Raporlarla ortaya çıktı: Bakanlık parasını ödedi ama teslim alamadı

Raporlarla ortaya çıktı: Bakanlık parasını ödedi ama teslim alamadı

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Orman Genel Müdürlüğü'nün faaliyet raporuna göre, 2016 yılında Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile 20 helikopterin alımı için anlaşma yapıldı. Fakat 3 yıl sonraki faaliyet raporunda parası ödenmiş olmasına rağmen helikopterlerin Bakanlığa teslim edilmediği ortaya çıktı.

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) 2016 yılında Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile helikopter alımı ile ilgili anlaşma yaptı. Söz konusu anlaşma OGM'nin 2016 yılı faaliyet raporunda da "Savunma Sanayi Müsteşarlığı koordinatörlüğünde yürütülen ve 2005 yılında başlatılan 20 adet genel maksatlı helikopter tedarik projesinde imzalanan sözleşme gereğince 196 milyon 200 TL ödenek Savunma Sanayi Müsteşarlığı’na aktarılmıştır" ifadeleriyle yer aldı.

200 MİLYON LİRA PARA ÖDENDİ

Rapora göre, yaklaşık 200 milyon lira bugün Savunma Sanayi Başkanlığı olan kuruma aktarıldı ama helikopterler bugüne kadar teslim edilmediği gibi 2019 yılındaki raporda "2005 yılında başlatılan 20 adet Genel Maksatlı Helikopter Tedarik Projesi kapsamında alınacak 20 adet T-70 helikopter sayısı 3 adede indirilmiştir" açıklaması yer aldı.

Amerikan'ın Sesi'nde yer alan habere göre, helikopter sayısında neden indirime gidildiği belirsiz olmakla birlikte üç helikopter de teslim edilmiş değil.

RUSYA'DAN UÇAK KİRALANDI

Orman Genel Müdürlüğü en son 2018 yılında Türk Hava Kurumu'ndan 5 amfibi uçak kiralamıştı.

Bir sonraki yıl baş gösteren anlaşmazlık nedeniyle Orman Genel Müdürlüğü, 30 helikopterle yangınları söndürmeye çalıştı. 2020'den beri de Rusya'dan yangın söndürme uçakları kiralanıyor.

2011-2014 yılları arasında Türk Hava Kurumu'nda görev yapan bir pilot, bu yıl da dış destek gelmeden önce filonun ağırlık merkezini oluşturan helikopterlerin yangını söndürmeden ziyade soğutma çalışmalarında etkili olduğunu belirtti.

"SOĞUTMADA DAHA VERİMLİLER"

Adını vermek istemeyen pilot, yangın söndürme helikopterleri ile ilgili şunları kaydetti:

"Helikopterler bizim 'bambi' dediğimiz 2,5 tonluk bir kova taşıyor, bildiğiniz gibi bunun zaten en az 500 kilosu yangın alanına gelmeden dökülür. Helikopterler çok yukarıdan bıraktığından zaten su yanan noktaya gelene kadar buharlaşıyor. Bu nedenle helikopterler soğutma çalışmalarında daha çok verimli oluyor. Yangın çıkar çıkmaz havadan hızlı müdahale yapılırsa sonuç verir.

UÇAKLAR NEDEN ÖNEMLİ?

Bu nedenle uçaklar önemli. 2010'lu yılların başında envanterde olan Dromader’leri kullanan Türk pilotları yangının içine dalarlardı. O uçaklar 1 ton 800 kilo su taşırdı ama en etkili noktaya boşaltırdı haznesini. Tabii bir başka dezavantajı amfibi olmamasıydı. Havalimanına dönüp oradaki su havuzundan motopompla deposuna su basılırdı. Ama kesinlikte en etkili yangın söndürme uçakları onlardır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN