Saadet grup toplantısında liderlerden Filistin mesajları: İsrail Büyükelçisi derhal Türkiye'den gönderilsin

Saadet Meclis grup toplantısında açıklama yapan Temel Karamollaoğlu ve Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, İsrail saldırıları altındaki Gazze'ye destek verirken hükümetin somut adım atmasını istedi. Davutoğlu, "Türkiye derhal insani yardım koridoru açılmasına öncülük etsin. Mısır'la derhal görüşülsün ve Vefa kapısından koridor açılsın" açıklamasında bulundu. Öte yandan Davutoğlu, İsrail Büyükelçisi'nin derhal Türkiye'den gönderilmesi gerektiğini belirtti.

Saadet Partisi ve Gelecek Partisi'nin birlikte oluşturduğu Saadet Meclis grup toplantısında Temel Karamollaoğlu ve Ahmet Davutoğlu, İsrail saldırıları altındaki Gazze için önemli mesajlar verdi.

Karamollaoğlu'nun açıklamasından satırbaşları şu şekilde:

Acılı bir gündeyiz. Dün gece yaşananlar hepimizi derinden etkiledi. Aslında bu kadar büyük bir vahşeti ben beklemiyordum. Ama vahşetin, vahşi insanların tavrının maalesef bir ölçüsü, zamanı olmuyor. Bundan dolayı da hem bir şok yaşıyoruz hem de aslında yaşadığımız bu şoktan dolayı da kendi kendimize biraz hayret ediyoruz.

whatsapp-gorsel-2023-10-18-saat-11-43-03-83eec5d6.jpg

Dün toplama kamplarından şikayet edenler; bugün Gazze'de 21. yüzyılın toplama kampını oluşturdular. Dün soykırımdan şikayet edenler; bugün çoluk, çocuk, kadın, erkek, genç, yaşlı demeden tarihin en acımasız katliamından birini gerçekleştirdiler. Dün sürgünden, zulümden, kıyımdan şikayet edenler, bugün dünyanın gözü önünde en büyük zulümleri gerçekleştirmekten geri durmuyorlar.

'HASTANENİN VURULMASI ZULMÜN ZİRVESİ OLDU'

Dün gece bir hastanenin Gazze'de vurulması zannediyorum ki bu zulmün zirvesi oldu. Önce biraz tereddüt ettiler. Bunu sonuna kadar sahiplenelim mi sahiplenmeyelim mi diye. Arkasından da hiç utanmadan hiç sıkılmadan bunu kendilerinin yapmamış olabileceğini söylüyorlar. Yapmadık da diyemiyorlar tam olarak. "Önce bir danımşmamız lazım, sormamız lazım" gibi saçma sapan söylemlerle kendi kendilerini oyaladılar. Ama sonradan olayın büyüklüğü daha açık bir şekilde ortaya çıkınca bu sefer reddetme aşağılığını gösteriyorlar. Hem yapıyorlar, hem de tepkinin boyutlarını görünce bundan imtina etmek için yol arıyorlar.

ABD Başkanı adeta bu zulmü teyit etmek, onlarla beraber bu zulmün bu vahşetin coşkusunu yaşamak için geliyor. Hakikaten hiç utanma, arlanma duygusu yok. Amerika buna alışık. 2. Dünya harbi bittiği zaman, atom bombasını her ne kadar önceden boş yerlerde denemişlerse bile "bunu bir de Japonya üzerinde deneyelim" diye iki şehri atom bombasıyla vurmaktan imtina etmediler. Bu kadar aşağılık bir topluluk haline geldi. Yöneticiler için söylüyorum, Amerikan toplumu için söylemiyorum.

'BUNLAR KENDİ DIŞINDAKİLERİ İNSAN OLARAK TARİF ETMEK İSTEMİYORLAR'

Hiçbir ülkede böyle bir zulmün tezahür edeceğini düşünmezdim. Bunlar kendi dışındakileri insan olarak tarif etmek bile istemiyorlar. Devlet olarak; kendilerine ABD'nin verdiği en tahripkar silahları tereddütsüz kullanmayı adeta bir görev addediyorlar. Birazcık kendilerini masum gösterebilmek için de 'Bunlar insan değil ki, insan suretinde yaratılmışlar" ifadesini kullanmaktan çekinmiyorlar.

Amerikan uçak gemisinin Akdeniz'de ne işi var? Biri yetmedi ikincisi geliyor. Şimdi İngilizler daha büyük bir güçle Doğu Akdeniz'e yığınak yapmaya başladı. Kim var karşılarında? Aslında bütün İslam ülkeleri sıraya girdi İsrail'in varlığını kabullenmek için. Maalesef Türkiye, İsrail'i ilk tanıyan ülkelerin arasında. Diğer İslam ülkeleri bu kararı tasvip etmedi.

'İKTİDAR ÇOK BÜYÜK ADIMLAR ATMAYA MECBUR'

Biz Amerika İngiltere gemileri bu bölgeye gelirken yığınak yaparken ‘biz ne yapıyoruz’ diye sorma ihtiyacını duyuyoruz. Sayın Erdoğan son zamanlardaki çıkışlarıyla kısmen yüreğimize su serpti onu da söyleyeyim. Bu gidişata rıza göstermediğini söyledi ama yetmez. Çünkü hükümetlerin tavrı bizim gibi sadece sözle geçiştirilemez. Biz İstanbul’da bir araya geldik yüz binleri topladık haykırdık, lanetledik yapılan yanlış işleri. Buna bizim gücümüz yeter de iktidar bunun çok ama çok ötesinde adımlar atmaya mecbur. Neden İslam İşbirliği Teşkilatı toplanmıyor? Hemen, ilk günden itibaren. Neden D-8’lerle ilgili adım atılmıyor? Aslında bugün iktidarın bu adımları atmaya bu adımların atılmasına imkan sağlamaya ihtiyacı var. Biz kendi coğrafyasında kendi planlarını yapamayanların başka planlar içinde bir figüran haline düşeceklerinden endişe ederiz. Onun için tekrar tekrar sorma ihtiyacı duyuyoruz Amerika ve İngiltere’nin yaptığını Türkiye neden çevresindeki İslam ülkeleri ile birlikte bir araya gelip çözüm üretemiyor? Fiili çözüm. Sadece fikri bazda değil.

'BİZ İSRAİL'İN HANGİ DİLDEN ANLAYACAĞINI BİLİRİZ'

Ben şundan eminim eğer biz iktidarda olmuş olsaydık bugün muhalefetin bizim gösterdiğimiz tepkiyi göstermesine ihtiyaç duyulmazdı. Neden? Gereği yapılıyor olurdu. Çünkü biz İsrail’in hangi dilden anlayacağını biliriz ve o dilden konuşuruz. Biliriz ki çocuk hastanesini bile bombalama cüretini gösteren, insanlık dışı bir tavrı benimseyenlerle konuşulmaz. Bir yere gidemezsiniz. Onlar güçten anlar. Tepesine yumruğu vurmadığın müddetçe her zaman başını yukarıya kaldırmaya çalışır. Biz buna rıza kesinlikle gösteremeyiz.

'KKTC'NİN GÜVENLİĞİ KUDÜS'ÜN GÜVENLİĞİNDEN BAĞIMSIZ DEĞİL'

Biz süratle bir takım adımları atmak mecburiyetindeyiz. İnsani yardım malzemelerini biz göndeririz. Sivil toplum kuruluşları gönderir. Halk gönderir ama iktidarda bulunanlar çok daha fazlasını yapmak mecburiyetindedirler. Hiç kimse kuru açıklamalarla, kınamalarla, üç beş yardım paketiyle kendi vicdanını rahatlatmaya çalışmamalı. Tıpkı milli mücadele yıllarında olduğu gibi bugün de yedi düvel bir araya geldi, aynı mücadeleyi bu sefer kendi topraklarımızda değil Filistin’de sergilemek mecburiyetinde bırakıldı. Mavi Marmara’nın hesabını sormazsanız mavi vatanı koruyamazsınız. Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin güvenliği Kudüs’ün güvenliğinden bağımsız değildir. Bunu bilmek mecburiyetindeyiz.

Yedi düvel yine bir araya geldi. Biz bunun karşısında durmaya mecburuz. ABD Başkanı ta Amerika’dan hem de bu yaşına rağmen kalkıp İsrail’e destek vermek için geliyorsa, bu zulmüne rağmen İngiliz başbakanı gelebiliyorsa, biz neden çevremizdeki İslam ülkelerini ayağa kaldırmak için bir gayretin içine girmeyelim?

Davutoğlu'nun açıklamasından satır başları şu şekilde:

Dün gece Gazze'de yaşananları izlerken yürekleri parçalanan ve muhtemelen bütün gece dualarla ve hüzünle geçirip bugün bu salona teşrif eden değerli kardeşlerim, hepinizi saygıyla selamlıyorum.

'17 YILDIR BİR HALKIN DÜNYAYLA İLETİŞİMİ KESİLMİŞ'

Gazze kuşatması tam 17 yıldır sürüyor. 17 yıldır bir halk, dünyayla iletişimi kesilmiş, her türlü baskıya, her türlü hava saldırısına açık halde vicdanlara seslenmeyi bekliyor.

Gazze'yi bir terör devleti gibi görenlere sesleniyorum: Stalingrad kuşatmasının kahramanlarını ananlar; Nazilere Hitler'e karşı, Bosna'da hep beraber yüreği çarpanlar, neden Gazze'ye sessiz kalıyor?

'GAZZE'DE BİR TERÖR VAR VE DİRENEN BİR ŞEHİR VAR'

Gazze'de bir terör var ve direnen bir şehir var, Stalingrad gibi, Saraybosna gibi...

Bir halka empati yapılmasını istiyoruz. Bir farkı var Gazze'nin Stalingrad'dan. Stalingrad savunulurken arkalarında bir koalisyon kuvvetleri vardı. Kızılordu, İngilizler, Fransızlar yani bir ittifak vardı. Saraybosna'yı küresel güçler ihmal ettiler ama en sonunda yine de Bosna'nın arkasında durmak zorunda kaldılar. Şimdi ise küresel güçler de islam dünyası da ip gibi dizildiler İsrail'in arkasında.

İsrail'i ziyaret ederek arz-u hürmet eden Amerikan Başkanı Joe Biden, "Ben kalben bir siyonistim" dedi. BM'nin kararı var siyonizmi ırkçılık olarak tanımlayan.

Gazzeliler yalnız, Gazzeliler suçlu muamelesi gören masumlar...

'GAZZELİLER NE YAPSIN SAYIN ALMAN BAŞBAKANI?'

Amerikan donanması dizildi Doğu Akdeniz'e. Küçücük bir koridora, Yalova'dan daha küçük bir alana sıkışmış 2 buçuk milyon insan için 2 uçak gemisi geldi Doğu Akdeniz'e. İngiliz Kraliyet Donanması geldi, İngiliz başbakanı gitti ve dün hastane bombalanırken Almanya başbakanı İsrail'deydi. Bir haber gelince havaalanında bomba geliyor diye başbakan ve bütün heyet yere yattılar. Peki ya Gazzeliler ne yapsın sayın Alman başbakanı?

Batı'da gizli bir suçluluk duygusu vardır Yahudilere karşı. Çünkü defalarca onları katlettiler, defalarca onları gettolara hapsettiler. Onlar için İsrail'e karşı konuşmak kolay değil. Ama biz asla böyle bir suçluluk duygusuna sahip değiliz. Hiçbir İslam şehrinde Yahudi gettosu yoktur. İslam tarihinin hiçbir yerinde Yahudi katliamı yoktur. Biz Osmanlı torunları 1492'de İspanya'da yok edilmek üzere olan Yahudileri Selanik'e İzmir'e kabul eden bir tarihin temsilcileriyiz. Herkes çekinebilir İsrail'e karşı ama biz Türkler, biz Müslümanlar asla bu duyguya sahip değiliz. Onlara üstün ırk olmadıklarını söyleyecek yegane millet biziz.

'GAZZELİLERİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Geçmişte olsaydık Nazilere karşı Stalingrad'ın yanında olur isek şimdi de Gazzelilerin yanındayız, yanlarında olmaya devam edeceğiz.

Uluslararası hukukta diyor ki; tarih 1947 BM kararı: Filistinlilerin kendi kaderini tayin etme hakkı vardır. BM'nin ilk kararlarından biridir. Peki Gazzelilere kendi kaderlerini tayin etme hakkı verildi mi? Filistinlilere verildi mi? Hayır. 75 yıldır kendi kaderi için mücadele eden yiğit bir halktan bahsediyoruz Gazze'den bahsederken.

'BİZ GEREKTİĞİNDE YAHUDİLERİN HUKUKUNU DA KORURUZ'

1993'te Filistin Halk Kurtuluş Örgütü, dünyanın her yerinde silahlı direniş yaptıktan sonra Yaser Arafat Oslo barış sürecini kabul etti. Vaveylayla ilan edildi iki devletli çözüm. 30 yıl geçti, nerede Filistin devleti ve siz neredesiniz ey İsrail ağzıyla konuşan kalemşörler?

Biz gerektiğinde Yahudilerin hukukunu da Yahudilerden daha iyi koruruz. Hiç kimseye düşmanlığımız yok. Barışın öncülüğünü de yaparız, onuru için ayağa kalkan bir şehrin arkasında da yiğitçe dururuz. Kimseden korkmayız, kimseden yılmayız, kınayanın kınamasından korkmadan dimdik ayakta dururuz.

'NEREDE FİLİSTİN DEVLETİ?'

30 yıldır Mahmud Abbas, bir devlet başkanı muamelesi görüyor mu? Bulunduğu başbakanlık sarayından Ramallah'tan Namlus'a geçebilir mi İsrail'in izni olmadan. Doğu Kudüs'e gidip Mescid-i Aksa'da bir cuma namazı kılabilir mi? Nerede Filistin devleti?

Vicdan sahipleri seslerini yükseltmezse, dünya vizdansızların eline kalır. Kahramanlık dediğimiz şey muhtemel ve mümkün olanı yapmak değildir, muhtemel ve mümkün olanı herkes yapabilir. Kahramanlık herkesin yapılmaz dediği anda yapılması gerekenlerin yaptıkları fiildir. İstiklal savaşında olduğu gibi Çanakkale'de olduğu gibi. Küçük bir yarımadaya nasıl Mehmet Akif'in deyişiyle yedi düvel saldırmışsa şimdi de küçük bir Gazze Şeridi'ne 7 düvel saldırıyorsa biz mazlumların yanındayız.

'ŞİMDİ SADECE SÖZ SÖYLEME DEĞİL, EYLEM VAKTİDİR'

Şimdi sadece söz söyleme değil, eylem vaktidir. Karamollaoğlu'yla Filistin Büyükelçiliği'ni ziyaret ettiğimiz sırada 12 maddelik bir eylem açıklamıştık.

Sayın Erdoğan'a sesleniyorum; derhal ulusal yas ilan edin.

Derhal bir TBMM heyeti oluşturulsun. Dışişleri Bakanlığı'na ve Mısır'a müracat ederek refah kapısına ve bu bombalanan hastaneyi görmek üzere BM'ye müracat ederek hastaneye gitsin.

İçişleri Bakanlığı'na sesleniyorum; dün yapılan Filistin'e destek için toplanan vatandaşlarımıza sıkılan biber gazı ahirette hesabı sorulacak bir eziyettir. Hiçbir gösteri engellenmesin. Burası İngiltere değil, Almanya da değil.

Türkiye derhal insani yardım koridoru açılmasına öncülük etsin. Mısır'la derhal görüşülsün ve Vefa kapısından koridor açılsın.

İsrail büyükelçisi derhal Türkiye'den gönderilmelidir.

İslam İşbirliği Teşkilatı derhal liderler düzeyinde toplansın.

'GAZZE İÇİN DERHAL BİR FON OLUŞTURULSUN'

Ateşkes ilan etmemesi halinde İsrail'e uygulanacak müeyyideler İslam ülkeleri tarafından topluca açıklansın ve bu müeyyidelere herkes uysun.

Gazze'nin imarı için derhal bir fon oluşturulsun.

İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerinden oluşan Gazze'de bir garantörler topluluğu oluşturulsun.

BM Güvenlik Konseyi, Oslo sürecinde söz verilen Filistin devletinin kurulması ile ilgili net bir takvim açıklasın.

BM talepleri reddederse derhal BM Genel Kurulu toplantıya çağırılmalı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN