O bölgeleri hemen terk edin! Prof. Dr. Süleyman Dalgıç depremde zemin sıvılaşması yaşanacak noktaları açıkladı

O bölgeleri hemen terk edin! Prof. Dr. Süleyman Dalgıç depremde zemin sıvılaşması yaşanacak noktaları açıkladı

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 11 il de büyük yıkımlar yaşandı. Uzmanlar tarafından asrın felaketi olarak adlandırılan depremlerde 51 bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybederken Türkiye bir kez daha deprem ülkesi olduğunu anladı. Uzmanlardan depremlerle ilgili peş peşe uyarılar gelirken yapılan son açıklama herkesi korkuttu. O bölgeleri hemen terk edin! Prof. Dr. Süleyman Dalgıç depremde zemin sıvılaşması yaşanacak noktaları tek tek açıkladı.

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 11 ilde büyük yıkıma neden oldu. Özellikle Kahramanmaraş ve Hatay'da meydana gelen yıkımlar yürekleri paramparça etmişti. Bölgede artçı depremler meydana gelmeye devam ederken gözler uzmanların uyarılarına çevrilmiş durumda. Peki İstanbul depremi ne zaman olacak? Marmara depreminde en riskli bölgeler neresi? İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Süleyman Dalgıç, İstanbul’da zemin sıvılaşması tehlikesinin fazla olduğu noktaları tek tek açıkladı. O bölgeleri hemen terk edin!

BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ NE ZAMAN OLACAK?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrası gözler büyük İstanbul depremine çevrilmiş durumda. Uzmanlardan farklı tarihlerde deprem riski uyarıları gelirken 'Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak?' sorusu merak konusu oldu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Zemin Mekaniği Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Dalğıç, İstanbul'da o bölgelerde oturanları uyardı.

gfgfgfgf-2023-03-29t150437-930.jpg

O BÖLGELERDE YAŞAYANLAR DİKKAT!

İstanbul'un depreme karşı en tehlikeli yerlerini tek tek açıklayan Dalgıç, Küçükçekmece, Bağcılar ve Bahçelievler'den geçerek, Bakırköy'den Marmara Denizi'ne dökülen Ayamama Deresi'nin çevresindeki alanlarda deprem riskinin daha yüksek olduğunu söyledi. Ayamama Deresi çevresindeki zeminin alüvyon özelliği taşıdığını belirten Dalğıç, kuzeyde az olan alüvyonun güneye doğru arttığını, Marmara Denizi'ne yaklaştıkça 30 metre alüvyonun olduğunu açıkladı.

gggfgfgf.jpg

"30 METRENİN ÜZERİNE KADAR ÇIKIYOR"

Meydana gelen depremlerde zemin sıvılaşması yaşanacak yerleri tek tek işaretleyen Prof. Dr. Süleyman Dalğıç, "Ayamama Deresi üzerindeki ekspres yolu daha önceki dönemlerde dere akar kodunun altında yapılmış. Sonraki yıllarda yol bir buçuk metre yükseltilerek Ayamama Deresi bugünkü haline gelmiş. Deprem ve sel bir anlamda ilişkili. Alüvyon, dere yatakları dediğimiz yerlerde bulunmaktadır. Dolayısıyla deprem anında bu yumuşak zeminlerin bulunduğu alanlar ciddi zarar görecektir. Ayamama Deresi'nin şöyle bir özelliği var; dere kuzeyden güneye doğru akıyor. Alüvyon kuzeyde az ama güneye doğru, Marmara Denizi'ne doğru yaklaştıkça yaklaşık 30 metre gevşek veya yumuşak özellikte bir zemin özelliğine sahip. Bunların üzerindeki yapıların tehlike anında zarar görmesi mümkün. Ayamama Deresi'nin kuzey tarafları Başakşehir-İkitelli civarları sağlam kaya ama daha sonraki aşamada dere güneye doğru geldikçe alüvyon kalınlığı artıyor. Özellikle Atatürk Havalimanı'ndan sonra denize doğru ulaşan kesimlerde alüvyon kalınlığı artıyor. 30 metrenin üzerine çıkıyor. Dolayısıyla burada deprem anında ciddi tehlike var diyebiliriz" dedi.

ghhghg-64.jpg

DERE YATAKLARINDAN UZAK DURUN

Dere yatıklarına dikkat çeken Dalgıç, şu ifadeleri kullandı:

"Alüvyonların yayılımını şöyle de anlayabiliriz. Dere yataklarının oluşturduğu kum, çakıl, kil, gibi çökeller var eğer bunları vadi yataklarında görürsek demek ki taşkın buralara kadar çıkmış. Dolayısıyla bu alanların dışına yapıları yapmamız gerek. Bu basit bir kural ama maalesef son yıllarda çok göz ardı ediyoruz. Dereleri dar kutu menfezlerin içerisine alıyoruz. Taşkın alanlarını dikkate almıyoruz. Bu durumda hem sel hem de deprem anında yapıların ciddi zarar görmesine neden olacaktır. Dere yataklarının bulunduğu kesimler biraz önce de söylediğim gibi depremsellik anında yüksek risk içeren yerlerdir. Buralara belediyelerin çok dikkat etmesi gerekiyor"

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN