Ayhan Bilgen parti kuracağı tarihi açıkladı

Ayhan Bilgen parti kuracağı tarihi açıkladı

Yeni parti kurma hazırlığı yapan eski Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, kuruluş tarihiyle ilgili "Biz sembolik olarak 18 Mart Çanakkale haftası ve Nevruz’u buluşturan haftada kurmayı arzu ediyorduk, bu tarihte bir deklarasyon yayınlayacağız, birkaç hafta içinde de başvuru yapılmış olacak" dedi.

Yeni parti kurma hazırlığı yapan eski Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, Politik Adam'a konuştu. Bilgen, parti kurma çalışmalarına ilişkin "Mart ayı içerisinde diye ifade etmiştik. Son aşamasına geldik diyebiliriz. Biz sembolik olarak 18 Mart Çanakkale haftası ve Nevruz’u buluşturan haftada kurmayı arzu ediyorduk, bu tarihte bir deklarasyon yayınlayacağız, birkaç hafta içinde de başvuru yapılmış olacak" dedi.

'18 MART'TA DEKLARASYON YAYIMLAYACAĞIZ'

Ayhan Bilgen, "Parti kurma çalışmalarınız ne durumda?" sorusuna ilişkin şöyle konuştu:

"Biz aslında başta planladığımız tarihe yani mümkün olduğunca uymaya çalışıyoruz. Mart ayı içerisinde diye ifade etmiştik. Son aşamasına geldik diyebiliriz. Hazırlıklarımızı hemen hemen tamamlıyoruz, bölge toplantıları yapıyoruz. Belki birkaç haftalık bir sarkma, gecikme olacak. Biz sembolik olarak 18 Mart Çanakkale haftası ve Nevruz’u buluşturan haftada kurmayı arzu ediyorduk. Hem Türkiye’nin tarihsel birlikteliğine vurgu yapmak hem de bahara, berekete, barışa vurgu yapmak için, bu tarihte bir deklarasyon yayınlayacağız, birkaç hafta içinde de başvuru yapılmış olacak."

Bilgen, "Bu kadar gerekli mi yeni parti?" sorusuna şu şekilde cevap verdi:

"Biz yaklaşık 6-7 ay bu konuyu tartıştık. Ben cezaevinden çıktığım tarihten bu yana hemen hemen partilerin büyük kısmıyla görüşmeler yaptım, birçoğunun genel başkanlarıyla, başkan yardımcılarıyla, ya Türkiye siyasetinde bir tıkanma var ve bizim derdimiz bir tanede bizim tabelamız olsun, bizimde bir rozetimiz olsun falan değil. Türkiye siyasetinde hala ciddi bir tıkanıklık var, ciddi bir kriz var, siyaseten aşılamayan bir tablo var, dolayısıyla toplumsal ihtiyaç varsa siyasette boşluk vardır.

'MUHALEFETE OY VERENLERİN YÜZDE 45'İ SORUNLARI ÇÖZEMEZLER DİYOR'

Siyasetin en temel verisi ihtiyaçtır. Yani bugün itibariyle Türkiye’nin temel sorunlarını çözmek konusunda iktidar muhalefet ilişkisi, siyasi partilerle toplum ilişkisi, partilerin tabanlarıyla üst yönetim arasındaki ilişkideki yapısal sorunların biz ciddi bir ihtiyaç olarak kendisini dayattığını düşünüyoruz. Bu anlamda 130 civarında parti var ama hala ciddi bir kararsız seçmen var. Ya da kerhen oy veren seçmen var. Yani birine yakın olarak, birine kızgınlığına başka bir partiye oy verme arzusu taşıyan insanlar var. Muhalefete oy vereceğiz ama muhalefetin ülke sorunlarını çözeceğine olan inancımız düşük diyen neredeyse %45’lerde bir seçmen kitlesi var.

Dolayısıyla burada esas olan şey, siyasi partilerin penceresinden bakmak değil, toplumun penceresinden bakmaktır. Toplum bugün itibariyle hala siyasete karşı güven bunalımı yaşıyorsa, hala siyasetçiden umudu kırıksa, hayal kırıklığı yaşıyorsa bu durumda siyasette yeni bir tarza, yeni bir dile ihtiyaç var demektir."

'GEÇMİŞTEN ALDIĞIMIZ KAVGALAR ANLAMINI YİTİRDİ'

Bilgen, partisinin nerede konumlanacağı sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Ben siyasette hayatımın hiçbir döneminde lider kurtarıcılığına inanmadım, bunu da her seferinde ifade ettim, HDP içerisinde de paylaştım, HDP dışında da. Kişi merkezli hayat kurtarma umutları hayal kırıklığına uğrar. Kişiler bir efsane gibi büyüyebilir ama bir toplumsal mücadeleye dayanmıyorsa, bir kadro hareketine dayanmıyorsa, bir fikri yeni duruşa dayanmıyorsa, kişi merkezli siyaset her zaman büyük riskler taşır. Dolayısıyla, ne kişi karşıtlığı ne de kişi yandaşlığı üzerine siyaset kurmamak lazım. Türkiye siyasetinde aslında geçmişten aldığımız kavgalar anlamını yitirdi. Bence en önemli handikap bu zaten. Bizim siyasi ekollerimiz Osmanlı’nın son dönemindeki siyaset ekolünün devamı niteliğindedir. Yani Osmanlının son döneminde, 2. Meşrutiyet döneminde, hangi siyasi gelenekler varsa hangi dergiler, hangi akımlar varsa bugünkü siyasi partiler kendilerini hala oradan takip ediyor."

Ayhan Bilgen, kutuplaşmada taraf seçmek üzerine "Bu kolaya kaçmaktır, hazır bir mahallenin duygularını gıdıklamak, ya da onları tahrik etmek siyasette en kolay oy toplama yöntemidir. Ama bu fanatizm tam da çözümü zorlaştırıyor, siyasi liderleri esir alıyor aslında" şeklinde konuştu.

'MAHALLE SİYASETİ BİTMELİ'

Partisinde herkesin eşit söz sahibi olmasını istediğini söyleyen Bilgen, "Biz Türkiye’de artık mahalle siyasetinin bitmesi gerektiğini düşünüyoruz. Birlikte yaşıyoruz, birbirimizi anlamaya, birbirimizin değerlerine saygı duymaya, birbirimizin kültürünü öğrenmeye ihtiyacımız var. Asla bir mahallenin, bir başka mahalle üzerinde ne inançsal, ne etnik kökenden kaynaklı ne başka bir nedenden baskı kurmasını kabul etmiyoruz. Dolayısıyla bizim partimizde Türkiye’de ne varsa, Türkiye’de hangi kültürler, hangi inançlar, hangi gelenekler varsa hepsinin eşit söz sahibi olmasını istiyoruz" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN