O tatlandırıcı, 'kanser yapma ihtimali olan maddeler' listesine alındı! En çok kola ve ketçapta kullanılıyor

O tatlandırıcı, 'kanser yapma ihtimali olan maddeler' listesine alındı! En çok kola ve ketçapta kullanılıyor

Birçok gıda ürününde çeşitli tatlandırıcı maddeler kullanılıyor. Dünyada en çok kullanılan tatlandırıcı ve şeker yerine geçen bir maddenin Dünya Sağlık Örgütü tarafından kanser yapıcı etkisi olabilecek maddeler listesine alındı. İşte detaylar...

Aspartam, ilaçlarda, hazır gıdalarda ve diyet ürünlerinde tat vermek için kullanılıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) kanserle mücadele birimi olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı, aspartamı 2023 Temmuz ayında 'insanlara kanser yapma ihtimali olan' maddeler arasına aldı.

Aspartamın güvenliği, DSÖ'nün Gıda Katkı Maddeleri Ortak Uzman Komitesi tarafından da inceleniyor. Aspartamın kanser yapıcı olarak ilan edilmesi gıda sektöründe büyük tepkiye neden olabilir.

90'DAN FAZLA ÜLKE ONAYLADI

Aspartam, 1981 yılında ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından tüketimi onaylandığından beri beş kez güvenlik testinden geçti ve 90'dan fazla ülke aspartamı kullanımına izin verdi. Fakat DSÖ, son zamanlarda aspartamın güvenliğini tekrar gözden geçirmek için iki toplantı yaptı ve tatlandırıcıyla ilgili yeni uyarılarda bulunabileceğini belirtti.

aspartam-nedir-ne-ise-yarar-aspartam-zararli-mi.jpeg

EN ÇOK KOLA VE KETÇAPTA VAR

Aspartam, günlük alım limitleri içinde kalındığında güvenli olduğu söylenen bir tatlandırıcı. Şeker yerine kullanılan aspartam, kola ve diyet içeceklerin çoğunda, meyveli yoğurt ve sütlerde, kahvaltılık gevreklerde, hazır tatlılarda, diyabet hastalarının tükettiği birçok gıdada ve ketçap gibi soslar da dahil olmak üzere pek çok üründe bulunuyor.

ŞEKERE GÖRE 200 KAT DAHA TATLI

Aspartam, bir yapay tatlandırıcıdır. Aspartat ve fenil alanin aminoasitlerinin birleşmesiyle oluşan bir dipeptidin metil esteridir. Kimyasal formülü aspartil-fenilalanin-1-metil esterdir. Şekerden 200 kat daha tatlıdır. 1965 yılında James M. Schlatter tarafından tesadüfen bulunmuştur.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN