Romalıların en görkemli şehri İtalya’da değil Türkiye’de! Turistlerin yeni rotası o ilimiz! Burası ne Muğla ne İzmir ne İstanbul

Romalıların en görkemli şehri İtalya’da değil Türkiye’de! Turistlerin yeni rotası o ilimiz! Burası ne Muğla ne İzmir ne İstanbul

Roma İmparatorluğu’nun en görkemli şehrinin Türkiye’de olduğunu biliyor muydunuz? Herkes İtalya-Roma diye biliyor. Ama değil! Hem de pek bilmediğimiz o ilimizde. Görenler gözlerine inanamıyor. Turistler Roma’dan sonra artık bu ilimize kafile kafile gelmeye başladı.

Dünyanın en büyük İmparatoluklarından olan Roma İmparatorluğunun kökleri Türkiye’de hayat bulmaya devam ediyor. Burdur’da pek kimselerin bilmediği Sagalassos Antik Kenti, Roma’nın en görkemli şehirleri arasında.

img-3642.jpeg

ROMALILARIN EN GÖRKEMLİ ŞEHRİ BURDUR’DA

Sagalassos Antik Kenti, Burdur’un Ağlasun İlçesi’nin kuzeyine 7 kilometre mesafede, Akdağ’ın eteklerinde, deniz seviyesinden 1700 metre yükseklikte yer alıyor. Pisidia Bölgesi’nde Roma İmparatorluk Dönemi’nin en görkemli şehirlerinden biri olan Sagalassos, çoğunluğu Roma Dönemi’ne ait yapılarla dolu.

img-3643.jpeg

KÜTÜPHANE, TANIPANAKLAR GÖZ KAMAŞTIRIYOR

Şehrin ilk kez 1706 yılında Fransız gezgin Paul Lucas tarafından kaydedildiği biliniyor. Bulutlara yakın bir konumda yer alan şehirde; giriş kısmında konutlar, daha aşağıda hamamlar, kireç ve metal fırınları, çarşı alanı, çeşmeler ve odeon, daha yukarıda ise tiyatro, Neon Kütüphanesi, Helenistik Çeşme, seramik atölyeleri, şehir merkezinde ise agora, meclis binası, kilise, heroon, tapınaklar ve Cladius Kapısı gibi çeşitli yapılar bulunuyor.

img-3644.jpeg

BÜYÜK İSKENDER TARAFINDAN FETHEDİLİYOR

Sagalassos halkı, M.Ö. 3. bin yılın sonlarında Anadolu’da yaşayan Luvi kabilelerinin bir kolu olan Pisidialılar’dandır. Büyük İskender’in M.Ö. 333 yılında şehri fethettiği, daha sonrasında Seleucid ve Attalid egemenliklerine girdiği, M.Ö. 25 yılında ise Roma İmparatorluğu’nun bir parçası haline geldiği kaydediliyor. İmparator Hadrian döneminde, 120’li yıllarda, şehir Pisidia’nın imparatorluk kült merkezi olarak seçilmiş ve bu, şehrin ekonomik olarak büyük bir gelişme göstermesine neden olmuştur. Ancak, 6. yüzyılın ortalarına kadar gelişimini sürdüren kent, M.S. 590 yılında yaşanan büyük bir depremle harabeye dönmüştür. 13. yüzyıl ortalarında, Selçukluların bölgedeki son Bizans kalelerini ele geçirmesine kadar, şehrin yıkıntıları arasında birkaç küçük köy yaşamaya devam etmiştir.

img-3645.jpeg

ANTOİNLER ÇEŞMESİ DİKKAT ÇEKİCİ

Şehrin en dikkat çekici yapılarından biri olan Antoninler Çeşmesi, İmparator Hadrian döneminde şehrin altın çağını yaşadığını gösteriyor. Sagalassos, günümüze kadar ulaşan en iyi korunmuş antik yerleşimler arasında yer alıyor ve 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir. Kazılar sırasında ortaya çıkarılan, İmparator Marcus Aurelius ve İmparator Hadrian’a ait olduğu tahmin edilen 5.5 metre boyundaki heykeller dahil birçok eser, Burdur Müzesi’nde sergilenmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN