Ne güzel demokrasi

Ne güzel demokrasi

Her gün 250’den fazla kişinin hayatını kaybettiği süreçte aşı karşıtlarının miting yapmasına izin verildi. Başka konularda gösterilmeyen ‘ifade özgürlüğü hassasiyeti’ özellikle bilim çevrelerinde tepkiye yol açtı: “Meydanlar Soma’ya, Çorlu’ya, 1 Mayıs’a kapalı. ‘Aşıda çip var’ diyenlere serbest. Ne güzel demokrasi.”

Sağlık Bakanı Koca, vakaların yüzde 90’ının aşılarını tamamlamayanlardan oluştuğunu belirterek “36 milyon aşılanmasaydı hastane yükü üç kat artardı” dedi. Göçmenler dahil 87.5 milyonluk Türkiye’de nüfusun yüzde 41’i çift doz aşılandı. Toplumsal bağışıklık hedefine uzak kalınırken sosyal medyada örgütlenen aşı karşıtları, komplo teorilerini sokağa taşıdı. Bugün Maltepe’de düzenlenecek eylemi kaymakamlık veto etti ancak valilikten onay geldi. Tedbirlerin hiçe sayılacağı mitinge yeşil ışık yakılması tepki çekti.

‘KISITLAMALARA UYULMAYACAK GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALIN’

Türk Tabipleri Birliği, İçişleri’ne yazı yazarak “Bu çağrı toplum sağlığı açısından kabul edilemez. Miting çağrısında kısıtlamalara uyulmayacağı ortaya konuyor. Gerekli önlemleri alın” uyarısı yaptı. Prof. Dr. Necmettin Ünal “Valilik izin vermemeliydi, bulaş artacak” dedi. Prof. Dr. Güner Sönmez de salgın gerekçesiyle izin çıkmayan eylemlere işaret etti: “Çorlu’da, Soma’da yakınlarını yitirenlere yürüyüş yasak, en ufak hak arayışına meydanlar kapalı; ama ‘Aşıda çip var’ diyenlere serbest. Ne güzel demokrasi.

11-eylul-sayfa1-jpg.jpg

Meydanlar halka yasak aşı karşıtlarına serbest

Türkiye’de giderek ağırlaşan salgın bilançosunda günlük ölüm sayısı da 250’nin üzerinde seyrederken İstanbul Valiliği, kaymakamlıkça veto edilmesine rağmen aşı karşıtlarının bugün Maltepe’de yapacağı mitinge izin verdi. Salgınla mücadeleyi baltalayacak karar, kamuoyunda tepkiyle karşılandı: Bu çağrı toplum sağlığı açısından kabul edilemez. Mitingde kısıtlamalara uyulmayacağı ortada. Gerekli önlemleri alın.

Koronavirüs salgının ortaya çıkan varyantların da etkisiyle vakalar pik yaptı. Günlük pozitif sayısı 25 binin üzerinde seyrederken ölüm sayıları da 250’den fazla. Kritik süreçte Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vakaların yüzde 90’ının aşılarını tamamlamayanlardan oluştuğunu belirterek “36 milyon aşılanmasaydı hastane yükü üç kat artardı” dedi. Göçmenler dahil 87.5 milyonluk Türkiye’de nüfusun yüzde 41’i çift doz aşılandı. ‘Aşısızlar ordusu’ toplumsal bağışıklığın önüne duvar ördü. Vahim tabloda bilanço giderek ağırlaşırken sosyal medyada örgütlenen aşı karşıtları, komplo teorilerini sokağa taşıdı. Bugün Maltepe’de düzenlenecek eylemi İstanbul Kaymakamlığı veto etti. Ancak her gün 250’den fazla vatandaşın hayatını kaybettiği süreçte İstanbul Valiliği’nden karşıtların mitingine onay verildi.

Tedbirlerin hiçe sayılacağı mitinge yeşil ışık yakılmasına her kesimden ser tepki geldi. Türk Tabipleri Birliği (TTB), İçişleri Bakanlığı’na yazılı dilekçeyle başvuruda bulunarak “Bu çağrı toplum sağlığı açısından kabul edilemez. Miting çağrısında kısıtlamalara uyulmayacağı ortaya konuyor. Gerekli önlemleri alın” uyarısı yaptı. Prof. Dr. Güner Sönmez’de sosyal medya hesabı üzerinden mitinge izin verilmesine tepki gösterdi. Twitter üzerinden paylaşımda bulunan Sönmez “Aşı karşıtları büyük miting yapacakmış. Çorlu tren kazasında çocuğunu veya eşini kaybedenlere gösteri yasak, Soma maden faciasında yakınlarını yitirenlere yürüyüş yasak, en ufak hak arayışına meydanlar kapalı; ama aşıda çip var diyenlere serbest. Ne güzel demokrasi” dedi. Prof. Necmettin Ünal ise İstanbul’da düzenlenecek olan aşı karşıtlığı mitingiyle ilgili olarak “Makul olmayan, mantık dışı ve bilimsel temele dayanmayan ve toplum sağlığını tehdit eden bir miting yapıyorsanız öncelikle valiliğin bu mitinge izin vermemesi gerekiyordu. Bu miting toplum sağlığına zarar verecek, insanlarda bulaşı arttıracak” ifadesini kullandı.

Vahim karara bir tepki de Prof. Dr. Bengi Başer’den geldi. Miting esnasında oluşacak maskesiz mesafesiz ortama dikkat çeken Başer “PCR yok, aşı yok, hurafelerle doldurulmuş kafaları çeşitli şehirlerden toplayıp getirmek var; ve en acısı da buna izin var… Salgının kasıp kavurduğu, vakaların ve günlük yüzlerce can kaybının yaşandığı böyle bir dönemde bilimi hiçe sayarak” paylaşımında bulundu. İstanbul Valiliği’nin onayıyla gerçekleşecek miting nedeniyle İstanbul dışından da yoğun katılımın yapılacak olması, korkulara neden oldu. Özellikle vakaların yüzde 90’ının üzerinde Delta kaynaklı olmasının yanı sıra Delta’dan daha bulaşıcı olduğu belirtilen Mu varyantının da Türkiye’de yayılmaya başlaması, önümüzdeki günlerde vaka tablosunun çok daha ağır boyutlara ulaşacağının sinyalini de verdi.

Öte yandan, aşı karşıtı miting düzenleyenlerden Bedri Yalçın “Oynadıkları oyun soykırım oyunudur. Bu böyle telefonda, televizyonda anlatılacak bir mevzu değil. Madem gazetecisiniz geleceksiniz bakacaksınız ne anlatılıyor burada diye. İsterseniz de gelmeyin. Bunu bilmiyorsanız zaten biz sizi ikna etmeye çalışmayız. Biz Anayasa’ya yapılan bu saldırıya karşı Türk milletinin dimdik duracağı fikriyle düzenliyoruz bu mitingi. 17 siyasi partinin genel başkanı geliyor” dedi. Yalçın’ın açıklamaları kamuoyunda sert tepkiyle karşılandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (20)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
20 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN