Milyonlarca emekli bu zamla bayram edecek! Emekli maaşları resmen netleşmeye başladı... Rekor zamla emeklilerin cebi dolacak

Milyonlarca emekli bu zamla bayram edecek! Emekli maaşları resmen netleşmeye başladı... Rekor zamla emeklilerin cebi dolacak

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği asgari ücret zammı ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar meselesi çözüme kavuşurken sıra emekli maaşı ücretlerine geldi. Yeni yılın başlamasıyla birlikte milyonlarca emekli, 'yeni yılda emekli maaşı ne kadar olacak?' sorusunu sormaya başladı. Milyonlarca emeklinin geri sayıma geçtiği konu çözüme kavuştu. Milyonlarca emekli bu zam öngörüsüyle bayram edecek. İşte yeni yıldaki emekli maaşları...

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren asgari ücret zammı ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) meselesi çözüme kavuşurken sıra emekli maaşı ücretlerine geldi. 2023 yılına girilmesiyle beraber 'yeni yılda emekli maaşları ne kadar olacak?' sorusu sorulmaya başlandı. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin alacağı zam oranı 3 Ocak Salı günü açıklanacak Aralık ayı enflasyon rakamlarının ardından şekillenecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz yılın Temmuz ayında 5.500 TL olarak belirlenen asgari ücretin, yeni yılda yüzde 54 zamla 8 bin 506 TL olarak belirlendiğini açıklamasının ardından milyonlarca emekli de 'zam' konusunda geri sayıma geçti.

ada.jpg

EMEKLİLER GERİ SAYIMA GEÇTİ

Toplu sözleşme ve 6 aylık enflasyonla birlikte yılbaşında yüzde 18 civarında zam alacak memur ve emekliler, asgari ücrete yapılan yüzde 54 zam sonrasında geri sayıma geçti. Yeni yılda memur ve emekli zammı merak konusu olurken milyonlarca emeklinin yeni yıldaki maaşları belli oldu.

'ZAM FURYASI'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın asgari ücrete yüzde 54 zam yapıldığını açıklamasının ardından zincir marketlerde 'zam furyası' yaşanırken 01 Temmuz – 31 Aralık 2022 tarihleri arasında 80.064,72 TL olarak belirlenen bedelli askerliğin ücretinin de yeni yılda yüzde 187 zamla 150 bin TL olarak belirleneceği öne sürüldü.

Toplu sözleşme ve 6 aylık enflasyonla birlikte yılbaşında yüzde 18 civarında zam alacak memur ve emekliler, asgari ücrete yapılan yüzde 54 zam sonrasında geri sayıma geçti. Net asgari ücretin yüzde 54.7 zamla 8.506 TL olarak belirlenmesinin ardından milyonlarca emekli bu ücretin oldukça altında kalmış oldu.

Mevcut şartlar altında yaklaşık 1.5 milyon emeklinin ücreti en düşük emekli maaşı olarak kabul edilen 3.500 liraya tekabül ederken yeni yılda bu ücretin değiştirilip değiştirmeyeceği milyonlarca vatandaşın merak konusu oldu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, memur ve emekli zammına ilişikin olarak "Enflasyona milletimizi ezdirmeyeceğiz diye çok net ifade ettik. (En düşük emekli aylığı) Daha önceki artışlarda da seyyanen bir artış yapıldı. En düşük emekli aylığına refah payı gelebilir. Burada bir emekli aylığı bağlarken ödemiş olunan prime göre oluyor. Çalışma Bakanlığımız süreci yürütüyor." ifadelerini kullandı.

Enflasyonda özellikle son bir yılda yaşanan yüksek artış dolayısıyla ücretlilerin alım gücü azaldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla enflasyonun maaşlarda yarattığı tahribatı gidermek amacıyla refah zammı yapılması için çalışma yürütüldüğü bir süre önce kulislere yansıdı.

AK Parti hükümetleri döneminde 2003, 2004, 2005, 2010 ve 2011 yıllarında emekli aylıklarına refah payı zammı yapıldı. Refah zammı 2003 yıllında seyyanen artış şeklinde gerçekleşirken, diğer yıllarda genellikle düşük aylıklara daha yüksek olmak üzere oransal artış şeklinde yapıldı. Benzer bir artışın Ocak ayında yapılması bekleniyor.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, en düşük emekli aylıklarının asgari ücretin bir hayli altında kaldığını belirterek, emekli aylıklarına asgari ücretteki artış oranında zam istedi. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, 2023 yılında geçerli olacak asgari ücretin net 8 bin 506 lira olarak belirlendiğini anımsatarak şunları söyledi:

"BAĞKUR EMEKLİLERİMİZİN DE MAAŞINA DÜZENLEME YAPILACAK"

En alt düzeyde ücret alan emekliler var. Çok düşük kaldı. Açıklandığı gün fena değildi, enflasyon şartları içinde az kaldı. Bunlar kim? Prim gün sayılarını tamamlamamışlar, daha çok Bağkur'lular. Devlet 'bu insanlarımıza borçlanma imkanı getirelim' demişler. Prim borçlarını bağladıkları emekli maaşından ödenmiş. Bir sosyal destek bu. Bunların sayısı 500 bin civarında. Bunları da biz nasıl sosyal devlet ücretsiz, gelirsiz kimseyi bırakmaz diye bir düzenleme yaptıysa, bunlar da yeniden ele alınarak düzenlenecek. En düşük emekli maaşı ne olabilir sorusunu, bütün bu zamlar, oranlar belirlendikten sonra ortaya çıkacak. Emekli maaşları primle ilişkilidir. Kimse prim ödemesin diye muhalefet söylüyor. Bu bağlantıyı ortadan kaldıran bir şey. Biz prim ödeyerek emekli maaşı alıyoruz. Asgari ücretle bunu birbirine karıştırmamak lazım. Prim ödemese de emekli maaşı verelim mantığı sürdürülebilir değil. En alttakilere seyyanen zam yapmak yöntemimizdir, yukarıdakilere enflasyon farkını dikkate alınan düzenleme yapılır.

ZAM SENARYOLARI

Enflasyon olasılıklarına göre ocak ayında SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yapılacak artış oranları şöyle olacak:

Yıllık enflasyon- Maaş artışı

Yüzde 65,2- Yüzde 16,05

Yüzde 70,5 -Yüzde 19,75

Yüzde 73,7- Yüzde 22,03

Yüzde 78,6- Yüzde 25,45

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (94)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
94 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN