Muharrem ayı son gün ne zaman? İşte Muharrem ayının fazileti

Muharrem ayı son gün ne zaman? İşte Muharrem ayının fazileti

İslam alemi açısından en önemli aylardan biri olan Muharrem ayı, Müslümanlar tarafından idrak ediliyor. Bu ay içerisinde yaşanan çok önemli hadiselerden ötürü çeşitli ibadetler yapılır, oruç tutulur, aşure tatlısı yapılıp; konu komşuya dağıtılır. Peki Muharrem’in son günü ne zaman? İşte fazileti…

Receb, Zilhicce ve Zilkade ile birlikte Kur’ân-ı Kerim’de önemli addedilen dört aydan biri olan Muharrem ayı çeşitli ibadetlerle devam ediyor. Müslümanlar, bu ayın içerisinde bulunan aşure gününde bu tatlıyı yaparak birbirlerine dağıtıyor. İşte Muharrem ayının fazileti…

MUHARREM AYI NE ZAMAN BAŞLAYIP NE ZAMAN BİTECEK?

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in (S.A.S) 'Allah’ın ayı' olarak adlandırdığı Muharrem ayı bu sene 31 Ağustos Cumartesi gününden itibaren başladı. Aynı anda Hicri yılbaşı olarak da bilinen Muharrem ayının birinci günüyle bin 440 hicri yılından, bin 441 hicri yılına girilmiş oldu. Öte yandan 29 Eylül'de bitecek olan Muharrem ayının ardından Safer ayına gireceğiz.

AŞURE GÜNÜ 9 EYLÜL’E DENK GELDİ

İslam dininde peygamberlerin hayatı ile ilgili birçok önemli olayın yaşandığı ve aşure tatlısının tencerelerde piştiği muharrem ayının onuncu günü olan ‘Aşure Günü’ bu sene 9 Eylül'e denk geldi.

MUHARREM AYININ FAZİLETİ

Muharrem ayı Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (S.A.S) tarafından Şehrullah (Allahın Ayı) olarak adlandırılmış, Cenabı Allah’ın ilahi bereket ve feyzinin, Rabbani ihsan ve kereminin bol bol müminlere ihsan edildiği mübarek bir ay olarak biliniyor

PEYGAMBER EFENDİMİZDEN ORUÇ TAVSİYESİ

Muharrem, Hicret ve Aşura ‘Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in (S.A.S) Mekke’den Medine’ye hicretinin gerçekleştiği ve rahmet peygamberinin “Allah’ın ayı” olarak nitelendirdiği Muharrem ayı süresince idrak edilecek. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (S.A.S), Muharrem ayının faziletlerini belirtmiş, Muharrem ayında tutulan orucun Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç olduğunu ifade ederek ashabına aşure gününde bir gün öncesi ya da sonrası ile beraber oruç tutmayı önermiştir.

19-09/10/muharrem-ayijpgg.jpg

Hz. Peygamber Aşûre günü oruç tutmayı teşvik etmiş ve "Aşûre günün orucunun, bir önceki yılın günahlarına keffaret olmasını Allah’tan umarım" buyurmuştur. Peygamberimiz, hadiste "Aşûra günü'nde tutulan orucun, bir yıl önce işlenen hata ve günahların bağışlanmasına vesile olacağı müjdelenmiştir." Ancak, Hz. Peygamberin bildirdiğine göre yalnızca Aşûra günü değil, Muharremin 9, 10 ve 11. günlerinde oruç tutulması tavsiye edilmiştir.

ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ

Aşûre günü oruç tutmanın fazileti ile ilgili sahih hadisler bulunmasına karşılık, o günde sadaka vermek, hububat karşımı aş (aşûre) pişirmek, kurban kesmek ve mescitleri ziyaret etmek gibi fiiller ile ilgili sahih habere rastlanmaz. Bununla beraber, Müslüman Türklerin dînî halk geleneğinde önemli bir yer tutan aşûre, aynı anda Muharremin onuncu günü başlamak üzere, daha sonraki günlerde de özel merasimle pişirilip dağıtılan tatlıya isim olmuş ve sosyal dayanışmaya önemli katkılarda olmuştur. Çok eskiden beri devam eden aşûre aşı, Osmanlılar döneminde sarayda da pişirilmiş, “aşûre testisi” adı verilen özel kaplarla da saray dairelerine ve halka birkaç gün süreyle dağıtılmıştır.

DİĞER GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN