O besini yememenin bedelini canıyla ödedi! Herkes şokta: Ünlü fenomen hayatını kaybetti

O besini yememenin bedelini canıyla ödedi! Herkes şokta: Ünlü fenomen hayatını kaybetti

Vegan fenomen Zhanna Samsonova, 'aşırı' tropikal meyve diyetinin ardından, kıtlık ve bitkinlik sonucu yaşamını yitirdiği iddia edildi. Samsonova, sert bir diyetin yanı sıra çiğ yiyecekler ve meyveler tüketiyordu.

Rus sosyal medya dâhisi Zhanna Samsonova, on yıl boyunca meyve, çiçeklenmiş ayçiçeği tohumları ve meyve sularından oluşan çiğ bitki bazlı bir rejim uyguluyordu. 39 yaşındaki Samsonova'nın, 'kuru oruç' denilen periyotlarla günlerce hiçbir şey tüketmemiş olduğu belirtildi. Altı yılı aşkın süredir su içmeyip yerine meyve ve sebze suları tercih eden Samsonova, 21 Temmuz'da Malezya'da hayatını kaybetti. Samsonova'nın annesi Vera Samsonova, kızının, aşırı kısıtlayıcı diyetinin tetiklediği kolera benzeri bir enfeksiyondan öldüğünü öne sürdü. Samsonova'nın naaşının Rusya'ya aktarılmasının bürokratik engellerle karşılaştığı ve resmi ölüm sebebinin henüz belirlenemediği belirtildi.

17 yıldır Asya'yı dolaşan Zhanna Samsonova, Instagram'daki 10 binin üzerinde takipçisiyle diyetini paylaşıyordu.

Vegan ikonun annesi, kızının sert diyetini onaylamadığını ve daha dengeli beslenmesi için onu ikna etmeye çalıştığını dile getirdi. Samsonova, Instagram profilinde 'sağlıklı' olarak nitelendirdiği yemek tariflerini yayınlıyordu. Sosyal medya videolarında giderek daha zayıf görünen Samsonova, bazen bir bütün kavun ve havuç suyu öğle yemeği yiyerek görüntüleri yayınlıyordu. Bir yakın arkadaşı New York Post’a verdiği röportajda, yedi yıl boyunca yalnızca büyük, tatlı ve kötü kokulu dikenli bir meyve olan durian’ı yediğini söyledi.

2-009.jpg

‘YENİ BENLİĞİME HAYRANIM’

Diyetini sosyal medyada paylaşan Samsonova, "Vücudumun ve aklımın her gün değiştiğini hissediyorum. Eski alışkanlıklarıma asla geri dönmeyeceğim çünkü yeni benliğime hayranım” demişti. Kendisini "çiğ yiyecek aşçısı" olarak tanımlayan Samsonova, “Yemek tariflerimi geliştirmekten ve diğerlerini sağlıklı beslenmeye teşvik etmekten keyif alıyorum” ifadesini kullanmıştı.

TEK TÜR BESLENME RİSKLİ

Türkiye Diyetisyenler Derneği Başkanı Ayhan Dağ, beslenme çeşitliliğinin çok önemli olduğunu, yalnızca tek tip besin ile (örneğin, meyve) beslenmenin ölüm riski taşıdığını belirtti. Dağ şöyle dedi: “Beslenme dediğimiz kavram aslında insanların ihtiyaç duyduğu besinleri (et, süt, kuru baklagil, tahıl, sebze, meyve vb.) çeşitlilik içinde alması esasına dayanıyor. Ancak bazı bireyler vejetaryen ya da vegan olabiliyor. Kimi kişiler kırmızı et yerken, balık yemiyor, süt içmiyor. Veganlık, vejetaryenliğin en aşırı formu. Eti, sütü bir kenara bırakın, hayvansal kaynaklı hiçbir besin tüketilmiyor. Hatta bal bile yemeyen kişiler var. Çok yaygın olmasa da tek tür besin (meyve gibi) ile beslenen kişileri duyuyoruz. Bu çok yanlış, çünkü her bireyin günlük yaş, cinsiyet, boy, aktiviteye göre tüketmesi gereken bir enerji ihtiyacı var. Yalnızca meyve yiyerek, bu ihtiyacı gideremezsiniz. Bu beslenme tarzı bir süre sonra kişinin yaşamını yitirmesine neden olabilir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN