Okul kayıt parası almak yasal mı? Okullara kayıt işlemleri ücretli mi? Okul kayıt parası şikayet hattı

Okul kayıt parası almak yasal mı? Okullara kayıt işlemleri ücretli mi? Okul kayıt parası şikayet hattı

Son zamanlarda en çok tartışılan konular arasında devlet okullarında kayıt işlemleri arasında ücret talep edilmesidir. Geçtiğimiz aylarda Milli Eğitim Bakanı tarafından yapılan açıklama doğrultusunda okullarda kayıt işlemleri için ücret talep edilmeyeceği bildirildi. Peki, Devlet okullarında kayıt parası almak yasal mı? İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

Öğrenciler Eylül ayında okula başlarken okullara kayıt işlemleri de yapılmaya başladı. En çok merak edilen konular arasında okullara kayıt işlemleri sırasında ücret talep edilip edilmeyeceği oldu. Milli Eğitim Bakanı geçtiğimiz aylarda yaptığı bir açıklamada okul kayıt işlemleri için velilerden ücret talep edilmeyeceğini söyledi. Ancak bazı okullarda hala velilerden ücret talep edilirken birçok kişide konu hakkında şikayette bulundu. Peki, Devlet okullarında kayıt parası almak yasal mı? İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

Devlet okullarında kayıt parası alınır mı?

Okullar Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak hizmet vermektedir. Bakanlık tarafından alınan kararlar bütün okullarda uygulanmaktadır. Bu ne de annem Milli Eğitim Bakanı yaptığı açıklama ile hiçbir belliydi okul kayıt işlemleri için para alınmayacağını bildirdi. Açıklanan bu karara müdür, müdür yardımcıları ve okul aile birlikleri uymakla yükümlüdür. Ancak bazı okullar bağış adı altında para toplamaya devam ederken bu durumun kesinlikle yasal olmadığı bildirildi.

Veliler devlet okulları için kayıt parası alınıyor mu? sorusunu araştırırken bu konuya yasal olarak cevap vermek gerekirse Anayasa'nın 42 maddesine göre; “İlköğretim kız ve erkek çocuklar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır” ibaresi yer almaktadır.

okul kayıt işlemleri

Bununla birlikte milli eğitim bakanlığı okul aile birliği yönetmeliği kapsamında 15 maddede yer alan ifadelere göre velilerin hiçbir şekilde bağış yapmaya zorunlu tutulamayacağı da yer alır. Okul kayıt dönemi içerisinde hiçbir şekilde bağış ya da yardım adı altında velilerden ücret talep edilemez. Okul yöneticilerinin bu şekilde para topluyor olması ve okulun ihtiyaçlarını karşılanacağını söylemesi kesinlikle yasal değildir. Bu konu hakkında hem Valilik hem de Milli Eğitim Bakanlığı çalışmalarını yürütmektedir.

Anaokulu ilkokul ortaokul ve lise fark etmeden okul müdürlüklerine kayıt işlemleri için velilerden para talep etmesi yasaktır. Bu durumla karşılaşan kişiler Milli Eğitim Bakanlığına şikayette bulunabilir.

Okul kayıt parası için nereye şikayet edilir?

Okul kayıt işlemleri için istenen ücretleri yasal olmadığını sizlerle paylaştık. Böyle bir durumla karşılaşan kişiler Alo 147 hattına arayarak şikayette bulunabilir. Bununla birlikte bireysel olarak Milli Eğitim Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerine de şikayette bulunabilirsiniz. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN