O işaret depremin habercisi olabilir! Uzman isim o detayı paylaştı: Depremden 3 saat önce başlıyor

O işaret depremin habercisi olabilir! Uzman isim o detayı paylaştı: Depremden 3 saat önce başlıyor

Deprem kuşağında yer alan ülkemiz hakkında çarpıcı açıklamalar geliyor. Uzman isimden gelen açıklamalara göre, deprem olmadan 3 saat önce o etki oluşuyor. Fay hattı üzerinde oluşan detay, depremin habercisi olabilir. İşte tüm detaylar...

Milyonların gündeminde yer alan depreme dair uzman isimden açıklamalar geldi. Ülkemizde yer alan birçok aktif fayın ardından depremlere dair araştırmalar sürüyor. Deprem gelmeden önce bilmemizi sağlayacak teknoloji henüz gelişmemişken, Prof. Dr. Ercan Aksoy'dan çarpıcı iddia gündemi sarstı.

DEPREMLERİN ÖNCEDEN BİLİNİYOR

Depremler hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunan Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, o detaya dikkatleri çekti. Paylaştığı bilgilerin depremin habercisi olabileceğini söyledi. Tektonik göllerin seviyesine ani ve aşırı değişikliklerin oluşması halinde deprem hakkında bilgi vereceğini ifade ederek, göllerin gözlemlenmesi gerektiğin paylaştı.

Geçmiş dönemlerde tespit edilen bulgularda tektonik göllerin seviyesindeki ani ve aşırı değişiklikler depremin geleceğini işaret ediyor. Depremlerde yer kabuğunun hareket etmesiyle çanaklardan su birikmesi oluşuyor. Tektonik göller ile ilişkilendirilen deprem felaketlerinden örnek verildi. Büyüklüğü 6.8 olan Elazığ depreminde Hazar Gölü tam tamına 14 santimetre çapında yükseldiği işaret edildi.

640xauto-001.webp

TEKTONİK GÖLLER DEPREM HABERCİSİ

Kahramanmaraş depremi esnasında tektonik göllerin kayın altında olmadığını söyleyen uzman isim, Azaplı, Gölbaşı ve İnekli göllerinde ciddi bir yükselme yaşandığına dikkat çekti.

Tektonik göllerden birisi olan Adıyaman'daki Azaplı Gölü'nde su seviyesinin aşırı şekilde arttığını işaret etti. ATV Haber'de konuşan Prof. Dr. Ercan Aksoy, göller ve depremler hakkında açıklamalarını şu şekilde sonlandırdı;

Anlık ölçmelerde görüyoruz ki depremden yaklaşık 3 saat önce hızlı bir yükselme başlıyor ve bu yükselme şöyle; bu kadar geniş bir alanda 14 santimetreyi buluyor. Yani bu çok hızlı. Kısa süreli seviye değişmelerine bakacağız ama anlık yani şimdi mevsimsel olarak azar azar bir yükselme var sürekli bu bir belirti değil. 3 saatte 5 saatte yükseliyorsa bunun bir sebebi olmalı, biriken enerji kayalarda küçük çatlaklar oluşturuyor ve o çatlaklardan yeraltında akifer dediğimiz su depolarından yer üstüne doğru çok büyük miktarlarda sular geliyor. 4 Depremin büyüklüğünün fazla olması lazım ki yeraltı akiferlerindeki suyu yüzeye kadar getirecek çatlamaları, çatlakları, kırıkları harekete geçirebilsin. Yani çok küçük depremlerde 2.5 ila 3 büyüklüğündeki depremlerde bu böyle bir artışın olmasını beklemek de doğru değil

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN