Olası İstanbul depreminin en tehlikeli ilçesi belli oldu! O ilçede binaların yüzde 13'ü yok olacak

Olası İstanbul depreminin en tehlikeli ilçesi belli oldu! O ilçede binaların yüzde 13'ü yok olacak

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 50 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremlerin ardından gözler yıllardır İstanbul'a çevrildi. Kentte yıllardır beklenen 'Büyük İstanbul Depremi' için önlemler alınmaya başlanırken olası bir depremden en çok etkilenecek ilçe belli oldu.

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan'da meydana gelerek 50 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremlerin ardında yıllardır beklenen 'Büyük İstanbul Depremi' için harekete geçildi.

Kahramanmaraş'taki depremler 'asrın felaketi' olarak tanımlanırken İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yıllardır beklenen "Büyük İstanbul Depremi" için kolları sıvadı. İstanbu'da yapılan çalışmalar sonucunda kentte meydana gelecek olası bir depremde en büyük hasarın oluşacağı ilçe belli oldu.

İSTANBUL'DA EN BÜYÜK YIKIMIN OLUŞACAĞI İLÇE BELLİ OLDU

6 Şubat felaketinin gözleri çevirdiği olası İstanbul depremine ilişkin Kadıköy Belediyesi tarafından 'Mevcut Durum 2030' başlıklı bir rapor hazırlandı.

Olası İstanbul depreminin en tehlikeli ilçesi... Binaların yüzde 13'ü yok olacak

Raporda, Kadıköy'ün olası depremden en çok etkilenen ilçelerin başında geldiği ortaya çıktı. 7.5 büyüklüğündeki olası bir depremde, Kadıköy’deki binaların yüzde 27’sinin hafif, yüzde 10’unun orta, yüzde 2’sinin ağır ve yüzde 1’inin de çok ağır hasar görmesi bekleniyor.

Kahramanmaraş depremlerinin yarattığı yıkım yıllardır beklenen olası İstanbul depreminin yaratacağı ağır kayıpların varlığını yeniden hatırlattı. Bu çerçevede kamu kurumları harekete geçerek ilçe ilçe incelemelerde bulunarak, tahliye ve yıkım işlemlerine başladı.

Kadıköy Belediyesi de 'Mevcut Durum 2030' başlıklı bir rapor hazırladı. Raporda kentte deprem riskine yönelik saptamalar çarpıcı şekilde yer aldı. Ayrıca zemin risklerinin tespitine yönelik üç boyutlu eğim haritasına değinildi.

OLASI DEPREMİN OLASI SONUÇLARI

Milliyet'te yer alan habere göre, raporda sıvılaşma açısından yerleşimin en riskli olduğu alanların ilçe zemininin yüzde 16’sını oluşturduğu ve ciddi risk taşıyan bu alanlardaki bina sayısının toplam bina stoğunun yüzde 12.1’i olan 3 bin 318 adet konuta denk geldiğinin altı çiziliyor.

Raporda Marmara Denizi’nde 7.5 büyüklüğünde deprem olması durumuna ilişkin öngörüler şöyle:

“Kadıköy’deki binaların yüzde 27’sinin hafif, yüzde 10’unun orta, yüzde 2’sinin ağır ve yüzde 1’inin de çok ağır hasar görmesi beklenmektedir. Olası 7.5’lik bir depremde Kadıköy’deki binaların ortalama yüzde 13’üne denk gelen 3 bin 139 yapı orta ve üstü seviyede hasar görmesi öngörülmektedir. Deprem sonrası ilçede yaklaşık 13 bin 585 hanelik acil barınma ihtiyacının ortaya çıkacağı tahmin edilebilir. Hane başına 3 kişilik nüfus kabulüyle, yaklaşık 40 bin 755 kişinin acil barınma ihtiyacı olacaktır.”

TSUNAMİ İÇİN ÖNGÖRÜLER

Raporda 7.5’lik deprem senaryosunda tsunami için de şu öngürülerde bulunuluyor: “Değerlendirme sonuçlarına göre alansal olarak en yüksek su basma 44 bin 900 metrekare ile Fenerbahçe Mahallesi’nde gözlenmiştir. Bu mahalleyi Caddebostan ve Bostancı mahalleleri takip etmektedir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN