Ne La-Nina, ne El-Nino! Bu kez bela değil bereket geliyor, 40 gün süren yağışlar...

Ne La-Nina, ne El-Nino! Bu kez bela değil bereket geliyor, 40 gün süren yağışlar...

Mevsim normallerinin altında devam eden sıcaklıkların ne zaman artacağı merak konusu oldu. Ne La-Nina, ne El-Nino! Beklenen bereket geliyor. 40 gün süren yağışlar...

Ülke genelinde mevsim normallerinin altında seyreden sıcaklıklar birçok vatandaşın kafasında soru işaretine sebep olmaya başladı. Havaların ne zaman ısınacağını merak eden vatandaşlara yanı uzman isimden geldi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden Hava Tahmin Uzmanı Murat Acar, batı bölgelerinde çarşamba gününden itibaren sıcaklıkların artacağını ve Haziran ayı için detaylı açıklamalarda bulundu.

ÇARŞAMBA GÜNÜNDEN İTİBAREN SICAKLIK ARTACAK

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden Murat Acar, DHA'ya yaptığı açıklamada, çarşamba gününden itibaren sıcaklıkların artacağını belirterek şu şekilde konuştu: "Hafta sonu yağışlar ara verecek. Şu an iç bölgelerde sıcaklıklar yağışlar nedeniyle mevsim normallerinin altına düştü. Ancak çarşamba gününden itibaren batı bölgelerinden başlayarak sıcaklıkların artacağını tahmin ediyoruz. Hafta sonu ise özellikle cuma gününden itibaren batı kesimlerde sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıkacak"

KIRKİKİNDİ YAĞIŞLARI NEDİR?

Murat Acar, mevsim geçişlerinde yaşanan 'Kırkikindi yağışları' hakkında bilgi verirken şunları söyledi: "Halk arasında 'Kırkikindi yağış' olarak bilinen yağışlar, özellikle öğleden sonra ve ikindi vakitlerinde yoğunlaşarak yaklaşık 35-40 gün süren yağışlardır. Bu yağışların sebebi, üst atmosfer ve yer yüzeyinin farklı ısınma ve soğuma oranlarıdır"

ANİ VE ŞİDDETLİ YAĞIŞLAR OLABİLİR

Acar, Türkiye'nin güney ve doğu bölgelerinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini ve ülkenin alçak basınç etkisi altında olduğunu ifade ederek "Üst atmosfer hala soğuk, ancak yer yüzeyi ısınmaya başladı. Bu durum, ani ve şiddetli yağışlara neden olan kararsızlık yağışlarını beraberinde getiriyor" dedi.

Acar yağışların hafta sonuna kadar devam edeceğini belirterek "Hafta sonu yağışlar ara verecek. Çarşamba gününden itibaren batı kesimlerde sıcaklık artışı bekliyoruz. Hafta sonu ise sıcaklıklar batı bölgelerde mevsim normallerinin üzerine çıkacak. Yağışlar ise bir süre duracak. Ancak önümüzdeki hafta için de tahminlerimiz devam ediyor" dedi.

HAZİRAN AYINDA YAĞIŞLAR DEVAM EDECEK Mİ?

Acar, Haziran ayı için yağışların mevsim normallerine uygun seyredeceğini belirterek "Ankara özelinde konuşursak, Haziran ayında da yağışların devam edeceği tahmin ediliyor. Mevsimsel tahminlerimize göre yağışlar yer yer normallerin üzerinde olabilir" dedi.

Son dönemde Ankara ve çevresindeki yağış miktarının artışına değinen Acar, "Yağışlar mevsim normalleri civarında, hatta yer yer üzerinde seyrediyor. 2023-2024 yılı boyunca, kış dahil olmak üzere sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Yağışlar ise mevsim normalleri civarında gerçekleşti. Bu durum, kışın ılıman geçmesine rağmen yağışların normal seviyelerde olduğunu gösteriyor" diye belirtti.

Konuşmasının sonunda sağanak ve fırtınalara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Acar, şu ifadeleri kullandı: "Gök gürültülü sağanak yağışlar kısa sürede ani sel, su baskını, yıldırım ve dolu yağışlarına sebep olabilir. Vatandaşlarımız, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün web sayfasını, cep telefonu uygulamalarını ve Meteorolojinin Sesi Radyosu'nu takip ederek anlık uyarılara dikkat etmelidirler"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN