Nafaka alanlar ve nafaka verenler dikkat! Bakan Tunç açıkladı: Süresiz nafakada yeni düzenleme mi geliyor?

Nafaka alanlar ve nafaka verenler dikkat! Bakan Tunç açıkladı: Süresiz nafakada yeni düzenleme mi geliyor?

Binlerce kişinin mağdur olduğu maddi ve manevi süresiz nafakada yeni düzenleme yapılıp yapılmayacağı merak edilirken, Bakan Tunç'tan konuyla ilgili kritik bir açıklama geldi. İşte, süresiz nafaka konusunda yaşanan son gelişmeler...

Boşanma durumlarında eşlere bağlanan süresiz nafaka uygulaması birçok mağduriyeti de ortaya çıkarıyor. Evliliklerin süresi dikkate alınmadan erkeklere yüklenen bu yükün neredeyse ömür boyu sürmesi şuan ki ekonomik şartlarda birçok kişiyi zorluyor. Öyle ki birçok kişi 1 yıl ya da 3 ay evli kaldığı kişiye nafaka ödemek istemiyor.

Konuyla ilgili A Haber canlı yayında konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 1988 yılına kadar nafaka süresinin 1 yıl olduğunu, sonradan bu sürenin süresiz hale getirildiğini söyledi. Konuyla ilgili ortaya çıkan tartışmaları anımsatan Bakan Tunç, nafaka alacaklısı ile nafaka borçlusundaki dengenin gözetilmesi gerektiğinin altını çizdi.

s-h-9-2.jpg

Bakan Tunç, sözlerine şöyle devam etti:

"Aslında bu konu aile hukukuyla ilgili bir konu. Nafaka, tazminat, boşanma konusu. Özellikle aile hukuku konusunda geniş bir çalışmamız var. Bilim Komisyonumuz şu anda çalışıyor. Özellikle boşanma davalarının, nafaka ve tazminat davalarından ayrı tutularak uzun süren boşanma davalarının önüne geçilmesi gerekiyor. Çünkü tarafları mağdur eden bir durum söz konusu.

Aile hukukunu toptan ele alacak bir düzenlememiz söz konusu olacak. Özellikle aile arabuluculuğu yönünde görüşler var. Yani burada da kadına şiddet konusu ayrı tutularak boşanma hukukunda da tazminat ve nafaka konusunda da arabuluculuk müessesinin getirilmesi konusunda birtakım görüşler var. Bu görüşlere uygun Bilim Komisyonumuzun da çalışmaları söz konusu. Nafaka konusu da bu kapsamda değerlendirilebilecek bir konu.

Burada elbette ki bir gün evli kalıp yıllarca, on yıllarca nafaka ödeyen kişiler var ancak bu dosya bazında değerlendirdiğimiz zaman kadınların da mağduriyetine neden olmayacak bir düzenleme gerekebilir. Her dosyanın özelliği farklı olabilir. Burada özellikle kadınlarımızı da mağdur etmeyecek, nafaka alacaklısı olan kadınların mağdur olmamasıyla ilgili de bir güvenceyi sağlamamız gerekir. Bu nedenle o dengeyi gözeterek çalışma yapmak gerekir."

s-h-9-1.jpg

SÜRESİZ NAFAKADA DEĞİŞİKLİK İÇİN HAREKETE GEÇİLDİ

Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan, milletvekilleri Suat Pamukçu, Doğan Bekin, Ali Yüksel ve Mehmet Aşıla ile birlikte nafakayla ilgili tekliflerini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Nafakaya 5 yıl sınırlaması getiren teklifte Yeniden Refah Partisi yetkilileri, belirlenen süre sonunda nafakanın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca karşılanması gerektiğini belirtti.

BİTMEYEN BİR BORÇ

Kanun teklifinin gerekçesinde, “Türk Medeni Kanunu’nun 175. maddesinde nafakanın süresiz olmasının mağduriyet yarattığı” söylenerek, “Kanun maddesinde geçen ‘süresiz’ ibaresinin fazlaca mağduriyet yarattığı ortadadır. Nafakanın süresiz istenebilmesi nafaka yükümlüsü için bitmeyen bir borç anlamına gelmektedir. Bu borcun aynı kalmayıp nafaka artırım davaları ile artmasından dolayı boşanan çiftler çok defa karşı karşıya gelmektedirler” ifadeleri yer aldı.

s-h-9-3.jpg

Gerekçe metninde süresiz nafakanın kesilme şartları ise şöyle eleştirildi:

“Kadının evlenmesi veya taraflardan birinin ölümü dışındakiler ispat isteyen şartlardır. Örneğin tarafların maddi durumunun değişmesi, nafaka alan eşin haysiyetsiz yaşadığı veya bir erkekle evlilik dışı yaşadığı tespit edilmelidir. Bu durumların tespiti neredeyse gayrimümkündür.”

Gerekçede, kısa evliliklerde, evli kalınan sürenin çok üstünde nafaka ödenmesine de değinildi, “Süresiz nafakanın başka bir sorunu ise kısa süren evlilikler için evli kalınan sürenin çok çok üstünde nafaka ödenmesidir. Kısa süreli evli kalan nafaka yükümlüsü bu bitmeyen borç yüzünden yeniden aile kurmakta zorlanmaktadır.”

Yeniden Refah Partisi, TBMM Başkanlığı’na beş maddelik kanun teklifi sundu. İlgili maddeler şöyle:

1-) Nafaka ödemenin süresiz olmaması değiştiriliyor.

2-) Tarafların nafaka ödeme süresini beş yılla sınırlıyor.

3-) Mağduriyetin devamı halinde sosyal devlet gereği Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca giderilmesi hükmü getiriliyor.

4-) Kanunun yürürlük maddesidir.

5-) Kanunun yürütme maddesidir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN