Sayısız rezalet gördük ama böylesini görmedik

Sayısız rezalet gördük ama böylesini görmedik

Çavuşoğlu'nun "Turistin göreceği herkes aşılanacak" sözleri sonrası Turizm Bakanlığı "Keyfine bak, ben aşılıyım" maskesiyle tanıtım videosu yayınladı. Skandal, dünyada bile gündeme geldi. Onur kırıcı paylaşıma "Döviz için insanımız küçük düşürüldü" tepkileri yağdı. Geç kapanmayla, yetersiz aşılamayla kaçırılan sezonu kurtarmak adına yapılan hatalar zincirinin en büyüğü, salgın stratejisindeki çöküşün ilanı oldu.

Uzmanların "Tam kapanma gerek" uyarıları yaptığı dönemde atılan normalleşme adımları ve kalabalık kongreler vakaları artırdı. Yazın kapıya dayanmasıyla atılan gecikmeli adımlar turizm sezonunu kurtarmaya yetmedi. Aşılama da tıkanınca turist çekmek için atılan 'kontrolsüz' adımlar skandallar silsilesi yarattı. Son olarak Turizm Bakanlığı'nın üzerinde 'Keyfine bak, ben aşılıyım' yazılı maskelerle tanıtım yapması büyük tepki çekti.

"TURİSTE YARANACAĞIZ DİYE MİLLETİN ONURU AYAKLAR ALTINA ALINDI"

Sosyal medyada 'Bir de alınlarına damga vursaydınız. Kendi insanımızı küçük düşürüyoruz' paylaşımları yapıldı. 'Turizm Bakanı istifa' etiketi oluşturuldu. Plansızlığın ve rasyonaliteye aykırı yaklaşımın doğurduğu rezalet, dünyada da gündemdi. Maskeli mesaj için 'Sömürge yaklaşımı' değerlendirmeleri yapıldı. Muhalefetten de "Ülkemizin onurunu turiste yaranacağız diye nasıl böyle ayaklar altına alabilirsiniz?" eleştirileri yöneltildi.

karar.jpg

"BEN AŞAĞILANDIM"

Toplumun ancak yüzde 13’ünün aşılandığı Türkiye'de yaz sezonu öncesi turizm çalışanlarına aşıda öncelik tanınmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tanıtım videosunda bu kişilerin maskelerinin üzerinde "Siz eğlenin, ben aşılandım" ifadesiyle turistlere çağrı yapıldı. Skandal kampanya videosu, tepkiler sonrası kaldırıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın turistler için hazırladığı 'Aşılandım' reklam çalışması büyük tepki çekti, alay konusu oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, 'Go Türkiye' isimli seyahat rehberi platformunun Twitter hesabı üzerinden paylaşılan videonun üstüne İngilizce 'Temizlenmiş tatil köyleri ve aşılanmış personel! Biz buna turizm için çifte güvenlik diyoruz' ifadeleri yazıldı.

Geçen sene milyonlarca turistin Türkiye’nin ‘keyfini çıkardığını' aktarılan videoda "Bu yaz bütün çalışanları aşılattık" denildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun "Turistin görebileceği herkesi mayıs sonuna aşılayacağız" sözlerinin ardından böyle bir videonun yayınlanması tepkilere neden oldu. Turizm için insanların etiketlenmesi eleştirilirken, pek çok sosyal medya kullanıcısı tanıtım nedeniyle Türk vatandaşlarının alay konusu edildiğini yazdı, tepki çeken 'etiket' eleştirildi.

Washington Post editörü Vanessa Larson, kampanyayı sömürge zihniyetine benzeterek, şu ifadeleri kullandı:

"Zevk almak, aşı oldum. Türkiye için bu turizm reklamı kampanyasına sahip olmak neredeyse sömürge zihniyetine benziyor, çünkü yerel halk kilit altında ve ülkenin yüzde 13’ünden daha azı aşılanmış." Gazeteci Murat Muratoglu da ekonomi üzerinden tepki göstererek "Yuh! Maskelere 'keyfinize bakın, aşılıyım' yazıp kendi vatandaşlarınızı üç kuruşluk turist için aşağılayacağınıza 'Öyle kötü yönetiliyoruz ki dolar 8.5 lira' yazsaydınız ya. Hem daha etkili olurdu hem yönetim kapasiteniz hakkında fikir verirdi" ifadelerini kullandı.

'Aşılıyım' başlığında sosyal medyada binlerce paylaşım yapıldı. Tepkilerin ardından videoyu yayından kaldırıldı, hiçbir açıklama yapılmadı. Muhalefet, Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy ile hükümeti eleştirdi, istifa çağrısında bulundu. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Çavuşoğlu’nun açıklamasına işaret ederek "Turistin göreceği herkesi aşılayacağız diyerek milletle alay etmeniz yetmedi; şimdi 'aşılandım' maskeleriyle milleti etiketlemeye mi sıra geldi. Bu nasıl bir rezilliktir?" dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç'tan da "Burası sömürge ülkesi mi? Kime kimi nasıl pazarlıyorsunuz. Para uğruna milleti nasıl incitirsiniz. Millet sizden aşı bekliyor, siz milleti aşağılıyorsunuz. Artık bir değil, iki değil yaptıklarınız. Bu milleti aşağılamaktan vazgeçin" tepkisi gösterdi.

KESK'e bağlı Kültür ve Sanat Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Özbek ise videoyu utanarak izlediğini belirterek "Bir bakanlığın kendi toplumunu, insanını bu kadar aşağılayan bir klip çekmiş olması kabul edilebilir bir şey değil. Bu ülkenin paraya ihtiyacı var, ciddi anlamda ekonomik sıkışmışlık var. 128 milyar dolar kayıp ve nerede olduğu açıklanamıyor. Ama buna rağmen böyle bir klip kabul edilemez. Orada pazarlanan turizm sektörü müdür, insanımız mıdır? Gerçekten kafa karıştırıcı" ifadelerini kullandı.

Kamuoyu araştırmacısı İbrahim Uslu da AK Parti'nin silmek zorunda kaldığı 'Yalan üretim merkezi' videosuna atıfla "İktidar bir hafta içerisinde ikinci videosunu da silmek zorunda kaldı. Demek ki hala kamuoyunu kendinden daha güçlü görüyor. Olaya iyi tarafından bakmış olalım" değerlendirmesinde bulundu.

"MİLLETİMİZİN ONURUNU AYAKLAR ALTINA ALDILAR"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Bayramı da milletimize zehir etmeyi başardınız. Kendi milletini aşağılayan bir bakanlığımız da oldu en sonunda! Turizm sektörünün bu gelirlere ihtiyacı var. Arada sırada liyakatlı birileriyle çalışsanız çok iyi olurdu.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: Pandemide sadece çile ve zorluk çektirdiğiniz bu aziz millete, şimdi de utanmadan bunu yaptınız. Yazıklar olsun!

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: Allah sizi ıslah etsin. Ülkemizin, milletimizin onurunu turiste yaranacağız diye nasıl böyle ayaklar altına alabilirsiniz? Sayın Bakan onur kelimesinin sizin için bir anlamı var mı bilmem ama istifa onurlu bir davranıştır!

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: Kendi vatandaşını bu kadar değersiz gören bir iktidarı hak etmiyoruz. Bu milleti aşısız bıraktılar. Turizm sektörü de dahil tüm ülkeyi batırdılar. Algı yönetimi için yine tweet sildiler ama video her yerde dolaşımda. Vatandaşını aşağılayarak, kandırarak ülke yönetilmez.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN