildiğini aktaran Gül, "Meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı lütfen dikkatli ve tedbirli olalım." ifadelerini kullandı.

'DIŞARI ÇIKMAYIN' UARISI

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen'de de hafta sonu uyarısı geldi. Şen, Cumartesi-pazar fırtına Marmara'da hasarlara neden olabilir. Özellikle cumartesi akşam ve pazar günü dışarı çıkmayın. Cumartesi sabah etkili olmaya başlayacak şiddetli yağmur İstanbul, Izmir, Muğla, Denizli, Bursa, Kocaeli, Antalya, Mersin, Adana, Hatay ve aksam Ankara, Bolu, Kastamonu'da su baskınları yapabilir.

Cumartesi gece ve pazar günü kuzeyden başlayarak hızlı bir soğuma var. bu soğuma Kırklareli Marmara'nın güney doğusu ve bati Karadeniz'in iç kesimlerinde karla karışık yağmur yükseklerde kar yapar. Pazar aksamı ve pazartesi doğu Anadolu'da kar etkili olabilir ulaşıma dikkat. İstanbul bugün lodosun etkisinde sıcaklık 16 derece, yarın kuvvetli yağmurlu 16 derece. Pazar yağmurlu, 8 derece.'' açıklamasında bulundu.

5 GÜNLÜK HARİTALI HAVA DURUMU TAHMİNİ

19 KASIM PAZAR GÜNÜ

1.jpg

20 KASIM PAZARTESİ GÜNÜ

2.jpg

21 KASIM SALI GÜNÜ

3.jpg

22 KASIM ÇARŞAMBA GÜNÜ

4.jpg

23 KASIM PERŞEMBE GÜNÜ

5.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN