Polis bunu yapmayan araç sahiplerinin peşinde! Cezası tam 2 bin 568 TL!

Polis bunu yapmayan araç sahiplerinin peşinde! Cezası tam 2 bin 568 TL!

Ülkemizde her yıl trafik kazalarında binlerce insan hayatını kaybediyor. Kazaların büyük çoğunluğu sürücülerin trafik kurallarına uymamasından kaynaklanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, kazaların önüne geçmek amacıyla kış aylarına özel bazı zorunlu uygulamalar gerçekleştiriyor. Kurallara uymayanlara para cezası kesiliyor. İşte, sürücüleri yakından ilgilendiren kurala uymamanın cezası...

Trafiğe çıkan motorlu taşıtlar için her yıl 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında zorunlu kış lastiği uygulaması yapılıyor. Bu günler haricinde sürücüler normal lastiklerini kullanabiliyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın kararıyla uygulanan zorunlu kış lastiği denetimlerini ise polis ve jandarma ekipleri gerçekleştiriyor.

KIŞ LASTİĞİ TAKMAMANIN CEZASI NE KADAR?

2023 yılı için zorunlu kış lastiği uygulamasına uymayanlar 2 bin 568 TL para cezası ödüyor.

Kesilen cezayı 15 gün içerisinde ödeyen sürücülere yüzde 25 oranında indirim yapılıyor ve 1926 TL ödemeleri isteniyor.

arac-sahipleri-icin-zorunlu-uygulama-basladi-9.jpg

KIŞ LASTİĞİ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Lastiklerin tarihlerinin de çok önemli olduğunu dile getiren Ümit Sel, "Kış lastiğinin özellikle diş derinlikleri diğer yaz lastiklerine göre daha farklıdır. Kılcal damarlar olabiliyor. Bunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Kış lastiği alınırken yol tutuş performanslarına bakılacak, ses desibellerine bakılacak, kış lastiği alınırken bakılması gereken temel unsurlar bunlar.

Tarih kısmı çok önemli. Bayat lastik olmamasına dikkat etmek lazım. 2-3 ay kullanılan bir lastik. Genelde kauçuk yapısı bozulabiliyor. Bu yüzden en yeni tarihi almakta fayda var. Lastiğin üzerinde bunları belirten yerler var. Lastik üzerinde etiketler var. Kış lastiğinde etiket çok önemli" ifadelerini kullandı.

arac-sahipleri-icin-zorunlu-uygulama-basladi-7.jpg

KIŞ LASTİĞİ TÜM ARAÇLAR İÇİN ZORUNLU MU?

Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması gerekiyor.

Söz konusu uygulamayla kış şartlarına göre önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağduriyete uğraması önlenmeye çalışılıyor.

KIŞ LASTİĞİ TAKMANIN FAYDALARI NELER?

Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağlıyor.

kis-lastigi-alirken-nelere-dikkat-edilmeli.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN