Olası İstanbul depreminde korkutan yeni büyüklük! Tsunami senaryosunu baştan yazdılar: Bu büyüklükte olursa...

Olası İstanbul depreminde korkutan yeni büyüklük! Tsunami senaryosunu baştan yazdılar: Bu büyüklükte olursa...

Onun süredir tartışılan İstanbul depremi için dikkat çeken bir senaryo hazırlandı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Cerrahpaşa Üniversitesi işbirliği ile hazırlama rapor kapsamında 7 üzerinde gerçekleşen bir depremde Tsunami İstanbul'u yutacak. İşte İstanbul'da olası deprem senaryosu…

Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem felaketinin ardından İstanbul'da da olası bir deprem felaketine karşı çalışmalar hızlandırıldı. İstanbul'da 7,5 büyüklüğünde bir deprem oluşması durumunda tsunaminin görülebileceği belirtilirken uzmanlar İstanbul'daki büyük hasara karşı uyarıda bulundu. İstanbul Üniversitesi -Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölümü ve ODTÜ Kıyı ve Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi'nin birlikte yürüttüğü çalışma kapsamında tsunami senaryosu herkesi korkuttu. Uzmanlar tarafından yapılan açıklama kapsamında Çınarcık ve Kumburgaz açıklarında 120 kilometre uzunluğunda ve 20 kilometre eninde yaklaşık 3 metre boyunda çökme meydana gelebileceği belirtildi. İşte İstanbul'da olası deprem senaryosu…

3 METRE ÇUKUR OLUŞACAK

İstanbul Üniversitesi -Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, yaptıkları çalışma kapsamında yaklaşık 4 dakika içerisinde suyun gelmeye başlayacağını belirtti. Bütün göllerin aktif fay üzerinde bulunduğunu dile getiren Öztürk, 500 yılda 7,5 şiddetinde kırılma beklediklerini aktardı. Yıl içerisinde 7 milimetre çökmeden kaynaklı olarak 500 yıl içerisinde 300 metre çökme meydana gelebileceğini ifade eden Öztürk, kıyı kesimlerde su hareketliliği olabileceğinin altını çizdi.

istanbul-deprem-senaryo.jpg

ODTÜ'de bir öğretim görevlisi ile bu durum üzerinde çalıştıklarını belirten Öztürk, çalışmanın henüz yayında olmadığını aktardı. Birkaç senaryo üzerinde çalışıldığını dile getiren Öztürk, Çınarcık çukurunun kırılması durumunda olabilecek senaryoları açıkladı. Hüseyin Öztürk, “Birkaç senaryo var. Çınarcık Çukuru kırılırsa ne olacak, Orta Çukur kırılırsa ne olacak. İkisi beraber kırılırsa ne olur. Bizim modele göre, 2, 4, 6, 10 dakika süreyle su basmalarının nerelerde etkili olacağı gösteriliyor" dedi.

istanbulda-olasi-deprem.jpg

Deprem ile birlikte büyük bir su çekilmesi olacağını işaret eden Öztürk, Çınarcık ve Büyük Ada ortasında bir çökme olacağını vurguladı. Orta kısmında çökme oluşması durumunda suyun hortumlaşarak bu alana aktığını dile getiren Hüseyin Öztürk, 120 kilometre uzunluğunda, 20 km eninde ve 3 metre boyunda bir çökme meydana geleceğini vurguladı. Simetrik çökmesi durumunda olabilecek senaryoyu açıklayan Öztürk asimetrik çökmede durumun daha vahim olduğunun altını çizdi. Bu kapsamda 4 dakika içerisinde su gelmeye başlayacağını ifade eden uzman isim, 8-10 dakikada bir kıyılarda su hareketliliğini olacağını söyledi. Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, “Şu ana kadar bütün modellemeler ve İBB'ninki de su altı heyelanı olması halinde olacakları gösteriyor. Biz ilk defa çökme esaslı modeli hazırladık. İBB başka modelleri de deneyeceğini belirtmiş." sözlerini ifade etti.

istanbul.jpg

10 DAKİKAYA ŞEHİR HAREKETLENECEK


Deprem felaketinden Haliç Körfezi'nin daha çok etkileneceğini söyleyen Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, "ODTÜ'deki Ahmet Cevdet Yalçıner hocamız ile beraber şimdiye kadar heyelan ile ilgili bir tsunami modeline karşı, 'Çökme ile tsunami olursa ne olur' diye model yaptık.” şeklinde konuştu.

istanbul-deprem-riski.jpg
Yaptıkları çalışma kapsamında 2-3 metre su çekilmesi olabileceğini ifade eden Öztürk, ardından belli bölgelerde su yüklenmesi olabileceğini aktardı. İlk kez çökme esaslı bir dalga modelinin yapıldığını söyleyen Öztürk, kıyıların bu duruma hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı. Haliç Körfezi'nin daha çok etkileneceğini ifade eden uzman isim yayınlanmış çalışmayı paylaştığını ve bu çalışma kapsamında 10 dakikada kıyılara dalganın geldiğini açıklamasının bulunduğunu söyledi.

SENARYOLARA KARŞI HAZIRLIKLI OLUN


İstanbul'da oluşabilecek depreme karşı çalışma gerçekleştiren uzman isimler İstanbul'daki dev felaketin senaryolarını açıklıyor. ODTÜ Kıyı ve Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet, Marmara'da farklı tsunami senaryoları olduğunu dile getirdi. Bu çalışmalardan bir kısmının Sismik ya da fayın deprem ile birlikte oluşturacağı heyelan olduğunu söyleyen Cevdet, 3. senaryoya da değindi.

istanbul-halic.jpg

3 senaryonun Prof. Dr. Hüseyin Öztürk'ün düşündüğü senaryo olduğunu ifade eden Cevdet, Marmara Denizi'nde 1.100 metreye ulaşan çukur oluşabileceğinin altını çizdi. Çınarcık ve Kumburgaz açıklarına dikkat çeken uzman isim, bu bölgelerin zaten deprem nedeniyle oluştuğunu aktardı. Deprem olduğunda bu bölgede oturmalar olduğunu söyleyen Cevdet, kıyılarda oluşan dalgaların hangi büyüklükte olacağı hakkında araştırma yaptıklarını söyledi. İstanbul deprem senaryosu hakkında önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ahmet Cevdet açıklamalarını şu sözlerle sonlandırdı:

istanbulda-deprem.jpg

“Kıyılardaki oluşacak dalgaların ne büyüklükte olacağını bulacak aşamadayız. Deprem olduktan sonra çökme olursa, 10-20 dakika sonra denizde oluşan dalga nasıl bir hareket yapacak, onları gösteren çizimleri sunduk. İBB için hazırlanmış olan sonuçlarla bu çalışma karşılaştırılacak. Sonrasında bu senaryoların dikkate alınması için de değerlendirme yapacağız."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN