Prens'le beyaz sayfa

Prens'le beyaz sayfa

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan İstanbul Konsolosluğu’nda katledilmesiyle gerginleşen Türkiye-Suud ilişkilerinde 5 yıl sonra ‘beyaz sayfa’ açıldı. Kaşıkçı dosyasının iade edilmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan'a giderek eleştirilerin hedefindeki Veliaht Prens Salman’la görüştü, iş birliği sözleri verildi.

Ankara ile Riyad arasında Kaşıkçı vahşeti sonrası gerilen, Suudilerin örtülü ambargosuyla da en üst seviyeye çıkan ilişkilerde yeni dönem... Kamuoyunda tepki çeken Kaşıkçı dosyasının devrinden üç hafta sonra Suudi Arabistan'a giden Cumhurbaşkanı, Suudi Kralı Selman ve Prens Muhammed’le bir araya geldi. Erdoğan, basına kapalı yapılan görüşme sonrası cinayette sorumluluğu işaret edilen veliahtla akşam yemeği yedi.

‘KARDEŞ SUUDİ ARABİSTAN’LA YENİ DÖNEMİN KAPILARI ARALANACAK’

Ziyarete ilişkin sosyal medya paylaşımında iş birliği mesajı veren Erdoğan, iki ülke arasında savunma sanayiinden finansa kadar iş birliğinin artacağını kaybetti. Bunun ‘müşterek menfaat’ olduğunu vurguladı. Erdoğan şu ifadeleri kullandı: İki kardeş ülke olarak aramızdaki ilişkilerin geliştirilmesi ve yeni dönemin başlaması için gayret içindeyiz. Bu ziyaret kardeş Suudi Arabistan’la yeni bir dönemin kapılarını aralayacak.

KAŞIKÇI DOSYASINDAN ÜÇ HAFTA SONRA

Kaşıkçı davasının devrinden sonra gerçekleşen ziyarette Cidde’deki Al-Salam Sarayı’nda resmi törenle karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan Veliaht Prens’le görüştü.

SUUDİ ARABİSTAN'LA YENİ DÖNEM TEMASLARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suudi Arabistan ziyaretinde Binali Yıldırım ve Nureddin Nebati ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman arasındaki yakın temas dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca ziyaret kapsamında Mekke’de Umre ziyareti gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı dosyasının Suudi Arabistan’a devredilmesinden yaklaşık 3 hafta sonra, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a resmi ziyaret gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaret kapsamında, Kral Salman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed Bin Selman ile görüştü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz tarafından Al-Salam Sarayı’nda resmi törenle karşılandı. Erdoğan ve Suudi Arabistan Kralı Selman salona geçerek heyetlerle sohbet etti, ardından ikili görüşme gerçekleştirdi. Selman, Erdoğan onuruna resmi akşam yemeği de verdi. Erdoğan daha sonra, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Al-Salam Sarayı’nda bir araya geldi. Kabul sırasında veliaht prens heyetini Erdoğan’a tanıtırken, Erdoğan’da Türk heyetini Muhammed bin Selman’a tanıttı. Erdoğan, Suudi Arabistan gezisine ilişkin sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı: Suudi Arabistan’la sağlık, enerji, gıda güvenliği, tarım teknolojileri, savunma sanayi, finans gibi alanlarda iş birliğimizi artırmanın müşterek menfaatimize olduğuna inanıyoruz. Tarihi, kültürel, beşeri bağlara sahip iki kardeş ülke olarak aramızdaki her türlü siyasi, askeri, ekonomik ilişkilerin artırılması ve yeni bir dönemin başlaması için gayret içerisindeyiz. Suudi Arabistan’la sağlık, enerji, gıda güvenliği, tarım teknolojileri, savunma sanayi, finans gibi alanlarda iş birliğimizi artırmanın müşterek menfaatimize olduğuna inanıyoruz. İlişkilerimizi her alanda geçmiştekinin de ötesine taşıyacağımıza inanıyorum. Rabbimizin rahmet, mağfiret ve şefkatinin gönülleri kuşattığı mübarek ramazan ayındaki bu seyahatimiz, dost ve kardeş Suudi Arabistan’la yeni bir dönemin kapılarını aralayacaktır.

30-nisan-2022-kapak.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (40)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
40 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN